Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Insidious (2010)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Obitelj koja se sastoji od majke, oca i tri sina se useljava u novu kuću. Već u prvih par noći osjeća se neugodnost i prisutnost. Najstariji sin Dalton doživljava nesreću i upada u neobjašnjivu komu iz koje će ga roditelji morati izvaditi samo putem medija, jer im je sin upao u paklenu dimenziju pod imenom 'The Further'...



Koliko sam god čitao reakcija na slike i na trailer ovog filma, nisam mogao shvatiti što je tu gledateljima bilo toliko uznemirujuće i strašno. Inače nisam preveliki ljubitelj opsjednute djece, opsjednutih kuća i filmova s duhovima, ali voljno sam se uputio u gledanje ovog novog horrora o kojemu sam vidio zavidne ocjene i čuo samo riječi hvale. Radnja je općenito nešto totalno drugačije nego ostali ovakvi haunted filmovi. Naime, ovdje se isprepliću i demonske i spiritualne nemani pa tako stvarno možemo vidjeti svega i ugodno se iznenaditi nekim novim horror kreaturama. Redatelj James Wan prošlih godina nas je počastio sa filmovima Saw, Dead Silence i Death Sentence, koji su zapravo i jedini njegovi ozbiljniji redateljski filmovi. Suradnju je ponovio sa Leigh Wanellom, scenaristom koji je zaslužan i za Saw serijal do četvrtog nastavka, a koji se ovdje pojavljuje i kao glumac. Insidious je, kako vidite i po ocjeni, film koji me nikako nije razočarao i za kojeg mislim da je puno bolji od Paranormal Activitya i ostalih novijih ghost filmova. Uživao sam gledajući ga, nekad sa otvorenim, a nekad sa poluotvorenim očima.



Da, istina je da je film napetiji i puno uznemiravajući od nekog prosjeka, osobno me je samo tajlandski Shutter više zatrzao od ovog horrora. Drago mi je da su i Ameri nešto tako napeto i bez prolijevanja krvi u stanju napraviti. Film je vizualno jako dobro napravljen, ima puno mračnih scena koje su svejedno vidljive i lako dostupne za gledanje, osobno me očarava to što napete scene većinom nemaju sounda, tako da se jedino čuju koraci glumaca, otvaranje vrata ili slično...to je ono što dodatno potencira strah. Efekti u filmu su također odlični, nije bilo previše pretjerivanja, a ono što je napravljeno, napravljeno je odlično. Gluma također nije krahirala, svaki karakter je bio na mjestu, nije bilo nikakvog viška u dijalogu, a ni manjka. Eventualno jedina mana je možda to što je film u par navrata predvidljiv pa se očito može prepoznati što će se dogoditi u sceni nakon. Već sam spomenuo kreature koje se pojavljuju u filmu, a koje su stvarno impresivne za vidjeti. Kao što sam se nekad ugodno znao iznenaditi na Hellraiserove Cenobite, sada se tako mogu i za ove nemani koje su rijetko gdje viđene, možda i nigdje u ovako dobrom obliku. Film je brutalno dobro zaradio u kinima, a nije se puno u njega uložilo, milijun i pol dolara. Potrebno je samo malo maštovitosti i inovativnosti te naravno dobra ekipa da se dobro zaradi na onom što voliš raditi.



Insidious je jedan brutalno dobar horror sa odličnim efektima, izvrsnom glumačkom postavom i odličnom radnjom. Nisam se iskreno nadao onako dobrom završetku filma, kojeg nikako ne smijete propustiti. Odličan film, tople preporuke, gledali ga u kinu ili ne.

Post je objavljen 04.05.2011. u 16:15 sati.