Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

Dječja usta


Moja najstarija, rokerica (13) počela se zanimati za Ramonese, srce tatino, gleda spotove na You Tubeu.





- A što je to KKK?
- Mmmm, ovako - dokle ste došli iz povijesti - jeste radili američki Građanski rat?
- Ne.
- Rat za nezavisnost?
- Ne.
- Jeste li uopće otkrili Ameriku?
- Jesmo.
- OK, onda ću te morat upilat s malo dužom pričom. Jel može?
- Može.

I ispričam ja njoj o Španjolcima, Portugalcima, Britancima, Francuzima, osnivanju SAD, Georgeu Washingtonu i njegovoj drvenoj zubnoj protezi, o plantažama, robovima, abolicionistima, Lincolnu, Uniji i Konfederaciji.

- I vidi sad, kad je završio Građanski rat, Jug je bio poražen i osiromašen, jer se zadnjih par godina rata, logično, najviše ratovalo na teritoriju Konfederacije - plantaže su bile dijelom spaljene, a ropstvo ukinuto. I tako se na Jugu SAD od 1865. osnivaju tajne i ilegalne organizacije s ciljem da sabotiraju promjene koje je Unija nametnula poraženima. Jedna od njih bio je i Ku Klux Klan.
- Ku Klux Šta?
- Ku Klux Klan, KKK. Oni su ti posebno bili žestoki na oslobođene robove, i u desetinama godina iza rata su ih ful terorizirali. Nosili su bile lancune s kukuljicama da ih se ne pozna, pa bi napadali i cipali istaknutije Crnce, ali i druge, a znali su koga i obisit. Posebno su volili goruće križeve, to im je bija ka zaštitni znak. Kužiš, kukavice i bijednici, ali maskirani i u gomili su bili jaki i opasni.
- To je nešto kao Torcida?
- ???!




Sve kuži mala, pametnica naša.


Razgovor je održan i ovaj post napisan prije neka tri mjeseca, par tjedana iza splitske Parade ponosa, u kojoj je Torcida odigrala zapaženu ulogu. U tom trenutku mi je bilo malo tlaka vraćati se na stare teme, ali znao sam da će tekst prije ili kasnije ponovo postati aktualan.


Post je objavljen 08.10.2011. u 08:10 sati.