Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

toplina i "toplina"

Kako dobro ugrijati tijelo i dušu
Nakon osvježavajuće šetnje na ledenom zimskom zraku, nakon razdraganog grudanja i pravljenja nezaobilaznog snjegovića te zadivljenog promatranja ledenih siga koje su se svuda stvorile, tijelo traži samo jedno - toplinu! Ugrijati se možemo pijuckanje toplog čaja ili vrućeg kuhanog vina, u pernatom popluna ili u debeloj vunenoj deki ... Zima je doba osjetilnosti, ali samo ako vam nije hladno. Otkrijmo zato zajedno kako na najljepši mogući način uživati u svemu što u nama stvara tu toliko žuđenu toplinu.To može biti nečiji pogled ili poljubac voljene osobe, topla juha ili pak ljuta papričica.

Topla krv
Za razliku od životinja koje poprimaju temperaturu ambijenta u kojem žive (npr. ribe, gmazovi), ljudi su toplokrvna bića čiji metabolizam stvara toplinu potrebnu za normalno funkcioniranje mišića. Pa tako i sportaši prije fizičkih napora zagrijavaju mišiće kako bi njihov rezultat, odnosno eksplozivnost, bila što optimalnija. Kad je vanjska temperatura toliko niska da organizam ne uspijeva stvoriti dovoljnu količinu topline, valja posegnuti i za nekim pomoćnim sredstvima koja će potaknuti stvaranje energije.To su, između ostaloga, i ljute namirnice!

Začini za fizičko i psihičko zdravlje
Mnogima će pri spomenu ljutih začina prvo asocijacija biti ljuta paprika, inače jedan od najraširenijih začina na svijetu. Najčešće je pritom riječ o čili papričicama koje su upotrebljavali Inke, Azteci i Maje još oko 7.000 godina prije Krista, ak nama su stigle, i mnoge druge biljke bez kojih danas ne bismo mogli zamisliti život (krumpir, kukuruz, rajčica, duhan), i opet zahvaljujući radoznalomu Kolumbu, u 16. stoljeću. No ono zbog čega su nam ljute biljčice poput čilija i feferona tako zanimljive jest prije svega tvar kapsaicin koja im daje ljuti okus, a usto ima i vrlo izražena ljekovita svojstva. Kapsaicin je tvar bez mirisa za koju je dokazano da pomaže u suzbijanju bolesti poput visokog krvnog tlaka, kolesterola, depresije, probavnih smetnji i bolesti zglobova. No zašto spominjemo ljute začine? Pa zato što oni ubrzavaju metabolizam te tako potiču cirkulaciju, ubrzavaju rad srca i pomažu otpuštanju hormona endorfina koji utječu na dobro raspoloženje. Dakle, i kad vam je hladno, i kad ste loše volje i bez poleta, oba ćete problema riješiti malo pikantniji jelom!

Čizma glavu čuva
Koliko je važna za zdravlje, govori i podatak da ugodna toplina koja duboko prožima naša tkiva (s tim je povezano i znojenje) pozitivno djeluje na našu kožu, mišićno tkivo, zglobove, probavu i imunosni sustav. Zato ćemo kad osjetimo ukočenost staviti topli oblog ili ćemo, u novije vrijeme, posegnuti za specijalnom terapeutskom svjetiljkom kojom ćemo grijati ukočeno područje, a nakon naporna radnog dana opustiti se u toploj kupki.Takva toplina opušta mišiće i tetive, ali također potiče izgradnju kostiju, smanjuje bol, oživljava kožu, regulira krvni tlak, potiče izmjenu tvari, blagotvorno djeluje na krvotok i srčani mišić, na energetske centre, aktivira imunosni sustav i relaksira. A za sve to vam je potrebna samo - topla voda!

Što znači ljubav ...
Najveća i najljepša toplina koju ljudsko biće može osjetiti jest ljubav! Na sreću, ona ne ovisi o okolnoj temperaturi, a sa sobom donosi i osjećaj povjerenja, nježnosti, a na kraju katkad i izvrstan seks. A upravo je on najjače sredstvo za podizanje temperature. Dobar seks troši kalorije, jača mišićni tonus i isteže cijelo tijelo. Osim toga, najbolje je sredstvo na svijetu za smirenje i podizanje raspoloženja jer u mozgu oslobađa endorfine. Istraživanja su dokazala da smanjuje i pojavu glavobolja, kostobolju i rizik od srčanih bolesti. No sve to vrijedi za seks u zdravoj vezi, a promiskuitetni seks (s više partnera) ili seks bez emocija može djelovati sasvim suprotno jer povećava razinu negativnog stresa, anksioznost i strah.

Post je objavljen 18.05.2011. u 19:39 sati.