Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Problemi sa aknama ( bubuljcama )

Problemi sa aknama ( bubuljcama )

Bubuljice na licu, vratu, leđima i/ili ramenima karakteristične su za akne. Ta bolest često počinje u adolescentskoj dobi, baš u vrijeme kada nam vanjski izgled postaje posebno važnim. Premda mogu uzrokovati poprilične psihičke probleme, akne nisu opasne po zdravlje. Bolest se češće javlja kod dječaka, nego kod djevojaka i pogađa 80% tinejdžera u zapadnim zemljama.
Osnovni je uzrok aknama preosjetljivost na normalnu razinu spolnog hormona koji se naziva testosteron. Zbog te preosjetljivosti žlijezde lojnice (žlijezde koje su odgovorne za masnoću kože) proizvode vrlo visoku razinu loja, masne izlučine koja masti i štiti kožu.
Istodobno, zbog pretjerano jake reakcije stijenke lojnih kanala odumrle stanice prejako prianjaju uz tu stijenku. Umjesto da budu otplavljene niz kanal kada odumru, stanice se nakupljaju i začopljuju kanal. Nakupljeni se loj skruti, tvoreći crni ili bijeli ćepić. Bakterije koje su normalno prisutne na koži s lakoćom se množe u tako zaustavljenom loju, uzrokujući crvenilo i otečenost tipične za akne. U težim slučajevima te se bubuljice ili pustule mogu razviti u tvrde otekline ili tekućinom ispunjene ciste.
Od pojedinih se lijekova - primjerice, nekih vrsta kontracepcijskih pilula, kortikosteroida i antiepileptika - akne mogu pogoršati. Kod nekih žena akne upućuju na sindrom policističnih jajnika, hormonalni poremećaj koji može izazvati i neuredne mjesećnice, neplodnost, pretjeranu tjelesnu dlakavost i debljanje.
Prevencija
Ovi će opći savjeti koristiti svim osobama koje su sklone aknama, a možda vam ništa drugo neće biti potrebno da obuzdate blaže izražene bubuljice. Za ozbiljnije slučajeve pokušajte primijeniti neki od postupaka:
  Lice perite nomasnim sapunom koji pretjerano ne isušuje kožu.
  Ako vam treba ovlaživač za kožu, odaberite proizvod koji je lagan i bez masnoće.
  Ultraljubičaste zrake pomažu pri ublažavanju akni, stoga kožu svakog dana izlazite dnevnoj svjetlosti i svježem zraku barem pola sata, ali ne u vrijeme kad je sunce najjače
(ljeti je to obično doba između 10 sati ujutro i 3 sata poslijepodne).
  Pozorno odaberite sredstvo za sunčanje. Kupujte proizvode u kojima nema paraaminobenzoične kiseline i koji ne sadrže sastojke koji vam mogu začepiti pore.
  Izbjegavajte pretjerano znojenje ili dugotrajne boravke u vlažnom okolišu. Mnogi smatraju da se stanje kože time pogoršava.
  Izbjegavajte dodatke prehrani koji sadrže jod i jodiranu sol jer zbog njihove uporabe akne mogu postati izraženije.
  Jednom do dvaput na dan nanesite na bubuljice čajevčevo ulje, i to čistim vrškom prsta ili komadićem gaze. Možete i razblažiri ulje u vodi.
  Pazite da vam kosa ne pada po licu, posebno ako se rado masti, te nastojte lice prečesto ne dodirivati.
  Ako upotrebljavate gel ili pjenu za kosu,a akne vam se javljaju na čelu, pokušajte te proizvode ne upotrebljavati nekoliko tjedana da vidite ima li od toga kakve koristi.

Liječenje
Aromaterapija
Neka eterična ulja pomažu u reguliranju rada lojnih žlijezda. To su: borovica (izbjegavati rijekom trudnoće) i atlaski cedar (izbjegavati tijekom prvih 20 tjedana trudnoće). Lavanda i geranij imaju antiseptična i ljekovita svojstva, dok rimska kamilica i gorka naranča pomažu u smanjenju kožnih upala. Učinite sljedeće:
  U pola šalice vode dodajte po dvije kapi borovičina ulja i ulja atlaskog cedra. Tokom dana svaka dva sata nanesite malo te otopine na kožu služeći se komadićem vate.
  Žlici jojobina ili bademova ulja dodajte dvije kapi borovičina ulja, izmiješajte pa nježno nanesite na problematično područje na isti način kao i gore.
  U pet žličica jojobina ulja dodajte po dvije kapi ulja gorke naranče i ulja atlaskog cedra. Istu količinu tih dvaju eteričnih ulja dodajte u bezmirisni losion za kožu. Mješavina s uljem namijenjena je za noćnu, a losion dnevnu uporabu.

Biljni lijekovi
  Uzmite jednake dijelove sušenoga maslaćkova korijena, čička, koprive, stolisnika, broćike i pupavice pa od toga napravite oparak. Jednom do dvaput na dan pijte po šalicu čaja.
  Dvije-tri žlice sušenog bosiljka skuhajte u šalici vode. Ohladite pa vatom namočenom u tu tekućinu očistite kožu.
  Očistite lice nadnoseći ga nad zdjelu vruće vode 5-10 minuta, a glavu prekrijte ručnikom. Osušite ga, i nanesite ružinu ili bazgovu vodicu, destiliranu vještičju lijesku ili nevenov čaj. Ili upotrijebite toplu vodu u koju ste dodali par kapi nevenove tinkture.

Akne i način prehrane
Većina istraživanja pokazuje da hrana nema učinka na akne. Bilo bi, međutim, možda korisno voditi prehrambeni dnevnik - zabilješke o onome što kojeg dana jedete - da provjerite ne uzrokuje li možda neka vrsta hrane njihovo izbijanje. Primjerice, neke žene tvrde da je uživanje čokolade neposredno prije
mjesečnice kod njih povezano s pojavom akni. Ljudi koje muče akne pokazuju sklonost prema nižoj razini vitamina A u krvi nego što je to normalno pa pripazite da vam taj vitamin ili beta-karoten bude dovoljno zastupljen u prehrani. Nemojte ga uzimati kao dodatak, osim prema liječnikovoj uputi.

Post je objavljen 02.04.2011. u 00:44 sati.