Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chieconestanujeovdje

Marketing

MAKURA NO SOSHI

Heian razdoblje - "zlatno doba" klasične japanske književnosti. Na prijelazu od desetog na jedanaesto stoljeće vrhunsku književnost Heian razdoblja stvaraju žene, dvorske dame: pratnja carica. Najveći literarni spomenik toga vremena "Priče o Genjiju" napisala je Murasaki Shikibu o kojoj sam ranije pisala kad sam u ruke dobila pripovjest o njenom životu, a kojoj ću se vratiti u jenom od slijedećih postova.
Danas želim spomenuti njenu suvremenicu, ne manje zanimljivog a po nekima možda čak i atraktivnijeg proznog djela, Sei Shonagon.




Naziv djela "Makura no soshi" (Zapisi uz uzglavlje) tumači se tako da je ona rukopis držala pored svog jastuka (makura) i bilježila što bi joj palo na pamet ili što se zanimljiva dogodilo toga dana. Često lakonski zapisi, puni duha, iskreni i ne skrivaju simpatine ni antipatije spisateljice, izuzetno nadarene žene, oštrog zapažanja, vrlo duhovite, nemilosrdne i cinične.To je zbirka anegdota, sjećanja vjerskih obreda, karakternih skica, popisa stvari koje je voljela ili mrzila, mjesta koja su zanimala nju, dnevnički zapisi, opisi prirode, hodočašća, razgovori, razmjena poezije - doista, gotovo sve što je činlo svakodnevni život više klase u Japanu tijekom Heian razdoblja. Njen stil je tako rječit, zapažanja tako vješto odabrana, a njezina duhovitost, tako oštra da čak i najmanji detalj može privući i zadržati pažnju bilo kojeg modernog čitatelja. Dakle dovoljno da potražite ovu knjigu i provjerite.



Godine 1996.Peter Greenaway snimio je film The Pillow Book u kojem glavna junakinja Nagiko slavi rođendan dok joj otac, prepričavajući stvaranje japanskih mitova, piše po njenom tijelu prekrasnom kaligrafijom, za to vrijeme teta joj čita popis "lijepih stvari" iz Knjige zapažanja, Sei Shonagon, te kada Nagiko bude navršila 28 godina, Knjiga zapažanja će i službeno imati 1000 godina, te da će ona, Nagiko imati isto godina kao i Sei Shonagon kada je napisala tu knjigu.





Post je objavljen 13.08.2011. u 21:58 sati.