Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Eliminacija proračunskog deficita preko leđa Pentagona?

Piše Bojan Klima

Predsjednik Barack Obama predstavio je naciji svoj plan smanjivanja saveznog duga. Prema tom planu, u sljedećih 12 godina trebalo bi se 'eliminirati' 4 bilijuna dolara proračunskog manjka, do kojeg dolazi zbog toga što vlada Sjedinjenih Država troši više nego što prima na ime poreza i zarade od niza državnih projekata. Od ta četiri bilijuna dolara, 3 bilijuna bi se namakla od 'rezova' u državnim programima.

To bi se postiglo mjerama štednje u domaćim državnim programima, smanjenjem dijela proračuna koji je namijenjen obrani, eliminiranjem rastrošnosti u zdravstvu te reformom poreznog sustava.

Proračunski manjak Sjedinjenih Država u ovom trenutku iznosi 10.9 posto od američkog brutto-društvenog proizvoda.

Cilj predsjednika Obame je da 2015. proračunski manjak iznosi samo 2.5 posto GDP-a.

Predsjednik je pozvao Kongres da usvoji posebni zakon po kojem bi se automatski uveli dodatni radikalni rezovi i porezne povišice, ako se ne počne mijenjati odnos između proračunskog manjka i bruto-društvenog proizvoda.

Samo na području obrane, predsjednik Barack Obama predlaže uštede od oko 400 milijardi dolara, u sadašnjem i budućim proračunima Pentagona.

Prema agenciji Bloomberg, nakon što su objavljeni detalji predsjednikova plana, na burzama je pala vrijednost dionica niza glavnih vojnih 'kontraktora' – firmi Lockheed Martin, Reytheon Co., General Dynamics Corp, Northrop Grumman Corp. i Boeing Co.


Post je objavljen 13.04.2011. u 20:44 sati.