Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto je u Japanu golf iznimno vazan?

Nedavno sam kazao prijatelju da mi je od igranja golfa samo dosadnije gledati golf na TV-u. Kod prijatelja u stanu kad je ukljucen televizor, redovito je na nekom od nekoliko kanala koji prikazuju monotono pitomo zelenilo dok cijela nacija strepi hoce li neki igrac ili igracica upiknuti lopticu u rupu sa dobrih cetrdesetak centimetara udaljenosti. OK, jasno mi je ako promasi, ali svi se, cak i komntator jako uzbude kad ubaci u rupu.
Reklame za golf su posvuda, a rekviziti - otprilike isto tako.
Nekad, kod prijatelja, uzmem palicu i natjeravam lopticu po sobi. Naravno da ima cijeli set palica i loptica spremljenih u prtljaznik - jer nikad se ne zna...
Moj prvi ozbiljniji susret sa golfom bio je kad je nas nekoliko u stanu igralo Wii golf. Elektronicka igra, ali opet...



Oni koji pokusavaju uciti japanski jezik nauciti ce isto tako da je golf iznimno vazan za proci ispit. Naime, ogroman broj lekcija u poslovnom jeziku ima nesto vezano za golf - od vrlo pocetnicke konverzacije, do vrlo sofisticiranog izrazavanja.

Stranci se cesto pitaju zbog cega moraju uciti konverzacije poput: - "Gospodine Smith, igrate li golf?
- Ja sam jos pocetnik gospodine Suzuki.
-Mozda bi mogli igrati zajedno.
-Bit ce mi cast igrati sa tako dobrim igracom poput vas gospodine Suzuki.


Razlog zbog cega se forsiraju ovakve konverzacije, i zbog cega moji prijatelji u prtljaznicima drze opermu za golf je jednostavan - ukoliko imate bilo kakve veze sa poslovnim svijetom, a ne igrate golf - nema sanse da cete biti uspjesni. Drugim rijecima - golf je gotovo pa nuzan preduvjet za bilo kakvo sklapanje poslova sa Japancima. Bez toga - mozete se vratiti natrag u maticnu drzavu sa par suvenira za najdraze.

Golf pruza odlican pocetak za, Japancima prirodan, pocetak poslova - komplimentiranje i ljubakanje poslovnog partnera da bi ga se privolilo uvjetima koji vama odgovaraju.
Poslovni se razgovori - ne odrzavaju na terenima, dapace, vrlo je nepreporucljivo poticati poslovne teme. Ali ono sto se radi jest jako komplimentiranje cak i kad nakon nekih 250 puta napokon uspijete ubaciti lopticu sa 15 centimatara udaljenosti. Isto tako, Japanci ce vam dati savjete i dalje vas podrzavati. I Japanci ce - iako ste prvi put culi za rijec golf - svejedno izgubiti! Ako ja vama trebalo 250 puta za ubaciti, oni ce se dobro potruditi da to naprave iz 251-og puta.
Ovo ce biti popraceno sa glasnim cestitkama i naravno - kao pravi pobjednik - dobit cete i skupe nagrade.
Nakon toga se ide na nekoliko pica - i tek se onda razgovara o poslu.
Svrha golfa je jednostavno probiti mogucu obranu kod pregovaraca i doci u situaciju kad je nemoguce kazati - NE.

Nesto stariji prdsjednici kompanija uzmu koje pice i prije pocetka igranja - zbog opustanja. Kad se nadju pred posebno zahtjevnim udarcem krv se uskljuca, a tlak skoci - sto dovodi do razlicitih vrsta udara - a neki i umru na terenu. To se dogodi u prosjeku oko 200 puta godisnje.



Post je objavljen 04.08.2011. u 07:15 sati.