Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/zelenioddarka

Marketing

Dok policija vrijedno trči po gradu za prosvjednicima.....

I dok policajci vrijedno osiguravaju skupove prosvjednika u Saboru im se smiješi novi zakon koji će im još malo smanjiti prava.Zelena lista se oglasila primjedbama na Zakon o policiji u dijelu kojega on ne zadire u struku nego se kosi sa Ustavom:
Stranka Zelena lista oštro se protivi donošenju Zakona o policiji koji se donosi po hitnom postupku u Hrvatskom saboru.Ono što nam je neprihvatljivo jest činjenica da se pod tzv, depolitizacijom policije u stvari krše temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom desetcima tisuća građanki i građana koji su se odlučili za ovaj častan poziv.
Članak 38. predloženog zakona glasi:
Policijski službenik ne smije biti član političke stranke, politički djelovati u
Ministarstvu, niti se kandidirati na državnim i lokalnim izborima.
Policijski službenik ne smije u službenoj odori prisustvovati stranačkim i drugim političkim skupovima, osim ako je na tim skupovima prisutan radi obavljanja službenih obveza.
Policijskog službenika za kojeg se utvrdi da je član političke stranke premjestit će se na slobodno radno mjesto državnog službenika u Ministarstvu za koje ispunjava uvjete.
Prva alineja članka 38. :“Policijski službenik ne smije biti član političke stranke, politički djelovati u Ministarstvu, niti se kandidirati na državnim i lokalnim izborima.“ u suprotnosti je sa Ustavom Republike Hrvatske i to:
Člankom 3. „Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvornost, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.“- Kako se u prijedlogu zakona zabranjuje kandidatura na državnim i lokalnim izborima policijski službenici bi bili neravnopravni u odnosu na ostale građane. Pošto se jednakost u demokratskom višestanačkom sustavu odnosi na pravo svih da biraju i budu birani, smatramo taj dio članka 38. prve alineje protuustavnim.
Člankom 43. prva alineja: „Svakom se jamči pravo na udruživanje radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanja za socijalna, gospodarska, politička, nacionalna, kulturna ili druga uvjerenja i ciljeve.Radi toga svatko može slobodno osnivati sindikate i druge udruge, uključivati se u njih ili iz njih istupati u skladu sa zakonom.“- Kako se u prijedlogu zakona zabranjuje policijskim službenicima biti članovima političke stranke smatramo da bi time bila prekršena ova odredba Ustava Republike Hrvatske
Također smatramo, da je dio prve alineje članka 38. koji zabranjuje političko djelovanje policijskim službenicima u Ministarstvu nepotrebno, pošto je Zakonom o političkim strankama temeljem članka 5. koji glasi: „Političke stranke ne mogu osnivati svoje ustrojstvene oblike u državnim tjelima, tjelima jedinica lokalne i područne samouprave, trgovačkim društvima, ustanovama, oružanim snagama, policiji i drugim pravnim osobama.“ to već zabranjeno.
Zanimljivo je da zakon zabranjuje, pod izgovorom depolitizacije, policajcu koji, recimo,radi kao pozornik u Črnomercu da se kandidira za Mjesni odbor u Sesvetama a nigdje nema spomena da se ministra MUP-a bira direktno na izborima umjesto da ga bira aktualna politička vlast.Takvu depolitizaciju predlagač očito ne želi.
Zadnja alineja je šlag na kraju:“ Policijskog službenika za kojeg se utvrdi da je član političke stranke premjestit će se na slobodno radno mjesto državnog službenika u Ministarstvu za koje ispunjava uvjete.”. A što će se desiti ako su svi članovi neke političke stranke ili se možda zbog zaštite svojih prava po izglasanom zakonu počnu masovno upisivati u stranke?Postat ćemo prva zemlja na svijetu koja je zbog smanjenja administracije izglasala zakon kojim se ona utrostručuje.
Zelena lista će, ukoliko zakon bude izglasan sa spornim člankom, svakako zatražiti ocijenu ustavnosti takve odredbe sa zahtjevom da se zakon proglasi protuustavnim.


Za Zelenu listu,
Darko Stošić,org.tajnik


Post je objavljen 03.03.2011. u 08:22 sati.