Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Od 776 'najgora od najgorih', iz Guantanama puštena 604

Piše Bojan Klima

Administracija predsjednika Baracka Obame nedavno je odustala od zamisli da bi Khalidu Sheikhu Mohammedu – optuženom za organizaciju terorističkih napada od 11. rujna – trebao suditi savezni sud. Njemu, kao i ostalim zatočenicima Guantanama, sudit će vojni tribunali u toj američkoj mornaričkoj bazi koja je – tehnički – na teritoriju Kube.

Prethodna američka administracija je zatočenike u Guantanamu nazivala 'najgorima od najgorih'. Ali, činjenica jest da je od ukupno 776 osumnjičenika - koliko ih je od 2002. bilo u Guantanamu – na slobodu pušteno njih 604. Povjerljivi američki dokumenti, koji su procurili putem WikiLeaksa, pokazuju da su mnogi od tih 'najgorih' godinama bili u zatočeništvu na temelju prilično mršavih dokaza.

Naime, dokazni materijal često je bio sumnjive vrijednosti i temeljio se na izjavama ljudi koji su iskaz dali pod prisilom ili nakon što su na njima bile primijenjene metode koje mnogi smatraju mučenjem – koje je zabranjeno međunarodnim pravom. U svakom slučaju, riječ je o dokazima koji ne bi prošli pred američkim civilnim sudom – izjavila je Glasu Amerike Hina Shamsi iz Američke unije za građanska prava.

Upravo je zbog toga položaj administracije predsjednika Obame težak. Predsjednik je – pod pritiskom Kongresa – morao odustati od suđenja na američkom teritoriju i pred civilnim sudom. Bijela je kuća nakon toga pokušala ojačati argumente u prilog vojnih tribunala.

Međutim, dokumenti o Guantanamu, koji su nedavno procurili putem WikiLeaksa, ponovno su ukazali na upitnu legalnost postupka prema 'neprijateljskim borcima' – kako se već desetak godina nazivaju osumnjičenici za terorizam zatočeni u toj američkoj bazi na Kubi.


Post je objavljen 28.04.2011. u 20:45 sati.