Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zbog cega se budisticki svecenici u Japanu mogu vjencavati?

I u krscanstvu neki se svecinici mogu vjencavati, dok za druhe je obavezan celibat. Katolicki su svecenici ( barem sluzbeno ) u celibatu, dok to ne vrijedi za njihove protestantske i neke pravoslavne kolege.
Budisticka je doktrina slicna. U pradavnom Japanu, svecenicima svih sekti je bilo zabranjeno vjencavati se i jesti meso.
Kako god, negdje u 12-om stoljecu, osnivac sekte Joodo Shin-shu, Shinran (1173-1263 N.E.) vidio je apsurdnost celibata, zapitavsi se zbog cega netko ne moze biti svecenik i istovremeno i vjencan.



Svecenik Shinran je vjerovao da se Buddha najbolje moze sluziti ako se zivi zivot slican onom koji zivi i obican narod. Drugim rijecima - neudaljavanje od naroda u nikojem pogledu. Ozenio se u tridesetoj i nastavio sluziti kao svecenik.

Druge budisticke su sekte ostale dosljedne celibatu, ali tada je "svjetovna" vlast dala svoju preporuku. U travnju 1872. japanska je Vlada izdala dekret koji kaze da "svecenici mogu jesti meso, vjencavati se i imati kosu."
Nije bilo obaveno, ali samim je svecenicima ostavljeno da mogu birati. Isto tako, kazano je da neci biti nikakvih kazni ako se odluce odjevati u obicbu, svjetovnu odjecu kad ne sluze mise.
Naravno, bilo je i otpora tradicionalista, ali stvari su ipak krenule u nekim novim pravcima. U Japanu ni u 19-om stoljecu kler nije mogao govoriti sto raditi ni uplitati se u svjetovne stvari. Dapace, svletovna je vlast bila iznad nebeske.

Post je objavljen 18.05.2011. u 01:59 sati.