Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

U Americi Mladića uzela u zaštitu jedino Pamela Geller

Piše Bojan Klima

Novinar tjednika TIME Massimo Calabresi piše da je jedan od razloga zbog čega je važno da je izručen haaškom Tribunalu to što je Mladić 'Europljanin'.

'Posljednjih godina američka publika stječe dojam da je etničko i vjersko nasilje fenomen ograničen na muslimanski svijet, od sjeverne Afrike do Afganistana i Pakistana. Kao da je brutalnost nešto što je prispodobivo jedino islamu. No, ranih devedesetih, prije Ruande i 11. rujna, takvu su brutalnost iskazali europski kršćani koji su ubijali europske muslimane – i to u jednom nacionalno-miješanom dijelu kontinenta.'

Massimo Calabresi se sjeća što mu je u sjevernoj Bosni u kolovozu 1995. rekao Ratko Mladić. Ukazavši na tzv. 'zelenu transverzalu' od Bugarske, Makedonije pa preko Albanije, Kosova i Bosne, zapovjednik vojske bosanskih Srba rekao je u interviewu za Time da će 'to završiti u samom Parizu'. 'Pitajte ljude tamo, koliko su džamija vidjeli u svom djetinjstvu, a koliko ih je sada' – rekao mu je Mladić, upozorivši na 'demografsku eksploziju' muslimanskog stanovništva u 'srcu Europe'.

Zato nije čudo da je u Americi u obranu Mladića i politike koju je provodio ovih dana ustala tek izvjesna Pamela Geller, koju su pozorniji promatrači američke političke scene zapamtili s prošlogodišnjih prosvjeda protiv gradnje islamskog centra u blizini Nulte točke.

Na svom je blogu Pamela Geller napisala da su u Srebrenici Srbi ubili 'tek nekoliko stotina muslimana', a ne osam tisuća, te da su, općenito gledano, 'zločini muslimana bili mnogo gori'. Srbe se sada kažnjava – piše Pamela Geller, citirajući Internet publicistkinju Juliu Gorin - jer su 'na rat odgovorili ratom', zbog toga što su se 'usudili suprotstaviti nadirućem islamu'.

Svoje kritičare Pamela Geller na mreži Fox News obično zove 'eksponentima islamsko-supremacijske zavjere'.

Uglavnom, dobro je što je Mladić Europljanin, kao što je dobro i to što je Pamela Geller – Amerikanka. Iako marginalka, ona nas ponovno podsjeća da vjerska i šovinistička zaslijepljenost nisu karakteristike samo jednog dijela svijeta.


Post je objavljen 01.06.2011. u 21:22 sati.