Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novapolitika

Marketing

Mitovi i legende o ulasku u EU – mit 5

„Ulakom u EU cijene će rasti“

piše Semper contra

Hrvatsko gospodarstvo imat će velike koristi od članstva naše zemlje u EU. Naime, slobodan pristup europskomu tržištu (koje je takvo da može sve što mi proizvedemo za godinu dana kupiti za mjesec dana, naravno ako ćemo uopće bilo što proizvoditi. Neki dan sam kupio plastičnu lopaticu za skupljanje smeća za 4,4 kn proizvedene – ne nije u Kini – nego u Srbiji! A mi smo nekad imali 'Jugoplastiku' ali nam je smetalo ono 'Jugo' pa smo je uništili. Tako to rade 'domoljubi'.) omogućit će poduzetnicima konkurentnije uvjete poslovanja te sniziti izlaznu cijenu proizvoda. Ulaskom u EU otvorit će se i nova radna mjesta u konkurentnim poduzećima (u kojoj državi, Hrvatskoj ili zemljama EU?, ovo potonje me ne zanima!) i s njima povezanim granama gospodarstva. Osim toga, članstvo u EU pridonijet će boljemu međunarodnomu ugledu Hrvatske, što će utjecati na rast stranih ulaganja u našoj zemlji. (Kad bi zaista SAMO članstvo u EU pridonijelo boljem međunarodnom ugledu Hrvatske, ja bih odmah glasovao ZA ulazak. No moje je uvjerenje da će članstvo samo pridonijeti da nas EU-kontrolori bolje upoznaju, a onda jao nama.)

Ukratko, sve te promjene ubrzat će gospodarski razvoj Hrvatske te pridonijeti višem životnom standardu i boljoj kupovnoj moći hrvatskih građana. (Nevjerojatna je moja naiva glede a u svezi čimbenika koji utječu na 'ubrzani razvoj gospodarstva'. Prema autorima ovog pamfleta to su: članstvo u EU, slobodan pristup EU tržištu, međunarodni ugled, a u nastavku se navodi i uvođenje eura. Po mojem to su samo dvije stvari: krvavi rad i znanje. Točka! Punktum!)

Mnogi građani strahuju da će uvođenje eura dovesti do porasta cijena. Uvođenjem eura cijene u Hrvatskoj ne bi trebale (ali će!) automatski rasti. (Prave ražanj a zec još u šumi. Prema vijestima uvođenje eura u Hrvatsku neće biti prije 2020. godine, a do tada 'bumo vidli kaj bu z njim. Mortik se predomislimo pa ga ne uvedemo, kaj naravno ne bu značilo da cene nebuju rasle. Kaj se dotikavle tog 'posla' tu smo jaki i imamo debeloga povesnog iskustva.' Sjećam se dobro, kad se uvodila kuna pola kg margarina 'Margo' stajalo je 3,7 kn, a danas je preko 10 kn.)

Naime, prije ulaska Hrvatske u eurozonu tečaj kune će se zamrznuti (a kao da već godinama nije, i to tako dugo da već vrapci na krovu pjevaju 'mantru' poslodavaca, čitaj kapitalista, kako bi kurs trebao 'pliviti', a kuda – Zna se), što znači da bi se uvođenjem eura cijene trebale jednostavno preračunavati iz kuna u eure.

Istina je da pojedini trgovci u tom preračunavanju mogu vidjeti priliku za podizanje cijene proizvoda. Iskustva država članica pokazuju da se to uglavnom događalo s onim uslugama koje su "najvidljivije" potrošačima, kao što su npr. cijene usluga u kafićima i restoranima. (Mogli su autori ove 'mudrolije' dodati i osnovne prehrambene artikle: kruh, mlijeko kojima se ukida nulta stopa PDV-a, a bit će još toga ne brinite.) S druge strane, cijene skupljih proizvoda (sic!), poput automobila i kućanske opreme, nisu rasle. Valja napomenuti da će uvođenje eura dodatno pojačati konkurenciju među trgovcima, što će ih vjerojatno s vremenom potaknuti da snize cijene, I sami građani, kroz udruge potrošača, mogu nadzirati trgovce te utjecati na korektnije određivanje cijena. (Tako da daju veliki oglas u tisku ili na TV: 'Ne kupujte u 'Konzumu' Ante Todorića, on vas dere, a dobavljačima ne plaća. I što mislite koji će to medij objaviti. Možda tanzanijski!)

Euro se danas smatra jednim od velikih uspjeha Europske unije (kak za koga. Recimo Grcima se baš ne čini tako, a za Nijemce sam 100% siguran. Oni bi se na 'orla' vratili već sutra samo da mogu, točnije da im EU moćnici dozvole). Statistike pokazuju da je euro pridonio gospodarskoj stabilnosti država članica EU-a.(posebno u Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Islandu i dok mi uđemo u tu euro zonu bit će ih još najmanje toliko.) Kao prvo, uvođenje eura znači ukidanje tečajnog rizika i veću preglednost cijena. To podrazumijeva da svi mogu sigurnije štedjeti i ulagati, kupovati i prodavati. (u valuti koja je iz 'neznanog' razloga sve slabija u odnosu na dolar i švicarski franak.)

Osim toga, veća preglednost cijena omogućuje usporedbu cijena i povećava kupovnu moć građana. (Opet ispadoh naivac? A ja sam do sada mislio da veća zarada ili ti deblji novčanik povećava kupovnu moć građana. Koja zabluda.) Uvođenjem eura ukidaju se i troškovi mijenjanja valute, što povećava učinkovitost poslovanja (za uvozničke lobije koji će tada moći i poreze plaćati u eurima pa neće gubiti na tečaju. I naravno šoping vikendašima, ako će eure uopće imati obzirom da sada ni kune nemaju), jer se ta sredstva mogu iskoristiti u druge svrhe. (Koje? nije teško zamisliti obzirom na dosadašnju praksu mnogih naših 'gospodarskih subjekata' i 'servisirajućih političara'). Stručnjaci napominju da je uvođenje eura za Hrvatsku vrlo korisno jer je u Hrvatskoj već u prometu velika količina eura. Naime, mnogi naši građani radije štede u valuti EU-a nego u domaćoj valuti (dokazujući time svoje veliko domoljublje i duboko razumijevanje nekada čuvenog slogana 'hrvatska lisnica u hrvatskom džepu'), pa možemo reći da je u Hrvatskoj već sada prisutan visok stupanj "eurizacije". (a time smanjen njezin nacionalni suverenitet).



Post je objavljen 27.07.2011. u 22:03 sati.