Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Libija i Hrvatska

OPSA pozdravlja trenutačni razvoj situacije u Libiji. Očekujemo skoro okončanje oružanih sukoba i započinjanje demokratske tranzicije u toj zemlji. Zbog žrtava, njihovih obitelji te cjelokupnog libijskog naroda, kao i napretka Libije, nadamo se skorom uhićenju Muamara Gadafija i njegovom izručenju Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). Izručenje Muamara Gadafija ICC-u omogućiti će ostvarenje pravde i pravedno suđenje diktatoru koji je bešćutno i okrutno provodio oružani napad na vlastite sunarodnjake.

Pozdravljamo i jasne poruke upućene od strane Nacionalnog prijelaznog vijeća Libije, koje hrabro preuzima sve poluge vlasti u Libiji, ali i kako su naglasili, sve potpisane gospodarske ugovore, između ostalih i one s tvrtkama iz Hrvatske.

Pozivamo gospodarski sektor u Hrvatskoj na snažni iskorak prema libijskom tržištu te na poštivanje ranije postignutih ugovora zbog pomoći prijateljskoj Libiji, ali i napretka gospodarske suradnje naših država.

Republika Hrvatska je dosljedno vođenom politikom prema Libiji u suradnji sa saveznicima iz NATO-a ostala dokazani prijatelj Libije, a takvu suradnju treba nastaviti i u miru. Potrebno je ponuditi pomoć Libijcima u obnovi njihove zemlje, posebno tamo gdje naše gospodarstvo ima iskustvo i znanje. Libiji će trebati iskusne tvrtke u područjima graditeljstva, razminiravanja kao i tvrtke koje će pomoći u gradnji novih libijskih oružanih i sigurnosnih snaga. Upravo u tim ali i drugim područjima potrebnim obnovi Libije Hrvatska ima dokazane i kvalitetne tvrtke.

Sukobi u Libiji u mnogočemu nas mogu podsjetiti na tragične događaje iz našeg Domovinskog rata. Nadamo se da će i Libijcima rat postati prošlost te da će post-konfliktno društvo graditi po uzoru na Hrvatsku, a sigurno i uz potporu Hrvatske.

NATO i savezničke zemlje još jedanput su ispravno reagirali, brojni ljudski životi spašeni su zahvaljujući Savezu kojega je članica i Republika Hrvatska. NATO-ova operacija „Ujedinjeni zaštitnik (Unified Protector)“ postaje dio uspješne povijesti NATO-a u kojoj su sudjelovali i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odnosno Zračnog motrenja i navođenja (ZMIN). Uz to, Republika Hrvatska je potporu Libijcima pružila ne samo kao članica NATO-a, nego i upućivanjem prijeko potrebne humanitarne pomoći.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) su vodili dosljednu i kvalitetnu politiku prema Libiji, koju pozdravljamo te naglašavamo kako je ista vođena uz brojne kritike, koje su se sada potpuno vidljivo pokazale promašenima. Potrebno je pohvaliti politiku koju je MVPEI vodio prema Libiji, a ovim putem pružamo snažnu podršku takvom daljnjem radu Ministarstva.


Post je objavljen 26.08.2011. u 09:48 sati.