Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

ReMake re-model: Čokolada



Jeste li gledali film Devet i po tjedana sa Mickey Rurkeom i Kim Basinger? Publika ga je svojedobno u gomila hrlila gledati u kino dvorane. Očekivala je ona žestoki seks. Hrlila je i pri tom se skrivala od prijatelja i poznanika a ukoliko bi se oni slučajno susreli, obje strane pravile su se kao da se međusobno ne poznaju. Furbi je taj film išao gledati sa Vesnom i Alemkom. Mjesto događanja, kino Studio koje se nalazilo u Vlaškoj, nasuprot crkve Sv. Petra, prema Kvatriću. Spomenute dame, bolje reći prijateljice, Furbi je upoznao na svojim putovanjima. Vesna bi plavuša zanosnih oblina na kojoj su se isticale čvrste grudi štono poput dviju jabuka krase njeno poprsje. Alemka bi suhonjava dugokosa crnka željna avantura. Glavna fora filma bio je med kojim je Mickey masirao Kimine obline. Tijelo joj se izvijalo pod njegovim rukama i svršavalo u grču orošeno znojem sa upečatljivim pogledom koji je trebao sugerirati ljubav, pohotu i zadovoljstvo razornog seksa. Seksa koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Seksa koji raspaljuje strasti, provocira maštu, budi hrabrost i širi horizonte dajući ideje kako pružiti novi i neslućeni užitak.

I Bela je voljela slične užitke no za njih je preferirala čokoladu. Bela bi svoje duge, profinjene prste umakala u čokoladni liker i prinosila strogo zabranjenim mjestima. Polako i nježno, dodirujući čvrste bradavice, grudiju nabreklih od uzbuđenja i slasti Bela je ispisivala sigurne poteze kružeći naniže prema pupku i još niže, prema dražici. Tražila je zadovoljstvo i zamišljala kako joj prilazi on, princ iz njenih snova. Kako je on svojim punim usnama ljubi a pri tom njegov jezik liže slatka zadovoljstva koju mu ona nesebično pruža nudeći mu taj predivan dar prirode.




Čokolada, ona je aztečka "hrana za bogove". Tako na latinskom glasi prijevod imena biljke kakaovca od čijih sjemenki se dobiva slastica za kojom "luduje" čitav svijet. Kakao u tijestu, čokolada u kremi i ponovno čokolada u glazuri. Je li to više no dovoljna preporuka za kušanje tog božanskog ploda? Uzdrhtala pjenica od čokolade i sexy strawberries ... I što još treba reći? Možda samo: zaboravite na pribor za jelo i kušajte ga onim što vam je darovala priroda. Engleski doseljenici, inače ne baš "uzorni građani" na škrtom su australskom tlu nostalgiju za domaćom hranom liječili kako su znali i umjeli. Mijenjali su izvorne recepte u skladu s dostupnim im namirnicama, ali tehnika izrade nabujaka ostala je truly English. Sitni kolačići koji se moraju topiti u ustima prije no što ih predate voljenoj često govore o prestižu i otkrivaju majstore koji ih tako nježno oblikuju. Uz brojne varijacije, malo se tko uopće još i sjeti da ime mignon - malen, sitan, miljenik u francuskom izvorniku ima katkad i podsmješljivo značenje. No uistinu to i nije važno jer uz uzornu tehniku i pravilne performanse sve će biti baš tako kako treba i na svom mjestu.

Čokolada kao zamrznuta slastica poseban je užitak što sam po sebi pruža predivno zadovoljstvo koje će nadopuniti toplinu što ju osjećate iznutra pri spomenu na tu slasicu. Uz dodatak tanke čokolade ili vafla umjesto čokoladne glazure, Bela je svaki put je iznova i s posebnim oduševljenjem dočekivala sve darove. Oduševljenjem bliskom grču kog je doživljavala u strasnom zagrljaju sa voljenom osobom. Chef Antonin Caręme (1784-1833) navodno je bio zakon za torte i ostale poslastice pa na njegovim recepturama počiva većina današnjih modernih torti koje u vruće dane predstavljaju pravo ledeno osvježenje. Voila!

Uz posao, kavu sa prijateljicama i obavezni cyber Bela je imala još jednu skrivenu strast. Iako bi suhonjava i mršava, Bela je voljela kolače. Slastice svih vrsta a naročito one kremaste kakve se rade u najboljoj slastičarnici u gradu, Maksimirska u blizini Kvatrića. Kao samac Bela je znala dobro kuhati a obično bi petkom, dan prije no što bi jednom mjesečno vikendom išla u posjet roditeljima u Bjelovar svojim nećakinjama radila kolače.
„Naravno, kolači su slatki.“ reći ćete.
Ali kolači koje joj je on davao bijahu slatki ne samo okusom već i izgledom. Preliveni bijelom glazurom nudili su igru tamnog i svijetlog tenutka, doživljaja kad on prodire u njenu dražicu, pravo slatko iznenađenje i užitak za svekoliko opuštanje. Igra je donosila uzdah i trzaj tijela koje se tad predaje potpunom, čistom i nepatvorenom užitku svih osjetila i čula.



