Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

kurje oči...par riješenja

KURJE OČI

Debele i tvrde promjene na koži mogu se pojaviti na bilo kom dijelu stopala, a naročito na mjestima na kojima je koža izložena stalnom trenju obuće. Prilično često javljaju se kurje oči, i to u dva oblika. Meke kurje oči javljaju se između prstiju, kao posljedica pojačanog pritiska na kožu i prekomjernog znojenja tog područja. Tvrdi oblici nalaze se na gornjim stranama prstiju ili na tabanima, a nastaju zbog pojačanog mehaničkog pritiskanja prilikom hoda.

Oblog od rotkve i hrena

• Napravite smjesu od jedne jušne žlice sitno izrendane crne rotkve (Raphanus sativa) i korjena hrena (Cochlearia armoratia). Kurje oko namažite jestivim uljem, a potom pripremljenu mješavinu stavite na lanenu krpu i privijte na bolna mjesta. Oblog držite ujutro i navečer po 2 sata.

Bijeli luk i vinski ocat

• Izmiješajte dvije velike žlice sitno isjeckanog bijelog luka i isto toliko vinskog octa, i stavite na bolno mjesto. Oblozi se drže dva puta dnevno po dva sata.

Oblog od crvenog luka

• Uzmite glavicu crvenog luka, isjeckajte je i izmešajte sa istom količinom vinskog octa. Smjesu stavite na bolno mjesto i držite dva sata, dva puta dnevno. Tretman traje tri dana.

Čajna mješavina

• Uzeti po jednu jušnu žlicu sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučica, lista nane, peršunovog lista, korjena maslačka i dvije jušne žlice sitno isjeckanog lista kičice. Sve to prelijte litrom kipuće vode. Poklopite i ostavite da se hladi dva sata. Procjedite i zasladite medom. Čaj se pije tri dana.

Post je objavljen 18.05.2011. u 10:21 sati.