Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sloga-bukovica

Marketing

45. Đakovački vezovi

Dragi slogaši.
Evo izvješća sa vezova.
Prošle godine smo 8. listopada na 2. županijskoj smotri folklora preporučeni za nastup na 45. Đakovačkim vezovima i na toj smotri nisu nam mogle nastupiti, zbog opravdanih razloga,neke djevojke, odlične pjevačice,
a tako je bilo i sa ovogodišnjim vezovima. Što ćemo, ansambl je nastupio bez njih, jer su djevojke s roditeljima bile na moru u to vrijeme, a od inače malobrojnih plesača i Marko je otiša' na more - trbuhom za kruhom. Pa ipak,ništa nas nije moglo zaustaviti u pohodu na Đakovo. U zadnji čas smo rješavali i pitanje nastupa tamburaša. Na berdi je uskočio prekaljeni slogaš 77.godišnji Đuro Zdjelar i ''odradio'' višekilometarsku povorku kao mladić u najboljim godinama.
Đuka svaka ti čast. Čim dobijem neku fotku predstavit ću te na ovom blogu.
Inače naši su slogaši doista, što se kaže: od 7 do 77.
Petra sa svojih 7 godina, bila je kao zvijezda za prisutne fotografe i snimatelje. Udobno se smjestivši u mini-kočiji, prvu priliku dočekala je pred centralnom pozornicom, kraj katedrale, kad je voditeljica programa najavila naše ''Lojtrice'', odmah je napustila svoj udoban položaj u kočiji i ''skočila'' na ruke raspjevanim slogašima, na radost mnogobrojne publike, koja rijetko ima priliku vidjeti ovo kolo koje datira sa prvim seobama Hrvata još iz stare Perzije, (op.a. :prema istraživanjima prof. Lovrenčevića, suradnika Instituta za etnologiju i folkloristiku iz 70. godina prošlog stoljeća; a jedine dvije inačice ''Lojtrica'' u Hrvatskoj se izvode u Špišić Bukovici i Podravskim Sesvetama.)
Pa naravno da je to prava poslastica bila i za snimatelja HTV-a, te je Petra zajedno sa ostalim slogašima koji su ju doslovno nosili na rukama, završila i u večernjem dnevniku HTV1. Ali sve to njoj nije ništa spram balona kojeg joj je obećala tajnica Vesna, pa smo dolaskom u park krenuli svi u potragu za tim čarobnim balonom i još jednom prehodali čitav grad. Tim više, prijao nam je i zajednički ručak kod gazde Lozića u ''Laguni''.
Tek što smo ručali, pa nazad do katedrale, poneka fotka i na presvlačenje za nastup na centralnoj pozornici u Strossmayerovom parku. Temperatura +38 C, a curama u rubačama i dečkima u čizmama kao da je +45 celzijusovaca, no nitko ni da jaukne. Svi strpljivo čekamo svojih 8 minuta nastupa. sve ide kao podmazano i nakon ''Lojtrica'', ''Sad moj dragi bičem puca'',''Starog deda u kolu ne treba''i ''Bukovačkog drmeša'', pa naklon i odlazimo sa prelijepom pjesmom ''Divno je na selu''.
Još sa pomiješanim osjećajima o proteklom nastupu stajemo pod šatorom organizatora vezova na iće i piće, a kad ono; kažu organizatori: ''imate pravo na dvostruke bonove, jer ste odradili i dopodnevni i popodnevni nastup.''
Tajnica se prva snašla i kuhane kobase i ''ladne pivice'' su bile taj čas u busu.
Uz pjesmu cijelim putem u busu u tih, nešto više od 2 sata vožnje od Đakova do Špišić Bukovice, pivice su pomagale u ''određivanju'' intonacije, a bilo ih je dosta i za mlađi dio ekipe koja je po dolasku ''zaboravila'' otići doma, nego su se do jutra ''presvlačili' u zajedničkoj nam prostoriji.

U 45 godina postojanja Đakovačkih vezova, Špišić Bukovici ovo je bio 24. nastup na toj prestižnoj manifestaciji.
Kao najzapadnijoj slavonskoj općini, uvijek nam je poseban gušt doći i nastupiti, što se kaže u srcu Slavonije i zasjedno s domaćinima, kao i svih 59 društava koja su nastupila, pokazati ono najvrjednije što Hrvati posjeduju.
Ne samo narodne nošnje, posebne načine ženskog češljanja, pjesme, kola i običaje, već i jezik kojim se nekad govorilo i doslovno usmenom predajom cijelo to blago sačuvalo.

Za nadati se je da će to i dalje biti tako, ali i da će mlađi istraživači ''kopati'' po tom bogatstvu, istraživati kulturu vlastitog naroda, a vlasti, od općinskih, županijskih kao i nacionalne više i bolje podupirati rad ovakvih ansambala.
Npr. svi se kunu u nekakvo povezivanje modre i zelene Hrvatske. No koliko je turista na Jadranu imalo priliku vidjeti nešto od tog bogatstva koje posjedujemo. Tek tu i tamo neko lokalno društvo iz priobalja nastupi u dogovoru s lokalnom turističkom zajednicom, ali smišljene inicijative prezentacije cijele Hrvatske na tom polju nema. Šteta.






Post je objavljen 18.07.2011. u 00:22 sati.