Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zdravaprehrana-trave

Marketing

GROŽĐE

Sažeto o grožđu

Koliko se istražuje i piše o ishrani, uvjerila sam se i po podacima koji uključuju čak i boju namirnica i prema boji se odredjuje ljekovitost. Da ne ulazim u dublja razmišljanja o ovome držeći se one narodne:“Gdje ima dima ima i vatre“, navodim preporuku nutricionista o bojama namirnica:

Plavom protiv otrova.
Žuta jača imunitet.
Zelenilo štiti od tumora
Narandžasta štiti kožu
Smeđa čisti organizam
Crvena čuva krvne sudove
Bijela pobjeđuje holesterol


Grožđe se može uklopiti u više boja, zavisno koju boju grožđa jedemo, a nutricionisti su ga uvrstili u prvu grupu: plavom protiv otrova.

Najveći proizvođači grožđa danas su Italija, Francuska i Amerika. Grožđe se spominje još od vremena Nuha a.s. (Noe). Grožđana loza je dugogodišnja biljka i postoje njeni živi primjerci stari i preko 500 godina. Porijeklom je iz srednje Azije (oko Kaspijskog mora) i tu se još i danas može naći u samorastućem,"nepripitomljenom" obliku. Njeni ostaci pronađeni su među artefaktima iz bronzanog doba kao i u grobnicama starog Egipta. Egipatski hijeroglifi iz 2440. godine p.n.e. detaljno opisuju uzgoj loze.

Grožđe, osim što osvježava i lijek je za mnoge bolesti:

- čisti krv;
- uklanja masne naslage iz tijela;
- liječi upalne procese;
- uklanja reumatične tegobe i kožne alergije;
- Fosfor i kalcij u grožđu djeluju povoljno na metabolizam zglobova i kostiju.
- usporava starenje;
- pomaže pri liječenju bronhitisa i kašlja
Grožđani sećer se razlikuje od svih ostalih sećera. Šećer iz grožđa brzo ulazi u krvotok i zato je dobar prilikom fizičkih i psihičkih napora, za oporavak poslije bolesti i za anemiju.

Cvjetovi vinove loze (Flores vitis vivifera) koriste se za liječenje leđne moždine jer djeluju tako da jačaju leđnu moždinu, a ujedno i oživljavaju živčane ganglije. Prema Wilfordu, cvijet vinove loze koristimo kod oslabljenih funkcija mozga, leđne moždine i kod uzetosti donjih udova (paralize). Od cvjetova vinove loze priređuje se čajni oparak koji se koristi u navedene svrhe. Od cvjetova se izrađuje mast za masažu i protiv sunčanih pjega. Sjemenke grožđa, to jest ulje za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

List vinove loze (Folia Vitis vinifera):

ne koristi se samo u ljekovite svrhe, nego i kao hrana za spremanje raznih jela.
U narodnoj medicini koriste se za spremanje čaja od svježih listova za reumu, giht, kod povraćanja, krvarenja, naročito kod mjesečnog ciklusa – obilna (zaustavlja, odnosno djeluje hemostatički – hemostatik), hemoroida, tegoba s kapilarama, gastritisa.
Oparak i uvarak od listova koristi se za kupku i ispiranja kože, ispucale kože ruku i nogu i za liječenje ozeblina.
Kod raznih vrućina glave, želuca i očiju stavlja se oblog od usitnjenih svježih listova vinove loze.

Sok od grožđa sadrži najveće količine vitamina A, B i C.

Kure sa svježim sokom grožđa izvrsno je terapeutsko sredstvo za sprječavanje niza oboljenja kao i za liječenje katara crijeva, hroničnih proljeva, žutice, začepljenosti i preopterećenosti krvi dušikom. Preventivno djelovanje kurom od svježeg soka grožđa djeluje se na sprječavanje stvaranja kamenaca, kod slabosti žlijezda i kod nadutosti pluća (emfizem). Kod početnog ovapnjenja žila, arterioskleroze, treba odmah početi s kurom i ponoviti je nakon kratkog razdoblja. Preporučuje se upotreba kure i kod svih ostalih bolesti gdje je potrebno jačati organizam kao naprimjer kod tuberkuloze i raka, slabokrvnim majkama i djeci u razvoju.

