Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zgframa

Marketing

IV. seminar za voditelje formacije, Mađarevo, 25. - 27. 02. 2011. g.

Veljaču smo ispratili u Mađarevu, na četvrtom po redu seminaru za voditelje formacije Zagrebačkog područnog bratstva. Pripreme za susret započele su već u vlaku u veseloj atmosferi, uz puno slatkiša i dobrog raspoloženja.

U punom sastavu sudjelovali smo na sv. Misi i klanjanju pred Presvetim, čime je započeo službeni dio programa. Na propovijedi nam je fra Igor Horvat propisao tabletice za duhovni život: neizostavnu molitvu na početku i kraju dana, sv. Misu i pričest, klanjanje pred Presvetim te kontemplaciju. Nakon duhovne i tjelesne okrepe, prepustili smo se igri upoznavanja, zajedno se pomolili i otišli na počinak.



Novi dan radosno smo započeli jutarnjom molitvom , nakon koje je uslijedilo Mihaelino i Petrino izlaganje o komunikaciji. Naučili smo da trebamo dobro slušati i razumijevati jedni druge, potaknuti ljude da kažu više i otkloniti nerazumijevanje. U razgovoru trebamo govoriti polako, zauzeti stav, usmjeriti se na pozitivno i uvažiti namjere i motive druge osobe. Kako bismo uvidjeli da je ponekad teško komunicirati poslužile su kreativno-komunikacijske radionice.

Poslije podne smo sudjelovali na Martinom predavanju o putu poziva (žuta knjižica) na kojemu smo razmijenili iskustva iz mjesnih bratstava koja su nas obogatila. Nakon večernje sv. mise uslijedio je edukativno-rekreacijski program uz crtić o pingvinima koji nam poručuje da i oni koji su drugačiji imaju svoju vrijednost.



Stigla je nedjelja. Nakon brzinskog pakiranja i doručka dogovorili smo dio programa formacije za idućih godinu dana koji će biti isti u svim bratstvima. Sudjelovali smo na sv. Misi, ručku i teška srca smo se rastali u poslijepodnevnim satima. Zahvaljujemo Mariji i Martini na ukusnim obrocima tijekom susreta.

Zaključci susreta:

- nema zdrave komunikacije ukoliko nema želje za njezinim ostvarenjem
- s osobom s kojom komuniciramo trebamo izgraditi odnos povjerenja (ili: Osoba s kojom komuniciramo treba imati povjerenja u nas).
- trebamo se odlučiti da ćemo pažljivo slušati sugovornika.
- ne previše govoriti!
- ne prekidati sugovornika!
- govoriti polako, uvažavajući namjere i motive druge osobe.
- tijekom razgovora trebamo zauzeti stav i usmjeriti se na pozitivno.

Zahvaljujemo na čitanju.

Mir i dobro.

Bvb+

Ivana Maršić (Frama MBL) i Tamara Matijaščić (Frama Samobor)

Post je objavljen 08.03.2011. u 03:27 sati.