Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvo-sveti-grgur

Marketing

20. Grgurevo u organizaciji Društva "Sveti Grgur"




11. ožujka 2011.
-------------------------



Ovogodišnje - jubilarno - 20. Grgurevo počelo je, nažalost, velikom sramotom na Trgu sv. Terezije Avilske, naime gradsko je komunalno poduzeće i vatrogasna postrojba smatrali su za shodno da se priključe mimohodu povijesnih postrojbi i demonstrira nam svoje vještine (od pranja pločnika, uklanjanja nepostojećeg lišća, pa čak i košnje trave koje nema, do strojnog čišćenja uz rubnike).





Uz opće zgražanje pripadnika gostujućih postrojbi, ugođaj je još dodatno "uveličala" i izložba "konjskih snaga" (automobila) naše "gradske elite" parkiranih na pješačkom dijelu (da nema klupa za sjedenje možda bi bili i na travnjaku) ispred spomenika našem velikanu fra Luki Ibrišimoviću - Sokolu, gdje je inače zabranjeno parkiranje i nemoguće doći automobilom.



No, usprkos svemu, dostojanstveno i svečano oformljena je kolona i mimohod povijesnih postrojbi je krenuo. Prva postaja je bila kod biste prvog predsjednika RH - dr. Franje Tuđmana na kojemu su, uz pucanje topova sa Požeeške gore, delegacije Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske i predstavnici Europskog saveza (EGS-a) i Poljskog saveza položili vijence i odali dužnu počast ovom velikanu.



Uz zvuke doboša kolona se uputila do Trga 123. brigade gdje su spomenute delegacije, opet uz topovske pucnje, također položile vijence, a onda nastavila do spomenika Sv. Florijanu, kojega je na pročelje suda vratilo Društvo "Sveti Grgur" Požega, gdje je položen vijenac od strane Društva "Sveti Grgur" Požega, odnosno "Požeške građanske straže" (pošto je uz Sv. Roka baš Sv. Florijan zaštitnik naše postrojbe i nalazi se na našoj zastavi).



Nadalje, kolona se preko Trga Sv. Trojstva uputila pred spomenik fra Luki Ibrišimoviću - Sokolu gdje su položeni vijenci i izvršena smotra i prijavak povijesnih postrojbi od strane dožupana Požeško-slavonske županije, gospodina Ferdinanda Trohe. Uz kratak govor gvardijana požeškog franjevačkog samostana i nastup mažoretkinja iz Pleternice završen je dopodnevni dio programa.



I opet blamaža, jer su požeški komunalni dušobrižnici našli za shodno da se, iz samo njima poznatih razloga, maknu položeni vijenci sa spomenika palim braniteljima u Domovinskom ratu...

I ove je godine održana Skupšina Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske na kojoj su uz članice Saveza sudjelovali i članovi Europskog saveza (EGS - EUROPÄISCHE GEMEINSCHAFT HISTORISCHER SCHÜTZEN) i Poljaskog saveza streljačkih povijesnih postrojbi (BRACTWA KURKOWE W RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ) koji su predstavili nadolazeće događaje i okupljanja povijesnih postrojbi u okvirima Europskog saveza i Poljskog saveza.
Skupštini su nazočili:
Dubrovački trombunjeri
Keglevićeva straža
Kumpanjija Smokvica
Šibenska gradska straža
Frankopanska garda
Zrinska Garda
Križevačka djevojačka straža
Turopoljski banderij
Gradska straža Bakar
Rapski samostreličari
Počasna sokolska garda Osijek
Karlovačka građanska garda
Sokolska garda Vinkovci
Bjelovarski graničari - husari
Požeška građanska straža
uz predstavnike
Europskog saveza i
Poljskog saveza povijesnih postrojbi

Nakon Skupštine sve postrojbe uputile su se na Svetu Misu posvećenu Grgurevu (Danu grada) i preminulom kardinalu (počasnom građanu Grada Požege). Nakon svečanog misnog slavlja uputili smo se na predgrgurevski domijenak u franjevački samostan gdje nas je pozdravio i blagoslovio gvardijan franjevačkog samostana fra Josip Poleto, a sa samom poviješću i Društvom "Sveti Grgur" Požega upoznao prof. Franjo Novak. Nakon druženja krenuli smo na večeru i domijenak u županijski vinski podrum gdje je druženje nastavljeno uz domaće slavonske specijalitete, glazbu, ples i vino.