Sok grožđa:
- potiče apetit;
- pospješuje izmjenu tvari u organizmu (metabolizam);
- pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma (detoksikacija);
- preporučuje se kod slabokrvnosti;
- upale sluznice crijeva i funkcionalnih bolesti crijeva; gastritisa:
- preporučuje se i za usporavanje procesa ovapnjenja žila (ateroskleroze);
- pomaže u normaliziranju krvnog pritiska; jednako dobri rezultati postižu se u regulisanju i visokog i niskoga krvnog pritiska;
- Izuzetan je čistač jetre, a pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tijela.
- Pijenje soka od grožđa preporučuje se osobama koje boluju od upale zglobova, reumatizma, otečenosti jetre i slezene, kao i kod nekih trovanja
Vinski ocat/sirće (Acetum vini) umiruje proljeve i krvarenja ako se pije razblažen ili kao oblog. Kod mazanja čela umiruje glavobolju i snižava vrućicu. Pranjem tijela s vinskim octom sprečava se dobivanje rana od ležanja, svakako sirće razrijediti. Takva pranja tijela čiste kožu i otvaraju pore, a tijelo je i otpornije na vremenske utjecaje. Kod trovanja pije se šoljica crne kafe s vinskim sirćetom. Prevelika količina vinskog octa može i štetno djelovati jer kiseli krv, te osobe koje su mršave i slabe trebaju izbjegavati vinsko sirće.

Vrste grožđa:

Crveno grožđe sadrži željezo i bakar, minerale koji su važni za stvaranje crvenih stanica krvi (eritrocita) i sintezu hemoglobina, pa se preporučuje anemičnim osobama, te svima koji se oporavljaju nakon obilnijih krvarenja ili ozljeda, ali i zdravim osobama radi preventive i regulisanja rada crijeva i bubrega

Crveno grožđe sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola koji djeluje (slično kao likopen iz paradajza) kao jak antioksidans; jača imunitet; pospješuje probavu i reguliše rad crijeva;


Crno grožđe trebalo bi jesti što češće zbog kalija, mangana, vitamina C, B1 i B6, ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcija i željeza. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Kožica crnog grožđa vrlo je važna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i okus, a ljudima zdravlje. Sadrži i polifenole resveratrole, antocijane, katehine i kvercetine. Oni su antioksidansi koji uništavaju štetne materije, kao i slobodne radikale koji mogu izazvati tumor. Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Za resveratrol je dokazano da pozitivno djeluje na mentalne i druge funkcije mozga smanjujući rizik od moždanog udara.

Bijelo grožđe sadrži 20 posto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima, ali ne i kalijem i kalcijem.
Supstance iz suhog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, zato što obiluju fruktozom i glukozom a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.

Suho grožđe pomaže kod bolesti dišnih organa, ublažava kašalj i bolove u bubrezima i mokraćnom mjehuru, a važi i kao sredstvo za poboljšavanje pamćenja. U novije vrijeme je postalo i centar naučnog istraživanja. Naučnici su 1996. godine u njemu otkrili jednu tvar pod imenom REZVERATROL i ona pokazuje odlična antikancerogena svojstva. Ovaj spoj ima veliku moć u borbi protiv karcinoma u sve tri faze i zbog toga je odlično sredstvo u biljnoj kemoterapiji.

Zrelo svježe grožđe sadrži: grožđani šećer, tanine, vinsku, jabučnu i limunsku kiselinu, minerale: kalij, magnezij, fosfor, željezo, mangan, vitamine: A, C i gotovo sve vitamine B skupine osim vitamina B12. Koža bobica puna je celuloze i pektina.



Post je objavljen 03.04.2011. u 17:10 sati.