Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

NEŽELJENI SJAJ LICA....




Masna koža lica rezultat je pojačanog rada žlijezda lojnica. Loj je, u određenoj količini, koži neophodno potreban, jer zajedno sa vodom i znojem čini nevidljivi, zaštitni površinski film. Ali, kada ga lojne žlijezde prekomjerno stvaraju, pojavljuju se znaci nadražene, odnosno iritirane kože. Više od 80 posto žena u dobi od 20-30 godine primjećuje na svojoj koži jedan od simptoma masne kože.
A oni su sljedeći:
pore su proširene poput malih kratera i teško ih je prekriti puderom, a sama koža sjajna je i zacrvenjena. Ovi simptomi su naročito prisutni na koži centralnih dijelova lica: nosu i okolini nosa, predjelu brade i centralnih dijelova čela. To je masna ili tzv. ,,T" zona pojačanog rada žlijezda lojnica.
Koža ostalih dijelova lica nema te karakteristike. To je tzv. miješani tip kože lica. U najtežim slučajevima sva koža lica ima ovakve karakteristike, a sjajna je zbog tankog filma, produkta lojnih žlijezda, na površini kože.
Prilično veliki procenat osoba ženskog spola - čak do 40-posto, žali se na sjaj kože koji nikako ne mogu suzbiti.

  Zašto lojnice pojačano rade
Svi razlozi pojačanog rada lojnica nisu do kraja poznati. U poznate spadaju: poremećena hormonalna ravnoteža (povećana aktivnost muških spolnih hormona, androgena koje i kod žena normalno stvara nadbubrežna žlijezda); stres i psihička napetost; poremećaj mijene tvari u organizmu; a najvažniji uzrok je nasljeđe. Prvi simptomi masne kože ispoljavaju se već početkom puberteta. Simptomi su naizraženiji u periodu između dvadesete i tridesete godine života, perioda žene u kojem joj je najviše stalo da njeno lice izgleda lijepo.

  Kako ublažiti simptome pojačanog lučenja loja
Savremena dermatologija ima moćno sredstvo za suzbijanje pojačanog lučenja loja. To su preparati za sistemsku primjenu na bazi retinoida. No, oni, kao uostalom većina lijekova, imaju nepoželjne strane svog djelovanja. Jedna od njih je i izazivanje nakaznosti na plodu još dugo nakon uzimanja lijeka. Zatim mogu dovesti do psihičkih tegoba koje nisu zanemarljive. Zato se ovi lijekovi uzimaju isključivo pod nadzorom dermatologa.

  Njega masne kože
Njegu masne kože može provesti svaka osoba kojoj je to potrebno, a ona se sastoji od nekoliko faza: čišćenja, hidratacije, reguliranje lučenje loja i odgovarajući make-up. Temeljito očišćena površina kože je prvi korak, a provodi se redovno ujutro i navečer. Čišćenjem se odstranjuje ne samo višak loja sa kože, nego i odumrle ćelije,nečistoća i ostaci kreme. Sredstva za čišćenje (emulzije, mlijeko i tonici) ne smiju biti agresivni, odnosno ne smiju previše „odmastiti" kožu, jer se u tom slučaju pokreću mehanizmi kojima se nadoknađuje nasilno odstranjeni loj koji se stvara u još većoj količini.
Sapuni koji se primjenjuju za pranje kože lica moraju biti blago kiseli, a najbolji su „sapuni bez sapuna", tzv. sindeti koji ne narušavaju kiseli film kože.
Tonici trebaju biti na biljnoj bazi, nikako na bazi alkohola, jer alkohol isušuje i iritira kožu. Njegu treba provoditi bez trljanja, jer je masna koža vrlo podložna oštećenju već na manju mehaničku iritaciju.

  Šta nakon čišćenja
Nakon temeljitog čišćenja lica mora se nanijeti hidratantna krema bez masnoća (oznaka ,,oil-free") bezbojna ili tonirana. Umjesto hidratantne kreme može se koristiti emulzija sa najmanjim procentom masnoće (oznak „O/V").
Jednom sedmično treba napraviti piling lica i staviti hranjivu masku. Za piling je najbolje upotrijebiti lipohidroksilnu kiselinu koja ne iritira kožu, ali dovodi do ciljanog mikroljuštenja površnih, odumrlih slojeva kože i do smanjenja promjera pora. Make-up podrazumijeva nanošenje odgovarajućeg pudera. To je najvažniji saveznik masne i sjajne kože. Osim za izgled, puder je važan i za njegu kože, prekriva proširene pore, ujednačava ten i upija masnoću. Međutim, pore nisu vrata koja se mogu zatvoriti. Njihova ve-ičina određena je nasljednim faktorima, ali pod djelovanjem vanjskih faktora mogu se povećati zbog nedovoljnog, odnosno neredovitog čišćenja lica.
Za razliku od sistemski primijenjenih preparata za suzbijanje pojačanja loja (preparati retinoične kiseline), lokalno primijenjeni preparati na bazi retinola, A vitamina i alfa hidroksilna kiselina, mogu smanjiti promjer i veličinu pora.

Djelovanje sunca
Razumno sunčanje, u kratkom periodu, može „isušiti" kožu lica i imati povoljan efekat na masnu kože. Ukoliko masno lice bude duže vremena izloženo djelovanju sunca, pojavit će se komedoni na licu i stanje će biti gore, u odnosu na period prije sunčanja. Isti efekat ima i sunčanje u solariju.

Post je objavljen 27.03.2011. u 17:31 sati.