Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Internacionalna zajednica dominikanskih monahinja - Proiulle


Internacionalna dominikanska zajednica Prouille

Pogled unatrag

Prvi dokument o samostanu datiran iz 1206. godine kada biskup Falko od Toulouse daje gospodinu Dominiku crkvu Sv. Marije od Prouille sa trideset i tri koraka zemljišta oko crkve.
Ovdje se sastaje Dominik sa braćom da izaberu pravila, a otuda se i razilaze po svijetu 15. kolovoz 1217.


Pogled na ulaz u baziliku

Prouille je kroz stoljeća bio "blagoslov" za zemlju Languedoc. Lišen svoje autonomije, postaje kraljevski samostan. U ožujku 1715., veliki požar uništava najveći dio zgrade. Ova nesreća pogoršava financijsku situaciju, a pred samu francusku revoluciju završena je rekonstrukcija.
U vrijeme francuske revolucije sestre ustraju u svojim zavjetima pa su 1792. protjerane.
Samostan se prodaje kao nacionalizirana imovina. Ubrzo je opljačkana i postaje velika ruševina. Napušten je na pola stoljeća.

Otac Lacordaire posjećuje ga prvi put u srpnju 1852. Nakon posjete napisao je:
"Posjetio sam najpoznatija mjesta u povijesti Svetog Dominika: Montreal, Fanjeaux, Prouille. Prouille prvi samostanu Reda, sada služi kao konačište za putnike i gostionica, zove se Auberge de Prouilhe. [...]
Moj plan je kupiti nekoliko jutra zemlje gdje je smješten samostan i izgraditi komemorativnu kapelicu posvećenu Gospi od Prouille.
"(Pismo datirano 7. kolovoz barunici de Prailly).


Bazilika izvana

Ovaj plan će počet ostvarivat uz pomoć Camille Marie-Antoinette Panon-Desbassyns. Ugovor je potpisan 27. prosinca 1855., na godišnjica osnutka Prouille 1206., a kamen temeljac je blagoslovljen i postavljen 31. svibnja 1857 godine. Rad je trajao nekoliko godina uz poteškoće i prepreke svih vrsta.

Donatorica umire u kolovozu 1878., a 1879 napuštene zgrade samostana sa susjednim prostorom se prodaju na aukciji.

Otac Hyacinthe Cormier, prvi provincijal nove Dominikanska Provincije Toulouse i budući Učitelj Reda odlučuje nastavit obnovu. Za redovnice kupuje zgrade, a zatim, 29. travnja 1880, devet od njih dolazi u Prouille.
Razna događanja neće nikada završiti ove impozantne zgrade.
U 1883, godine kada je papa Leon XIII pozvao katoličanstvo da koriste snažnu zaštite Kraljice Presvete krunice, novi biskup Carcassonne obnavlja godišnja hodočašća u Prouille.

Sadašnja zgrada datira iz druge polovic 19 stoljeća. Dio je obnovljene (1990) nakon požara koji je uništio cijeli krov i dio prvog kata.

Bazilika Gospe od Ružarija sagrađena je u kasnom devetnaestom stoljeću i "jedna od najljepših na jugu Francuske " riječi su P. Frühwirth, Majstor Reda kada je posjetio 1893.

Obnova bazilike Sv. Marije od Prouilha

2008. godine krenula je obnova po projekt oca Francisca Coello, dominikanskog arhitekta iz Madrida.
Obnova će krenuti u 3 faze :
- kor i svetište,
- galerija crkve,
- obnova i vraćanje funkcije kriptama


Bazilika unutrašnjost

Zgrada "Arquet - gostinjska kuća

Prvi samostan i mjesto osnivanja Reda Prouille dobrodošlicu često pruža braći, sestrama i laicima dominikanske obitelji.
Samostan je otvoren te pozdravlja i one kojima je potrebno prostor za molitvu, zaustavljanje, oslobađanje od briga, vraćanje mira.


Gostinjska kuća Arquet

Zajednica je u posjedu zgrade "Arquet" sa petnaest dvokrevetnih soba, dvije dvorane za sastanke, blagovaonicom, te malom knjižnicom.
Kao i u vrijeme "Svetoga propovijedanja Prouilla", kad je samostan bio mjesto za opuštanje i odmor braće, i danas može biti mjesto gdje Riječ može dotaknut goste i prijateljima u tišini i uz pomoć liturgijske molitve.

Neka Bog pomogne da samostan postatane mjesto gdje Riječ odzvanja još snažnije, gdje se osjećamo prihvaćenima, ali i mjesto gdje patnje ljudi, njihove suze, njihova očaj su dobrodošli u intimnosti Svetište, u srcu i molitvi svake sestre.

Internacionalna dominikanska zajednica

Od 2. veljače 2003. zajedica Prouilhe u južnoj Francuskoj (i ujedno prvi samostan dominikanskog Reda) postala je internacionalnom zajednicom.
Kao što se Dominik 1203. godine s biskupom Diegom uputio na put, tako su se i redovnica sa raznih krajeva svijeta uputile u Prouilhe, da bi se kroz molitvu i konteplaciju nadahnjivale na dominikanskim izvorima.


Zajednica sestara

Redovnice su kroz godinu dana mogle razmislit i o mogućem stalnom preseljenju u novi samostan. Usprkos malo većim poteškoćam oko jezika i prilagodbe, ipak su neke redovnice odlučile da njihov novi dom postane Proiule.

Otkad je odlučeno da kolijevka Reda postane internacionalnom zajednicom u nju je pristupilo 11 novih članova.
Zahvaljujemo Bogu i svetom Dominiku na tome što vidimo da kolijevka Reda Propovjednika cvijeta novim zvanjima. Trenutno zajednica Prouilhe se trenutno sastoji od trideset i tri redovnice.

Idi na http://www.prouilhe.com/kako bi saznali više.


Post je objavljen 20.08.2011. u 23:59 sati.