Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nestosekuha

Marketing

Lovački gulaš

Evo dragi moji, da ne bi ispalo da pravim od jezika lopatu- obećala sam vam lovački gulaš. Recept je iz Tradicionalne kuharice, skupine autora (Pleše, Silić, Kauzlarić). Jednog od njih osobno poznajemo pa je knjiga kod nas na listanju. Baš ovaj recept je za oko zapeo mojoj mami. Stvarno je ukusan, jednostavan, a poseban. Izvorni recept se zove Gulaš od divljači. Budući da ja divljač ne jedem- preimenovala sam ga. Vama ostavljam na izbor vrstu mesa koju ćete koristiti.
Toplo ga preporučam za blagdanski menu! Kao prilog možete napraviti moje knedle od dizanog tijesta, njoke, krokete...


Za 2 osobe vam je potrebno
25dkg svinjetine(divljači, junetine)
5 dkg mrkve
3dkg celera
10dkg luka crv
2 češnja češnjaka
3 žlice kupinovog kompota (protisnuti kroz cjedilo)
goveđi temeljac za podljevanje
1 čajna žličica senfa
1 čajna žličica ajvara
ljuti feferon
1/3 kisele jabuke
0,7 dcl crnog vina (ili po ukusu)
lovor, ružmarin, sol, papar

Pirjati luk na svinjskoj masti. Da na masti! (naravno da može i ulje ako nemate ili ne volite mast) Kad postane staklast dodati trećinu žličice sode bikarbone, zaliti s 1 dcl vode. Sodu stavljam u sve gulaše jer se tada luk prije skuha, a dobro će vam doć ako vam je mesar podvalio malo stariju gicu :). Pustiti da prokuha! Dodati sitno naribanu mrkvu, celer na sitne kockice i narezani češnjak! Pirjati 10-tak minuta. Dodati protisnute kupine. Po originalnom receptu u gulaš umjesto kupina idu svježe borovnice, a idu i bobice klekove borovice pa ako ih možete nabaviti- stavite ih. Na ovu količinu mesa stavite 4,5 dkg borovnica i 1-2 bobice. (tako piše u receptu). Ali i samo sa kupinama nećete pogriješiti. Uz kupine dodajte narezano meso, ajvar, senf, feferon i začine. Sve podlijevati temeljcem dok meso ne omekani. Potom sitno naribati jabuku i dodati crno vino. Ukoliko je gulaš prerijedak, u vino dodati malo oštrog brašna. Pustite da dobro prokuha i još začinite po potrebi.


Photobucket

Da, znam da mi servisranje i nije baš jača strana! Ekipa iz Masterchefa bi rekla da sam još u 80-tima :))
Ali draft verzija ovog recepta stoji u skicama već godinu dana. Dakle, tad sam bila na početku trudnoće kad mi se hrana poprilično gadila i stvarno nisam imala volje za serviranje!

Sretan vam Uskrs!
Puse!

Post je objavljen 04.04.2012. u 23:23 sati.