Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/letnadrugisvijet

Marketing

Volje i pozitive

Ima puno putopisnih knjiga koje su izvrsne, ali posebno me oduševljava jedna, što zbog iskrenosti s kojom je napisana, što zbog vremena u kojem je pisana. Ante Tokić sa svojom knjigom "Nadomak cilju" koju sam par puta pročitao, potpuno me fascinirao. Ipak je najfascinantnije od svega kako je nemoguće pronaći bilo kakve informacije o tom čovjeku, koji je rodom iz obližnjeg Solina. Prvo sam pokušao sa nasumičnim biranjem telefonskih brojeva ljudi iz Solina, ali to nije išlo. Onda sam od poznanika iz Solina tražio uslugicu da provjeri gdje je i što je, ali još odgovor nisam dobio. Nije pomoglo niti obraćanje Robertu Pauletiću, koji je odgovorio da "je pitao svoje za njega ali niko ne zna di je".

Možda se jednostavno nisam dovoljno potrudio.
Bilo kako bilo, privodim još jedno dvomjesečno čitanje kraju, a jedno od zadnjih poglavlja je istinski šlag na kraju: "Život na sjeveru" kako nosi naziv poglavlja. Radi se božanstvenoj Aljaski i Kanadi. Dok čitam prekrasni putopis, gledam kroz mali prozor van i vidim uvijek istu sliku, uskogrudnu i jednoličnu, i pitam se što ja ovdje radim. Zato je to čitanje putopisa, koliko god bilo predivno, jednako tako i teško na neki način.

Evo kako je Ante opisao svoju ljubav koju je upoznao na putu, radi se o Ann, također biciklistici, iz Ottawe:

"Ann je bila neka neobična kombinacija odvažnosti i ljupkosti, izdržljivosti i profinjenosti. Bila je od žena koje svoju ljepotu niti pokušavaju, a niti žele eksponirati, što ju je činilo još privlačnijom. Zaljubio sam se u nju još one prve, polarne noći."

BIlo bi lijepo upoznati tog čovjeka i popričati s njime. Kad je krenuo na put oko svijeta, bio je taman mojih godina. S obzirom na nevoljkost bilo koje vrste pomoći od strane drugih, morati ću se sam natjerati da krenem u potragu za tim putopisnim pionirom, barem ako pričamo o razdoblju od samostalne države Hrvatske.

Image and video hosting by TinyPic


EDIT: sinkronicitet ili ne, ali dobio sam email odgovor od Ante u trenutku kad sam pisao ovaj post. Nažalost čovjek više nije u Hrvatskoj, već u hladnom Yukonu, kako mi je odgovorio.

Post je objavljen 25.08.2011. u 11:42 sati.