Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

brijanje i depilacija

NAKON BRIJANJA I DEPILACIJE

Problem zbog koga se djevojke i mladići u ovom periodu obraćaju dermatologu je i folikulitis tj.. upala dlačnog kanala. Ovaj problem se u Ijetnje vrijeme češće javlja u predjelu pazuha i prepona zbog učestalih agresivnih depilacija, intenzivnijeg znojenja i neadekvatnih materijala koji su u direktnom dodiru sa kožom.

Što je folikulitis?

Folikulitis je naziv za upalu dlačnog kanala i često nastaje kao posljedica depilacije. Najčešći izazivač je bakterija Staphylococcus aureus. Kod mladih djevojaka često se javlja u predjelu prepona i ekstremiteta (ruku i nogu), a kod muškaraca u predjelu brade i vrata, ali se može pojaviti i na bilo kom drugom dijelu tijela i kod sredovječnih pa i starijih osoba. Folikulitis može biti:
• Površinski i
• Duboki - koji, najčešće, nastaje kao posljedica fizičke ili kemijske iritacije kože.

Kako izgleda?

Na koži se pojavljuju crvene bubuljice i gnojanice. Često pacijenti sami diraju nastale promjene, pa se one tako sve više šire. Ukoliko upalni proces zahvati i perifolikularno-okolno tkivo i ako se proširi u dubinu - hipoderm, nastaju furunkuli, odnosno čirevi. Oni se mogu javiti na svim dijelovima tijela - osim na dlanovima i tabanima - jer su oni lišeni dlačnih folikula.
U terapiji često nisu dovoljni lokalni lijekovi, već se moraju pridodati i određene vrste antibiotika koji se daju na duži vremenski period i to, posebno, ako su zahvaćene velike površine kao što su noge. Nerijetko se oboljenje vraća nakon prestanka antibiotske terapije. Nakon smirenja glavnih simptoma preostaju neestetski tragovi koji se uklanjaju primjenom druge linije proizvoda, sličnih onima za liječenje akni. Dakle, bilo bi korisno problem eliminirati u korijenu, barem sa onih osjetljivijih regija kao što su prepone i pazuho.

Kako se liječi?

Danas postoje mnogi suvremeniji oblici terapije kojima se možete podvrgnuti; jedan od njih je i lasersko uklanjanje malja. Ono ne samo da trajno rješava problem, već je koža nakon tretmana glatka i ljepša.
Veoma je važno napomenuti da laserske tretmane mora raditi dermatolog-specijalista za kožu, sa stručnim znanjem i kliničkim iskustvom da ne bi došlo do neželjenih efekata - opeklina, jer je samo u tom slučaju tretman učinkovit i potpuno siguran.

5 pitanja o laserskoj epilacije

- Zašto uraditi trajnu epilaciju prepona i pazuha?
Pored očiglednog razloga - bola-kod sretnijih pripadnica ženskog roda sa kožom koja nije sklona upalama, tretman ovih regija se preporučuje i kao terapija u slučaju folikulitisa.
Za ove predjele kože karakteristične su upale koje se manifestiraju kao bubuljice, pa i čirevi na koži. Česte depilacije mogu izazvati i upalu apokrinih znojnih žlijezda (hidradenitis), pa su i hirurške intervencije gotovo neizbježne. Zato je savjet dermatologa da se malje u toj regiji uopće ne čupaju. Također, dermatolozi ne preporučuju ni depilacione kreme zbog, eventualnih, alergijskih reakcija.
- Da li je laserska epilacija opasna zbog postojanja žljezdanih struktura?
Ne, jer laserski snop prodire samo nekoliko milimetara ispod površine kože, a žljezdane strukture u pazusima i preponama nalaze se dublje. Također, neophodno je napomenuti da je ovo jedini neinvazivni vid terapije folikulitisa, hidradenitisa i uraslih dlaka.
- Koliko je tretmana potrebno uraditi?
Potrebno je uraditi tri do pet tretmana u razmaku od dva i po mjeseca.
- Koji su preduvjeti za obavljanje tretmana?
Treba napomenuti da se laserom mogu tretirati samo tamne malje. Tretman se može obaviti u svako godišnje doba pod uvjetom da koža nije osunčana. Četiri nedjelje prije tretmana malje se ne smiju čupati iz korijena niti izbjeljivati. Malje pred tretman moraju dostići dužinu od dva milimetra.
- Je li tretman bolan?
Tretman je manje bolan od depilacije, veoma je učinkovit i brz. Traje svega 10-15 minuta.

Post je objavljen 17.05.2011. u 20:22 sati.