Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

"Pustite Me Unutra" - John Ajvide Lindqvist

"Lĺt den rätte komma in" - John Ajvide Lindqvist

Photobucket

prijevod: Željka Černok
Izdavač: SysPrint
Izdano: studeni, 2010.
Godina izdanja: 2004 godine
Stranica: 363, meki uvez
Cijena: 140,00 kn Internet cijena – 126,00kn



SADRŽAJ:
"- Dvanestogodišnji dječak Oskar živi s razvedenom majkom u predgrađu Stockholma, u školi ga zlostavljaju vršnjaci, a on se osjeća bespomoćan i posve usamljen. Stvari će se preokrenuti kad se u susjednu kuću doseli Eli, vrlo čudna djevojčica koja živi s još sumnjivijim muškarcem...
Nakon što je u skandinavskim zamljama privukao izniman broj čitatelja, roman je poslužio kao predložak za uspješan i hvaljen švedski film, a potom je snimljena i hollywoodska verzija - jedan od aktualnih svjetskih hitova."




RECENZIJA:
- Većina vas je gledala švedsko remek djelo ''Lĺt den rätte komma in'' iz 2008 godine, a neki također dobar rimejk ''Let Me In'', te sa iznimnim zadovoljstvom predstavljam današnju književnu recenziju ''Pustite Me Unutra'' švedskog autora Johna Ajvidea Lindqvista, kome je ovo bio prvjenac i jako dobar ulaz u spisateljske vode.

Prije nego što započnem moram upozoriti ljubitelje vampirske književnosti da ovaj roman nije ništa na što su već navikli u svojim prošlim čitanjima i stvarno od početka do kraja ovo književno djelo je osebujno na svoj način.
Kako sam rekao ovo je malo drugačija priča o vampirima koji su nalik onima koje smo viđali u filmovima poput ''Near Dark'', ''The Addiction'' ili ''The Hunger'', a ne kao recimo u sad megapopularnim ''Sumrak sagama'' i ''Vampirskim Dnevnicima''.
Stoga vi koji krećete u čitanje upozorenje – ne očekujte uglađene vampirčiće kao u romanima Anne Rice ili njene blijede kopije Viktorije Faust. Ovo je prava stvar.

U Lindqvistovom djelu nećete se nagledati vampirskih klišeja već viđenih nebrojeno puta u mnogim drugim literalnim djelima, a i onaj jedini koji se pojavljuje (vampir mora biti pozvan) je tako dobro ukopljen u priču da o njemu nikako ne razmišljamo kao klišeju i ozbiljno ga prihvaćamo kao dio dobro napisane radnje.
Ovo je depresivno socijalni roman kojem vampirski dio služi više kao metafora za neke druge stvari u stvarnom životu nego kao glavna radnja. I stvarno kroz cijeli roman imamo priliku vidjeti kako se radnja vrti više oko ljudskih likova nego oko samog vampira, no bez obzira na sve i on sam nije zapostavljen te je njegova krakterizacija kao i kod drugih likova odlična.
Svaki lik u romanu je poseban i svaki na svoj način sa svim svojim negativnostima (pijancima alkohol, vampiru potraga za krvlju...) pokazuju svoju ljudsku stranu ma koliko ona bila mala i jedva primjetna (pa čak Hakan i Jimmy). Ovdje čak i pozitivni likovi nisu toliko pozitvni.

Po dramskoj strukturi i karakterizaciji nekih likova sam roman je mnogo blizak Kingovu romanu ''Ono'', jer oba dva romana svatko na svoj specifičan način se bave pubertetom (školski nasilnici, prijevremeno odrastanje...) i živopisno opisuju određeno vremensko razdoblje u kojem likovi žive.
Ovdje opet imamo onu prednost knjige nad filmom, jer neke stvari koje nisu objašnjene u dva filma su ovdje fino razjašnjene tako ako vas zanimaju neki odgovori ili ste gledajući neke sekvence stekli neke naznake o likovima ovdje će te ih sigurno naći. Isto tako nekih djelova u knjizi nema (pedofilija, par događaja koji su malo drugačiji od onih u filmovima i td.) ili su neki od važnijih likova slabije zastupljeni, tako da ćete i tu pronaći nešto za sebe.
Što za kraj reći nego da je ovo djelo po izraženim dramskim elementima bliži romanima Charlesa Bukowskog, no pisan finim rukopisom približno onom kojeg viđamo u najboljim djelima Stephena Kinga nego bilo kojim čistokrvnim vampirskim romanima. Dakako neću zaboraviti da ''Pustite Me Unutra'' ima horor elemenata koji su svakako jezivi i zastrašujući, ali autor je ipak mnogo bolji u svom dramskom dijelu priče.
Svakako preporučam čitanje, no pripremite se na književno ostvarenje koje će vam u nekim djelovima biti odvratno i jako neugodno zbog određenih scena koje imaju veze sa pedofilijom, te koje se bavi i nekim psihološkim stanjima kroz koji određeni likovi prolaze pa ako kojim slučajem to baš ne ljubite računajte na to da je ovaj roman zamišljen kao drama sa elementima horora a ne obrnuto.


THE SCENA:
- većina razgovora između Eli i Oskara, no možda je najveća ona kad saznamo Elinu tajnu
- Hakan i njegova sklonost u zahodu
- zombificirani poluvampir pedofil čiji je penis cijelo vrijeme u erekciji
- pokušaj silovanja
- kad Oskar pokaže zube Johnnyju
- kad Viktoriju napadnu mačke
- kad Hakan vreba prvu žrtvu
- Lacke otkriva Eli u kadi


Post je objavljen 07.03.2011. u 00:13 sati.