Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thejourney

Marketing

"Stvarno mi je žao zbog ovoga..."

Dok sam bila u Japanu, pričala sam nešto o ugodnim, zabavnim razgovorima koje sam vodila s mojim Japancima. Stvarno mi je bilo lijepo tamo i najozbiljnije sam mislila kad sam rekla da ću se vratiti još barem 2 puta; jednom u ljeti da se popnem na Fuji i jednom u proljeće da vidim trešnje u cvatu.

Photobucket
I hoću.
Zbog svega lijepoga što sam tamo proživjela i zbog dragih ljudi koje sam tamo upoznala, teško mi je gledati što se događa. Na sreću, moji Japanci su u Tokiju i okolici pa im kuće nisu porušene.
Mislila da sam prošla fazu iznenađivanja kad su oni u pitanju, ali sam danas opet na trenutak ostala bez riječi i sa smješkom na ustima.
Njihova smirenost i prihvaćanje nekih životnih stvari kakvima jesu, bez pogovora, su se pokazali i prije tako da se ne čudim kad vidim da unatoč svemu, nastavljaju raditi kolikogod je moguće kao da se ništa nije dogodilo. Ostaju spavati u uredu ako vlak ne vozi, nađu načina doći na posao iako veze vlakom nisu normalizirane i provode sate i sate na putu. Ne tuže se. Nastavljaju živjeti i kažu mi da potres nije tako strašan kao cunami.
Mala digresija; u Rijeci i u Dublinu, običan snijeg zaustavi sve. Ne mislim da smo zato lošiji ljudi. Samo smo drugačiji i nepripremljeni na nepogode.
Tako, pričam danas s prijateljicom Japankom i pitam kako je u Tokiju i okolici s radijaciojom.
Kaže mi da je što se njih tiče, još uvijek u redu jer ona živi 300 km južno, a ured je udaljen 360 km od elektrane. Na to doda: "Problem će biti jedino ako ne uspijemo zaštitit reaktore. No, to neće biti problem samo za nas, nego i za cijeli svijet. Stvarno mi je žao zbog ovoga... Nadam se da ćemo uspijeti riješit sa što manje negativnog utjecaja na ostale zemlje.".
Tu sam ostala zabezeknuta.
U svoj ovoj katastrofi, ona se ispričava ostatku svijeta za nered.

Nadam se da će i sljedeći Dan kulture dječica kroz ulice Tokija veselo crtati najdulju sliku na svijetu .
Photobucket

Isto tako se nadam da će svi, a posebno oni koji imaju moć odlučivanja, čuti opomenu prirode kako nismo jači od nje.

Ovdje se može uplatiti pomoć stradalima. Primaju i vrlo male iznose.
http://www.google.co.jp/intl/en/crisisresponse/japanquake2011.html


Post je objavljen 17.03.2011. u 00:42 sati.