Pripadate li grupaciji ljudi koja preferira bijelu čokoladu? Ako da, tad je prostor koji se krije između njenih butina pravo je mjesto za vas i sve vaše nedosanjane snove. Slijedeći upute iz najboljih receptura tad možete kreirati neodoljive slastice baš po svom i njenom ukusu. Ne vjerujete li to svakako nećete saznati sve dok to ne isprobate. Ukoliko vas od pripreme čokoladnih pralina odbija pažljivo i dugotrajno otapanje na pari, čokoladnu smjesu će vrlo učinkovito otopiti valovi strasti koja izbija iz njene užarene mikrovalne pećnice. Azteci su pak tu “hranu bogova” konzumirali nikako drukčije nego li sa čilijem. Ta pradrevna moda posljednjih je godina ponovno zavladala svijetom čokoladoljubaca. Želite li podariti slatke trenutke opuštanja u dvoje tad svakako probajte šarf čokoladu koja se smatra vrhunskom delicijom. Opuštanje kao posljedica ljubavi uz drhtavu kremu kao fancy desert koji slasticama popunjava prazninu što neće previše opteretiti prepuni želudac nakon obilnog ručka.

Indijaner je u naše krajeve stigao gotovo istodobno kad se pojavio u Beču i to prilikom gostovanja indijskog mađioničara Kutoma Bulchie Titescana. Kutom bi slastičar koji osmisli nadjev od slatkog vrhnja a što podsjeće je na zube koji grickaju bradavice njenih grudi, grudi koje bubre, zube koji grickaju meku kožicu što klizi s vrha glave (bolje rečeno glavića) prema dolje. Čokoladni preljev podsjećao je Belu na kožu Indijca koji u ujednačenom ritmu sa njom dugotrajno vodi ljubav sustežući odlaganje do samog kraja ljubavnog čina koji tako dobiva na značaju i intenzitetu. A čitavo to vrijeme slatki užitak joj se sa grudi, trbuha, bokova, nezaustavljivo u valovima spušta do nogu da bi se zatim, ovaj put kroz nju, ponovo uzdigao gore sredini koja se nalazi negdje između bokova ispod mekog trbuščića.

Oskar Pischinger, rođeni Bečanin, vještinu pripremanja slastica nauči od svog oca Leopolda koji 1852. osnuje poduzeće za proizvodnju slastica. Oko 1880. Oskar je kreirao znamenitu Pischinger tortu i to prema originalnom receptu koji se generacijama čuvao u najužem krugu njegove obitelji. Budite sigurni da svi čokoholičari mogu odahnuti jer najnovija znanstvena istraživanja pokazuju kako umjereno konzumiranje čokolade vodi u dugovječnost. Čokolada se povezuje s ljubavlju i poljupcima i nastaje spajanjem tih dvaju predivnih poslastica simboličkog naziva. Čokoladu je riječima nemoguće opisati već je jednostavno treba doživjeti.baš kao i ljubav. Doživjeti s njim, doživjeti s njom, doživjeti u dvoje, troje, u samoći, po danu i po noći. I pri tom biti skriven od pogleda znatiželjnika, pogleda voajera, pokvarenih pogleda ali i pogleda nepristrane publike. Tako je Bela zamišljala kako joj on prilazi straga, kako on prodire u nju dok ona raširenih nogu, podignute guze i u stranu zabačene glave na jastuku stenje od zadovoljstva, zadovoljstva što ga pruža Sacher torta … Ta starinska, možda najpoznatija torta na svijetu, zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti punine svih okusa.



Svatko od nas ima svoj tajni dodatak koji njegovoj čokoladi daje jedinstvena svojstva zadovoljavajući potrebu za tom kockicom svakodnevnog dobrog raspoloženja. I na kraju kad je Bela svršavala, on ljubavnom napitku doda Amaretto ukrašen tučenim slatkim vrhnjem u koje se uklopiše strugotine čokolade, slučajno zaostale u zdjeli poslije ribanja na ribežu srednje veličine. A ona, Bela je na to samo žmirila i tresla se od struje koja je prodrla duboko i njenu unutrašnjost natočivši je tim slatkim i opojnim napitkom. I zato mu je, kad je izašao iz nje, jezikom oblizala mignon od bijele čokolade i podarila mu ga kao dokaz njihove čokoladne ljubavi kako bi je i on zauzvrat probao i sa njom zaplesao.




(nastavlja se)


Do you like retro?









Post je objavljen 17.05.2011. u 21:30 sati.