Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

bakterije u krevetu

Bakterije se kriju u posteljini, jastucima i madracu


Sastavni dio svakog doma je spavaća soba. Mjesto gdje počinje i završava svaki dan najimtimniji je kutak životnog prostora, pa njegovu uređenju treba pristupiti vrlo pažljivo is mjerom. Spavaća soba treba biti namještena sa što manje stvari. Ona nije mjesto za televizor, kompjuter ili sprave za vježbanje.
Uklonite televizor iz spavaće sobe u dnevni boravak jer zvuk upaljenog televizora ne pridonosi kvalitetnijem snu. Ukoliko u sobi imate radni stol, odvojite ga paravanom od kreveta. Kada planirate mjesto za spavaću sobu u kući, svakako provjerite nacrte cijevi i spavaću sobu smjestite na ono mjesto koje ih ima najmanje, ili ih uopće nema. Organizirajte svoje ormare jer neuredna spavaća soba, prepuna razbacane odjeće, loše utječe na naše spavanje. Pokušajte sve svoje stvari držati na za to planiranim mjestima.

MJERE OPREZA
Evo nekoliko mjera opreznosti za poboljšanje zdravstvenih uvjeta u sobi za spavanje:
- Izbjegavati smještaj postelje između vrata i prozora, jer će onaj koji spava često biti izložen neželjenom strujanju vazduha i nezdravom propuhu, što može dovesti do prehlade, glavobolje i sličnih honičnih oboljenja;
- Izbjegavati položaj uzglavlja nasuprot prozorskog otvora, jer će jutarnja svjetlost padati neposredno u oči onome tko se još nije probudio i time ga neposredno ometati pro odmoru;
- Izbjegavati spavanje u sobi koja je s ulične strane, izuzetno bučne i zagađene gradske saobraćajnice jer će otvoreni prozor donijeti više štete nego koristi;
- Izbjegavati spavanje u sobi koja graniči s nepopravljivo bučnim susjedima, jer će stalni sukobi dovesti do trajne nervne napetosti;
- Najzad, ne pušiti u spavaćoj sobi već te i slične grijehe ostaviti pred vratima sobe koja treba da nam omogući dobar, okrepljujući odmor.

RAJ ZA GRINJE
Također, i spavaće sobe kriju mnoge opasnosti. Ni one nisu imune na brojne bakterije, a najviše ih se nalazi u posteljini, jastucima i madracu. Jastuci bi se trebali mijenjati svake tri godine jer upijaju ulja iz tijela, te znoj i mrtve stanice, što predstavlja pravi raj za grinje, nejveće uzročnike alergija i respiratornih infekcija.
Prati i čistiti jastuke gotovo je nemoguće, jer se time uništava materijal od kojeg su napravljeni, nakon čega spavanje na njima postaje mučenje. Zato bi bilo dobro promijeniti ih nakon dvije-tri godine, a isto vrijedi i za one punjene perjem.
Jastučnice bi trebalo prati minimalno jednom tjedno, a idealno bi bilo prati ih dvaput tjedno, baš kao i plahte.
Madraci se, naravno, ne mogu prati, a nisu baš ni jeftini da bi ih se prečesto mijenjalo. Dobar madrac traje otprilike deset godina, nakon čega bi ga trebalo zamijeniti, ali u međuvremenu bi bar dvaput godišnje trebalo okrenuti strane madraca kako biste što ugodnije na njemu spavali i tako izbjegli neudobne udubine i izbočine.

Post je objavljen 18.05.2011. u 19:42 sati.