Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

I Amerikanci sve nonšalantniji prema 'ženskarima' u politici

Piše Bojan Klima

Optužba za pokušaj silovanja hotelske sobarice, useljenice iz Senegala - kojom newyorški tužitelji terete direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahna – ukazuje ne samo na moguće kazneno djelo, već i na 'sukob civilizacija', američke i francuske.

Prema medijima u obje zemlje, američka je puritanska i moralizatorska, a francuska je slobodoumna – barem kada je riječ o 'trčanju za suknjom'. 'Francuzi su poznati po svojoj nonšalanciji kada su u pitanju seksualni apetiti njihovih političara' – piše u današnjem izdanju newyorškog Wall Street Journala.

Jasno je da se i u Francuskoj, kao i u Americi, vrlo dobro razumije razlika između flerta i bračne nevjere te kaznenog djela silovanja. No, jesu li Amerikanci zaista toliko puritanski raspoloženi kada su u pitanju njihovi 'političari-ženskari'?

U prošlosti je u Americi za preuranjeni kraj karijere bila dovoljna i bračna nevjera. Nelsonu Rockefelleru je 1964. godine izbjegla predsjednička nominacija Republikanske stranke zbog toga što se razveo, a potom oženio svoju dugogodišnju ljubavnicu. Demokratski senator Gary Hart je 1987. odustao od predsjedničke kandidature nakon što je otkriveno da je imao izvanbračnu vezu.

Ovi se skandali iz današnje perspektive čine prilično nevinima. 'Ako bračnu nevjeru odmah prizna i ispriča se, američkom je političaru u pravilu sve oprošteno' – piše komentator Internet-publikacije Slate.com. On navodi slučajeve gradonačelnika Los Angelesa Antonia Villaraigose i republikanskog senatora Davida Vittera.

Lošije prolaze oni koji bračnu nevjeru pokušavaju zataškati laganjem – koje glasače 'više smeta od same nevjere'. Primjer za to su senator John Edwards i bivši guverner države New York Eliott Spitzer. Najgore je onima koji uz bračnu nevjeru počine i neko kazneno djelo – što se upravo događa u sudskom predmetu republikanskog senatora Johna Ensigna, koji je, kako se čini, u pokušaju zataškavanja izvanbračne afere prekršio propise o financiranju izborne kampanje.

Kao prilog tvrdnji da ni Amerikanci više ne mare o bračnoj nevjeri političara mogu se navesti i uspješne karijere Billa Clintona, Newta Gingricha, Rudyja Giulianija i Johna McCaina – sve navodnih ili dokazanih 'ženskara'.

Skandal s Dominique Strauss-Kahnom mogao bi međutim promijeniti klimu u Francuskoj, gdje su novine nedavno počele istraživati bračni život predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

'Ako se tako nastavi, Francuzi će postati puritanci, a mi ćemo se pokazati kao narod širokih pogleda' – primjećuje komentator Slate.com-a.


Post je objavljen 17.05.2011. u 20:46 sati.