Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Kapela svetog Dominika (6)





Izgrađena je po nacrtu arhitekta Floriana Ambrozinia na mjestu stare gotičke kapele. Široka je 13,60 m, duga 23,80 m, visoka 38,00 m, te odignuta oko 1,5 m od poda. Pravokutnog je oblika sa polukružnom absidom. Na četiri stupa je naslonjen tambur sa prozorima koji osvjetljavaju kupolu.
Obložena je veronskim mramorom te je cijela oslikan freskama i ukrašena pozlatama.



Odmah nakon ukrasne ograde iz XVII st. na desnoj strani se vidi slika Sv.Dominik uskrisuje dijete rad Alessandra Tiarinia.
Poviše nje se nalaze tri pravokutne slike a prikazuju: Sveti Dominik uskrisuje djete, Sveti Dominik u slavi, Sveti Dominik uskrisuje zidara.
Sve tri slike su dijelo Maria Righettia, a potječu iz 1616.godine.
Na lijevoj strani se nalazi slika Čudo knjiga od Lionella Spada
.

Na povišenom prijestolju se nalazi se Vero volto svetog Dominika. To je autentični prikaz lica napravljen na osnovu znanstvenih dokaza koje je prof. Fabio Frassetto dobio nakon temeljitog proučavanja svečeve lubanje.




Po zidovima kapele Giovanni Andrea Donducci zvan još i Mastelletta je naslikao:
Čudo 40 utopljenika (desno), i Uskrsnuće mladog Napoleona Orsinija (lijevo). Njegove su još slike: sv.Florijana, sv.Franje, sv.Prokola i sv.Petronia zaštitnika Bolonje, Četiri svečeva čuda (sa strane dvaju prozora), te simboli vrlina i anđeli sa koji nose svečevo znakovlje (ispod luka).
Crno - bijeli šahovnica na tamburu je od Girolama Curtia. Anđeli svirači (na kupoli) su nanovo naslikani 1843. od Clementa Albertia po malim ostacima orginala iz 1605. Orginalne anđele su naslikali Alesandro Abini i Francesko Luiso.
U četiri kuta obruba, u pozi držanja svjećnjaka nalaze se Anđeli oblikovani od Alessandra Algardia.

U niši abside vide se sedam darova Duha Svetoga napravljeni u mramoru s Krete od Giovannia Todeshi.



U polukupolu apside Guido Reni je između 1613-15 naslikao veličanstvenu Sveti Dominik u slavi, „komadić raja koji je dostojan da nadkrije veličanstvenu Arku.




Post je objavljen 15.07.2011. u 23:38 sati.