Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

NARANDŽA...


Narandža sadrži vitamin C, eterično ulje, gorke kiseline, tanin, kalijum, hesperidin, gorki glikozin, kristalni glikozid. Od kiselina: jabučnu i limunsku kiselinu, zatim pektin, sluz i dr. Jedna narandža ima oko 100 kalorija. Oboljelima od šećerne bolesti, dobro će doći da svakog jutra popiju po jednu čašu soka od limuna,narandže i grejfa jer to poboljšava razmjenu materija i reguliše varenje.

Dobro djeluje kod arterioskleroze i visokog pritiska. U kozmetici je poznato eterično ulje koje se upotrebljava za razne maske i kremove. Kora od narandže se upotrebljava za njegovanje grudi. Njoj se dodaju: sojino ulje, med, propolis i druge materije.
Narandža je bogata vitaminom C, osvježava i kao voće i kao sredstvo za uljepšavanje kože.

Ako kašom od narandže pokrijete u tankom sloju lice, vrat, ramena, i leđa pomoćićete koži da se osvježi, postane mekana i elastična, takoreći da se podmladi.
Ako se sunčate, dobro je da desetak minuta izložite suncu lice pod narandžinom kašom: tvrde da se dobije ljepši ten, ne izgori.
Sok od narandžine kore kanut u oko daje blistav pogled: ovo je recept španjolskih dama još iz davnina. Oprez, operite dobro koru sapunicom i isperite vodom.
Kažu da se to najbolje čini tako što se dobro oprana, nenačeta narandža pritisne blizu oka: mali oštri tuš nevidljivih kapi osvježiće bjeloočnice i pogled učiniti sjajnijim.


Post je objavljen 26.03.2011. u 23:19 sati.