Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predsjednik Josipović u SAD-u

Predsjednik Josipović susreo se s hrvatskim iseljenicima

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović započeo je boravak u SAD-u posjetom Chicagu gdje živi brojna hrvatska zajednica koja broji oko 50.000 pripadnika.

U proteklu nedjelju sastao se s predstavnicima hrvatskih udruga u Generalnom konzulatu RH.
"U Chicago sam došao zbog velike zajednice Hrvata, a riječ je i o gospodarski izuzetno zanimljivom kraju. Cilj je obnoviti i ojačati vezu Hrvatske i dijaspore a s druge strane poticati gospodarsku suradnju", rekao je predsjednik Josipović.

Naglasio je da se nakon prvih susreta s iseljenicima osvjedočio kako su mnogi od njih vrlo uspješni u gospodarstvu i svojoj integraciji u SAD-u, što pokazuje kako "Hrvati znaju, mogu i hoće pridonijeti američkom društvu, a sigurno i svojoj matičnoj zemlji".

Na pitanje novinara o konkretnim projektima za ulaganja iseljenika u Hrvatsku, kazao je kako uloga predsjednika nije da dogovara poslove već da stvara povoljnu klimu i gradi mostove, te da je na tome tragu i njegov sadašnji posjet.

"Odluka o ulaganju manjim se dijelom temelji na emotivnoj vezi s domovinom, a puno više na racionalnoj odluci da se uloži vlastiti kapital i napravi poslovni rezultat. Na nama je da izgradimo dobru investicijsku klimu, da osiguramo porezne, organizacijske i druge uvjete da investitor, bez obzira odakle dolazi, a posebno ako je iz hrvatske dijaspore, ima jasnu računicu zašto dolazi s kapitalom u Hrvatsku", istaknuo je predsjednik Josipović.

Izjava Predsjednika Republike o ubojstvu Osame bin Ladena

Uspješna akcija američkih specijalnih snaga važna je pobjeda u ratu protiv terorizma. Igrom slučaja, taj me događaj zatekao u SAD, zemlji koja je na najstrašniji način iskusila okrutnost terorizma.

Ovo je trenutak kada se ponovo moramo sjetiti nevinih žrtava terorizma, i ovdje u Sjedinjenim Državama, ali i širom svijeta. Moramo znati da rat protiv terorizma nije gotov i da svi imamo odgovornost,ne samo u borbi protiv njega, već i otklanjanju njegovih uzroka.

Hrvatska je članica Antiterorističke koalicije. Dala je važan doprinos u borbi protiv terorizma i svijesna je važnosti daljnjeg predanog angažmana svih zemalja u borbi protiv zla koje ugrožava živote ljudi, demokraciju i ljudska prava.

Predsjednik Josipović održao predavanje u Vijeću za globalne odnose (HINA)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je u Vijeću za globalne odnose u Chicagu, jednom od najutjecajnijih foruma za međunarodne odnose u SAD-u, održao predavanje na temu "Pomirenje i kaznena odgovornost za ratne zločine", pred 120 uglednih ličnosti iz pretežno pravničkih i sveučilišnih krugova Chicaga.

U predavanju je govorio o mjestu i ulozi kažnjavanja ratnih zločina u procesu pomirbe u regiji te o važnosti postojanja jasnih kriterija za pokretanje postupaka za ratne zločine i poštivanja najviših standarda, priznatih nacionalnim i međunarodnim pravom, u njihovoj provedbi.

Predsjednik Josipović ponovio je kako je predan nastavku procesa međunarodnog pomirenja, posebno u kontekstu proširenja EU-a. I ovom je prigodom, sa znanstvenog stajališta, doveo u pitanje prihvatljivost, odnosno osnovanost postavke o udruženom zločinačkom pothvatu kao temelju presuda Haškog tribunala protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Istodobno je naglasio da kao pravna država, Hrvatska prihvaća legalnost presuda Haškog suda.

Prije odlaska u Washington, hrvatski predsjednik posjetio je čikaški Muzej holokausta. Kratkom simboličnom ceremonijom paljenja svijeće prizvao je sjećanje na hrvatske Pravednike među narodima koji su u uvjetima holokausta spašavali živote svojih sunarodnjaka Židova. Predsjednik Josipović je položio vijenac u spomen žrtvama holokausta i upisao se u knjigu posjetitelja.

SAD snažno podupire skoro zaključenje hrvatskih pregovora s EU

Sjedinjene Države snažno podupiru zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom u "bliskoj budućnosti", istaknuto je u utorak u priopćenju ureda američkog potpredsjednika Joea Bidena, nakon njegova sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Washingtonu.

"Potpredsjednik Biden odao je priznanje predsjedniku Josipoviću za napredak Hrvatske na domaćim reformama, posebno u jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije", navodi se u priopćenju Bidenova ureda.

"SAD je uvjeren da su te reforme nepovratne i snažno podupire težnje Hrvatske da zaključi svoje pristupne pregovore s EU-om u bliskoj budućnosti", dodaje se.

Potpredsjednik Biden istaknuo je kako bi daljnji napredak Hrvatske u integraciji u EU poslao pozitivnu poruku ostatku regije o vrijednosti poduzimanja reformi i potpori pomirenju.

Također je izrazio priznanje SAD-a "važnom radu Hrvatske kao NATO saveznika", uključujući doprinos misiji ISAF-a, gdje njezina vojska i policija pomaže u obuci afganistanskih snaga, te "igra vodeću ulogu u afganistanskoj Akademiji za vojnu policiju u Kabulu", navodi se u priopćenju.

Iz ureda američkog potpredsjednika ističu kako su dvojica čelnika razgovarali i o političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi.

"Potpredsjednik Biden pohvalio je vodeću ulogu predsjednika Josipovića u liječenju rana i građenju mostova u regiji", naglašava se u priopćenju.

Hrvatski predsjednik u utorak se u Washingtonu sastao i s državnom tajnicom Hillary Clinton, te na Capitol Hillu s kongresnicima iz obje stranke, članovima Hrvatskog kongresnog kluba.

Post je objavljen 04.05.2011. u 09:33 sati.