Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Dobra priča iz Rusije

Odličan video sa stranice buddhistchannel.tv:









Na brzinu sam preveo i vezani članak:

Povratak budizma u Rusiji


Ulan Ude, Rusija-- kroz četiri generacije Sovjeti su vodili rat protiv budizma, često budiste nazivajući "japanskim špijunima". Danas 20 godina od kolapsa komunizma, budizam proživljava sveopći oporavak u svojim povijesnim regijama.

Da, postoje ruski budisti!
Bubnjevi, zvonca i budistički napjevi podsjećaju na Aziju. Ali jezik kojim razgovaraju redovnici ovdje u blizini obala Bajkalskog jezera jest ruski. Yondon Ulzutuev, učitelj filozofije u najvećem samostanu Ivolginsku, kaže kako mu u Indiji za vrijeme studija nisu vjerovali da je iz Rusije. Taj danas 25godišnjak jedan je od preko milijun ljudi koji se u post sovjetskoj Rusiji okreću budističkoj tradiciji svojih predaka.

Promjena stava
Carska Rusija je većim dijelom podupirala miran suživot sa tibetansko-budističkom vjerom mongolskoh naroda koje se inkorporirala u Centralnoj Aziji. Ali Sovjeti su vodili pravi rat protiv budizma. Buldožerima je sravnjena većina samostana i hramova. Drevni spisi su korišteni kao papir za cigarete. Stotine svećenika, redovnika strijeljano je, a ostali poslani u gulage.

Redovnica Tenzin Choidrin govori o razaranju budističke kulture i civilizacije od strane komunističke vlasti:"Kao rezultat komunističkih represija, zamalo cijeli budistički sistem je bio uništen, Budistički svjetonazor, osnova zatradicionalni način života bio je uništen kao i tradicionalni sistem vrijednosti."

Sovjeti su potisnuli budizam, tako reći, u podzemlje- tj. u ilegalu, ali potpuno iskorjenjivanje vjere iz tradicionalnih povijesnih uporišta kao što su Kalmikija, Tuva i Burjatija nije uspjelo.

Povratak

Iako je danas više budista u Rusiji nego prije revolucije (1917.) Kremlj odbija njihov glavni zahtjev.Oni naime žele da ih visoki duhovni vođa, tibetanski Dalaj Lama slobodno posjeti i posveti nove hramove i samostane, međutim iz Moskve mu odbijaju izdati vizu još od zadnjeg posjeta 2004.g.Ipak kao redovnica, Choidrin kaže da je posjet Dalaj Lame potreban. Njegova uloga u renesansi budizma u Rusiji je neprocjenjiva. Choidrin kaže da bi njegov posjet bio kao voda za kojom žeđa suha, spržena zemlja.
Redovnica smatra da sada kad se Dalaj Lama odrekao svoje političke uloge vođe Tibetanaca u egzilu, Rusija bi mu trebala odobriti posjet.

Kineska reakcija
Međutim danas je Kina najveći trgovinski partner Rusije. Kineski dužnosnici su upozorili Kremlj da imaju jednostavan izbor: ili 1.3 milijuna sljedbenika Dalaj Lame ili 1.3 milijarde Kineza.

U susjednom hramu, budistička praktičarka Irina moli za dobrobit svoga još nerođenog djeteta. Kakon okretanja molitvenih kola, Irina objašnjava kako je došla u hram moliti da njezina trudnoća i rođenje djeteta proteknu dobro. Sudeći prema velikom broju trudnica koje dolaze u hramove obaviti obrede i primiti blagoslove izgeda da je vrijeme na strani budista, ovdje u ruskom uglu Azije.

by JamesBrooke, VOANews


Post je objavljen 22.07.2011. u 10:51 sati.