Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Kako liječiti modrice

Kako liječiti modrice


Krvni podljevi su svakodnevna pojava - od onih malih u obliku modrica, pa sve do velikih otoka koji su posljedica uganuća zglobova i djelomično ili potpuno pokidanih mišića.
Hematom nastaje tako što prilikom udarca ili istegnuća pukne jedan ili više krvnih žila. Tada se krv izlijeva u prostor ispod kože, u sam zglob ili između mišića.
Kod modrica je riječ o potkožnom kapilarnom krvarenju kod kojeg je količina krvi mala i proširena na relativno velikoj površini te ona prolazi vrlo brzo ne ostavljajući traga.

Slobodna kost
Hematomi kod uganuća zglobova, kod istegnuća ili djelimičnog puknuća mišića ili ligamenata vrlo često zahtijevaju liječenje, bilo zbog bolova koje uzrokuju ili zbog mogućnosti trajnih posljedica.
Krv koja se izlije iz krvnog suda vrlo se brzo zgruša. Taj ugrušak (hematom) u osnovi je strano tijelo u sustavu za kretanje i smeta, bilo zglobu, bilo mišiću, u obavljanju svakodnevnih funkcija.
Tijelo malo-pomalo resorbira hematom rastavljajući ga na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. Ovaj proces može biti vrlo dug, a ponekad hematom zbog smještaja i oblika nije moguće potpuno resorbirati.
Ako se to dogodi, posebice kod mišićnih hematoma, dolazi prvo do ulaganja vezivnog tkiva u sam hematom, što zovemo i "organizacija", a zatim i ulaganja kalcija u vezivo.
Na kraju u mišiću dobijemo "slobodnu kost" koja može trajno uzrokovati bolove i slabu pokretljivost. U tom slučaju najčešća terapija operativno uklanjanje kalcifikata.
Srećom, ovakav razvoj situacije rezerviran je za rijetke slučajeve, već i zbog toga što su bolovi kod istegnuća mišića ili uganuća zglobova toliko intenzivni da obično vrlo brzo tražimo pomoć.
Samo liječenje ima tri faze. U prvoj, odmah po ozljedi, nastojimo smanjiti ili spriječiti daljnje istjecanje krvi iz otvorene krvne žile, i to na dva načina. Prvi način je kompresija elastičnim zavojem. On služi da bi se povećao pritisak na povrijeđeno područje i na taj način postiglo rano zatvaranje krvnog suda.

Ledene obloge
Preporučljivo je primijeniti ledene obloge radi smirivanja upale i pomoći kod stvaranja čephematoma na zidu oštećenog krvnog suda.
Kod većih ozljeda u prvih 48 sati potrebno je mirovanje. Nakon tog kratkog perioda hematom se većim dijelom pretvorio u gustu želatinozne masu i tada je najbolje vrijeme za pomoć pri uklanjanju.
Ovisno od smještaja i veličine krvnog podljeva, potrebno je primijeniti masažu radi raspoređivanja hematoma na veću površinu, kako bi se ubrzala i olakšala resorpcija.
Kod većeg hematoma nije preporučljivo dugotrajno mirovanje, pogotovo prisilno mirovanje s longetom ili gipsom. Tada se cirkulacija krvi i limfe usporava, a spora cirkulacija ne može provesti resorpciju hematoma. Upravo zbog toga danas se kod uganuća primjenjuju ortoze i steznici koji sprječavaju daljnju ozljedu zgloba, vrše kompresiju, ali i omogućuju rano pokretanje i uključenje u program fizikalne terapije.

Ultrazvučna terapija
Ultrazvučna terapija, zbog svog mikrovibrirajućeg svojstva, olakšava raspad hematoma, a time također ubrzava njegovu evakuaciju. Nakon dva do pet dana preporučljiva je toplo-hladna terapija da bi se pojačala cirkulacija krvi i limfe na povrijeđenom području. Za postizanje istog cilja preporučljivo je i uključenje u lakšu fizičku aktivnost.

Post je objavljen 06.05.2011. u 10:29 sati.