Mediji su to popratili ovako:
članak iz Večernjeg lista

pozezani.com je objavio

HDSSB komentirao



12. ožujak 2011.
--------------------------
I ove je godine članovi Društva „Sveti Grgur“ Požega organizirali su manifestaciju „Grgurevo“ prema starim navadama požežana, kako to i priliči, uz cjelodnevni boravak na Požeškoj gori gdje su sa svojim gostima iz Hrvatske i Poljske uz gromoglasno pucanje iz topova, mužara, kubura, trombuna i pušaka svečano i dostojanstveno proslavili jedan od najvažnijih datuma u povijesti našeg grada. Kako je ovo 20. "Grgurevo" koje organizira Društvo "Sveti Grgur" Požega, a već 15. na koje dolaze naši prijatelji iz Dubrovnika i Kostela, mnoga su se prijateljstva sklopila kroz godine zajedničkih druženja pa su gosti vrlo rado viđeni i kod naših vinara na Požeškoj gori. Tako su obišli i vinograde g. Jurkovića, g. Štirmera, g. Bauera i drugih.
U objektu Društva "Sveti Grgur" bilo je veselo do kasnih noćnih sati.





Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su pomogli Društvu „Sveti Grgur“ Požega da i ove godine samostalno i u uobičajenim okvirima upriliči „Grgurevo“.


O GRGUREVU
-------------------------
Hrabri požežani pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića - Sokola uzeli su 12. ožujka 1688. godine sudbinu Požege u svoje ruke i u ranim jutarnjim satima udarili na znatno nadmoćnije Osmanlije i protjerali ih iz Požege. Zbog značaja Požege kao središta sandžaka i vrlo bitnog trgovačkog, kulturnog, vjerskog i političkog središta, ubrzo Osmanlije bivaju protjerane iz cijele Slavonije.

Julije Kempf u svojoj knjizi „Požega“ o „Grgurovu“ piše: „Svake godine idu naime Požežani na dan sv. Grgura (12. ožujka) u vinograde, gdje se pucanjem iz pušaka i topova, a uz okrepu tijela te pjevanje narodnih pjesama sjećaju onih dana, kad su drugačije grmjeli topovi u ratu za oslobođenje Požege o Turaka.“

Požežani su običaj pucanja u vinogradima i pjevanje narodnih i domoljubnih pjesama zadržali i u vrijeme socijalizma, iako vlasti nisu blagonaklono gledale na takve običaje, a osobito ne na pjevanje o hrvatskoj hrabrosti i junačkoj vojnoj povijesti. Osamostaljenjem Republike Hrvatske grupa građana okuplja se u domoljubnu, dragovoljnu i nestranačku udrugu kojoj daju ime Društvo „Sveti Grgur“ – Požega, a koja od prvih dana preuzima skrb o proslavi Grgureva i koja svake godine obogaćuje ovu manifestaciju novim sadržajima i veliča njen značaj.

Generacijama se u Požegi slavi taj dan kao jedan od najvećih događaja na lokalnoj razini, a na prijedlog Društva „Sveti Grgur“ – Požega isti je proglašen i Danom grada. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske također prepoznaje značaj i simboliku Grgureva kako danas, tako i kroz burnu povijest Požege i ovog dijela Slavonije i manifestaciju proglašava kulturnim nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske.

Kako Društvo „Sveti Grgur“ Požega kao jednu od svojih sastavnica ima i povijesnu postrojbu „Požešku građansku stražu“ (slijednicu „Građanske čete“ iz 18. stoljeća), a koja je članica Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, tako je i nazočnošću svih članica Saveza PPHV-a, Grgurevo prepoznato kao jedan od značajnijih događaja u časnoj vojnoj povijesti Republike Hrvatske. Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske primljen je u članstvo Europskog saveza povijesnih postrojbi (EGS - EUROPÄISCHE GEMEINSCHAFT HISTORISCHER SCHÜTZEN), a članice Poljskog saveza povijesnih postrojbi, Češkog saveza povijesnih postrojbi, Austrijskog saveza povijesnih postrojbi i Mađarskog saveza povijesnih postrojbi već godinama uživaju u Grgurevu i s veseljem očekuju slijedeće gostovanje u Požegi za Grgurevo. Tako i Grgurevo postaje Europskom baštinom i tradicijskom manifestacijom koja okuplja povijesne postrojbe europskih država, a odjeci ovakvog načina druženja i okupljanja nailaze na odobravanje u kulturnim i političkim krugovima u matičnim zemljama naših gostiju, a vezano s tim i u institucijama Europske unije.



Post je objavljen 15.03.2011. u 12:55 sati.