Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Obitelj de Guzman - obitelj svetaca


Obitelj de Guzmán

Rijetko se u povijesti Crkve mogu naći primjeri u kojoj je cijela jedna obitelj uzdignuta na čast oltara. Jedna od njih je zasigurno obitelj Guzmán, a njen najpoznatiji član je sveti Dominik utemeljitelj dominikanskog Reda.
Njegov otac Feliks de Guzmán časti se u Crkvi kao Časni sluga Božji. Majka, Ivanica od Aza, se časti kao Blažena. Brat Antonio je Časni sluga Božji, dok je Manes, koji mu se pridružio kada je osnovao Red propovjednika, proglašena Blaženim. Sam Dominik je proglašen Svetim.


Vitraj u crkvi u Caleruegi Blažena Ivanica od Aza sa sinovima

Glava obitelji Guzmán je Feliks (Srećko) španjolski plemić koji je 1160. oženio Ivanicu od Aza, s kojom je ima troje djece: Antonia, Manesa i Dominika.
Feliks je bio dobre i mirne naravi, te ljubljen i poštovan u svom kraju. Preminuo je u dobi od 60 godina, na glasu svetosti, a sada se časti kao Časni sluga Božji. Pokopan je u samostanu sestra dominikanki u Caleruegi uz sina don Antonia Guzmán.

Njegova žena Ivanica rođena je u dvorcu Azu sredinom XII. stoljeća. I ona potječe iz plemićke obitelji. Njen brat je svećenik kod kojeg su se školovali njezini sinovi.
Zajedno sa mužem u srce djece usađuju kršćanske načela vjere i života, koja urođuju plodom, te sva tri sina postaju svećenici.
Umrla je oko godine 1202., a pokopan je u crkvi Svetog Sebastiana u Caleruegi. Papa Leo XII proglasio je blaženom 1. listopada 1821. Njezini zemni ostaci su pohranjen u crkvi u Peńafiel.

Najstariji sin Feliksa (Srećka) Guzmán i Ivanice od Aza je rođen u Caleruegi između 1164. i 1166. Njegov život se odvija između Caleruege i samostana u Silosu.
Obrazovanje i intelektualno osposobljavanje, bilo je povjereno ujaku svećeniku Don Gonzalu od Aza. Zaređen je između 1188. i 1190. te ulazi u samostan cistercita u Silosu.
Nakon smrti roditelja dio gospodarstva obitelji Guzmán u Caleruegi pretvara u bolnicu za siromašne i bolesne te se do smrti posvećuje njezi bolesnika.
Datum njegove smrti je neizvjesna, iako se čini da mora biti prije 1234, jer je te godine izgrađna crkva koju je njegov brat Manes posvetio kanoniziranom bratu Dominiku . Tu se već spominje kao Časni sluga Božji.
Bio je pokopan u Gumiel od Izána, zatim je 1864. premješten u samostan sestra dominikanki gdje leži uz svog oca, također Časnog, Don Feliksa (Srećka) de Guzman.

Blaženi Manes Guzmán, rođen je u Caleruegi 1168. To je drugo dijete od Feliksa Guzmana i Ivanice od Aza, te se i on kao braća školuje kod ujaka Don Gonzala od Aza u Gumiel de Izánu.
Svjesni rada i ideala svoga brata Dominik na jugu Francuske, pridružuje mu se u apostolskom radu, te sudjeluju u realizaciji njegovih projekata. Pružao je aktivne i učinkovitu potporu svetom Dominiku u širenju Reda.

1217. Dominik ga šalje u Pariz, zajedno s drugim španjolskim braćom, gdje osnivanju samostana sv. Jakova. Manes se poslušno stavlja na raspolaganje zajednici bez obzira na misiju koja se traži od njega.


Blažena Ivanica sa sinovima Dominikom i Manesom

Djeluje u Španjolskoj na konsolidaciji i jačanju novih samostana. Od 1219. mu je povjerena briga o monahinjama u samostanu u Madridu. Nakon kanonizacije svog brata svetog Dominika (3. srpnja 1234), odlazi u Caleruegu te predlože i pokreće izgradnju crkve u rodnom mjestu sveca. Mjesto koje će kasnije postati kontemplativni samostan.
Umro je u samostanu San Pedro de Gumiel de Izán gdje je i pokopan. Papa Grgur XVI. proglašava blaženim.
I danas lik Manesa Guzmána „konteplatvca“ ukazuje da je kontemplativna dimenzija, duboko ukorijenjena u Red i da je njen sastavni dio.

Najmlađi sin Feliksa Guzmán i Ivanice od Aza je ujedno i najpoznatiji, a to je svet Dominik utemeljitelj dominikanskog Reda.




Post je objavljen 01.08.2011. u 00:04 sati.