Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Grlobolja


Ta česta tegoba može biti izazvana virusnom ili bakterijskom infekcijom, alergijom, suhim zrakom ili udisanjem dima i drugih nečistoća u zraku. Grlobolja je često prvi simptom prehlade, gripe, laringitisa ili zarazne mononukleoze. Odaberite neke od mnogih prirodnih lijekova da ublažite simptome i suzbiti infekciju.

Kad vas boli grlo, ono može biti crveno, možete imati osjećaj da je izgrebano ili grubo i možete imati teškoća s gutanjem. U većini slučajeva, simptomi brzo prođu.

Prevencija
  Pazite da vam ne bude hladno.
  Pijte najmanje šest čaša beskofeinskih, bezalkoholnih napitaka na dan.
  Nemojte pušiti i izbjegavajte onečišćene prostore.
  Jedite namirnice bogate folnom kiselinom te vitaminima A, B, C, D i E te flavonoidima, željezom, magnezijem i cinkom. Jedite više voća i povrća, a manje rafiniranih ugljikohidrata, kofeina i alkohola.
  Svakodnevno u jelo umiješajte nekoliko česana zdrobljenog češnjaka.

Liječenje
Biljni lijekovi
  Grgljajte tri do šest puta na dan čajem od majčine dušice, pečatnjak ili mire, ili nekoliko kapi tinkture u malo vode. Ili upotrijebite čaj od crvene kadulje sa žličicom jabučnog octa.
  Da biste ojačali imunološki sustav, svaka dva sata popijte šalicu čaja od crvene pupavice (ehinacea), divljeg indiga i kadulje. Dodajte umirujuću divizma, bijeli sljez ili podbjel ako vas grlo jako boli ili ako kašljete. Ako vam je nos začepljen ili imate vrućicu, dodajte bazgin cvijet, stolisnik i paprenu metvicu.
  Kineski biljni dodaci astragalus (kozlinac) i gljive reishi veoma jačaju imunološki sustav. Dodajte ih u čaj ili upotrijebite pri kuhanju.

Aromaterapija
Sandalovina i lavanda umiruju, limun, geranij, bor i čajevac bore se protiv infekcije, a eukaliptus, paprena metvica i atlantska cedrovina pomažu otcjepljenju. Odaberite nešto od sljedećega:
  Svaka dva sata nekoliko minuta grgljajte mješavinu od po dvije kapi sandala
i limunova ulja, ili po dvije kapi ulja atlantskog cedra i eukaliptusa u čaši tople vode, a onda ispljunite.
  Grgljajte toplom vodom kojoj ste dodali tri kapi geranije ili limunova ulja.
  Izmasirajte lice i prsa mješavinom od tri kapi sandala ulja, dvije eukalip-Tušov i jednom ulja paprene metvice u dvije i pol žličice bademova ulja ili u neparfumirani losionu ili kremi za tijelo.
  Udišite paru iz zdjele vrlo vruće vode kojoj ste dodali dvije kapi eukaliptusova ili borova ulja i dvije kapi ulja paprene metvice. Ponovite dvaput na dan po 5-10 minuta.

Homeopatija
  Aconitutn: za bol koja počne naglo, počne ili se pogorša noću i od koje vam je grlo suho i vruće, kad teško gutate iako ste žedni.
  Apis: ako vam je grlo crveno, otečeno i pecka, a gode vam hladni napitci.
  Belladonna: ako iznenada počne suha, peckav, pulsirajuća bol, a grlo vam je jarkocrvene.
  Hepar sulphuris: ako imate osjećaj kao da vam je riblja kost zapela u grlu, neraspoloženi ste i ne trpite hladnoću, ali vam grlo umiruju topli napitci.
  Lachesis: ako je gutanje krutih namirnica manje bolno nego gutanje tekućine, imate osjećaj kao da vam je u grlu kvrga i ne podnosite ništa oko vrata, bol je često s lijeve strane ili počne s lijeve pa se premjesti na desnu stranu.
  Lycopodium: ako vas više boli desna strana grla ili se premjesti s desna ulijevo, pomažu vam topli napitci, a lošije vam je kasno poslijepodne ili rano navečer.
  Phytolacca: ako vam grlo izgleda tamno ili modrocrveno, a bol je osobito jaka kad gutate, čini vam se kao da u grlu imate vruću kvrgu i boli vas cijelo tijelo.

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića
Pomiješajte žličicu soli s toplom vodom. Crgljajte ili upotrijebite kao vodicu za usta do šest puta na dan.

Kada potražiti liječničku pomoć
• Ako vam simptomi traju dulje od nekoliko dana ili, ako su vrlo jaki. dulje od jednog dana.
• Ako imate visoku vrućicu, osip, vrtoglavicu, jaku glavobolju, povećane žlijezde na vratu ili vrlo teško gutate.

Odmah potražite pomoć
• Ako istodobno ostajete bez daha, osjećate bol u prsima ili vam srce ubrzano lupa.

Post je objavljen 21.04.2011. u 18:45 sati.