Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

KAD KOSA PROGOVORI...

Metabolizam kose brz je i zahtjevan te podložan utjecajima organizma i okoline. Ne smije se zanemariti ni utjecaj životne dobi na osobine kose. Stoga je posve normalno da mijenja boju, kvalitetu i izgled. Tako boja kose, njezina debljina i kvaliteta ovise o količini pigmenta, kao i o sadržaju zračnih mjehurića u vlasi. Pa tako plava sadrži najmanje pigmenta i najtanja je, najdeblja je crvenkasta vlas, a po debljini se između njih nalaze smeđa i crna. A šta ona još može reći o stanju našeg zdravlja?

PRERANO DOBIVANJE SIJEDIH

Mogući uzrok: Perniciozna anemija
Prerano dobijanje sijedih može biti znak nedostatka vitamina B12 (ovaj vitamin je bitan za rast kose i pigmentaciju). Ovaj simptom je poznat i pod nazivom „perniciozna anemija". - Ukoliko je u organizmu prisutan nedostatak vitamina B12, stvara se manji broj crvenih krvnih zrnaca koja su neuobičajeno velika i veoma kratko žive, što dovodi do anemije, kaže dr. Hicks. Ostali simptomi mogu biti umor, gubitak težine i dijareja. Vitamin B12 se nalazi samo u namirnicama životinjskog porijekla, kao što su meso, riba, sir, jaja i mlijeko, tako da se kod strogih vegetarijanaca koji ne uzimaju dodatak sa sadržajem ovog vitamina može pojaviti nedostatak ovog vitamina. Dijagnoza se uspostavlja jednostavnim testiranjem krvi i rješava injekcijama vitamina B12 (ukoliko se unosi u drugom obliku, tablete i slično, ne apsorcira se na pravilan način)
Nakon što se ovaj nedostatak otkloni, do kraja života, svaka tri mjeseca je potrebno unositi dozu za održavanje potrebnog nivoa ovog vitamina.

PRORIJEĐENA KOSA BEZ SJAJA.

Mogući uzroci: Manjak željeza u krvi. Oslabljeno funkcioniranje štitnjače
Opadanje kose može biti znak nedostatka željeza, s obzirom na to da su za njen rast minerali veoma značajni. Žene su, uz to, veoma osjetljive tokom menstrualnog ciklusa kao i tokom pred menopauze i poslije menopauze. Dodatak željeza ili povećani unos hrane bogate željezom predstavlja najbolji način za uklanjanje ovih simptoma. Nivo željeza se veoma jednostavno utvrđuje testiranjem krvi. Prorijeđena i tanka kosa bez prirodnog sjaja ili obrve mogu, isto tako, biti znak oslabljene funkcije štitnjače, s obzirom na to da su hormoni koje proizvodi ova žlijezda jako bitni za rast kose. - Dijagnoza se uspostavlja testiranjem krvi, a liječenje podrazumijeva uzimanje sintetičkog dodatka koji pospješuje funkcioniranje štitnjače, koji služi kao zamjena hormona tiroksina. Ostali simptomi su suha koža, umor i gubitak težine.


Post je objavljen 09.04.2011. u 10:53 sati.