Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

NAJAVA PROSVJEDA I GENERALNOG ŠTRAJKA

ZAGREB

Poštovani!
Unatoč obečanjima Predsjednice Vlade RH da neće biti smanjivanja sredstava za vatrogasce Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i Ravnatelj DUZS-a Damir Trut prevarili su Vladu RH i stavili u proseduru Uredbu o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije vatrogastva bez mišljenja sindikata.Naime unatoč našem negodovanju i dopisima koje smo slali i Vladi RH i MUP-u na znanje Uredba je donesena bez mišljenja sindikata protivno članku 27.stavak 5. Poslovnika Vlade RH,članka 94.Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji kaže da će čelnik tijela prije donošenja važnih odluka o tome obavijestiti sindikat, Sporazuma o socijalnom partnerstvu koji je Sindikat državnih i lokalnih službenika RH potpisao sa Vladom RH, te članku 126. K.U. koji kaže : Vlada Republike Hrvatske obvezuje se da će se odredbe ovoga Ugovora, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu.

Tražimo od Vlade RH i MUP-a da odmah povuće navedenu uredbu kojom su drastično smanjena sredstva za plače i materijalne troškove,te da primjereno kazni čelinike koji su doveli do toga njihovom smjenom.Pozivamo DORH i MUP da ispitaju Glavnog vatrogasnog zapovjednika i Ravnatelja DUZS-a, te podignu Kaznenu prijavu na temelju članka 263. stavak 2. dovođenje u opasnost građane RH i imovinu opče opasnom radnjom, svjesno smanjujući potrebna osnovna sredstva za rad vatrogasaca te su ugrozili sigurnost građana kao službene i odgovorne osobe.

Sindikati i Udruga predlažu Vladi RH da do utorka 01.ožujka 2011. do 10.00 u jutro donese hitne mjere kako sadašnje ne bi ugrozile sigurnost građana, u protivnom nakon tog roka krećemo u masovni prosvjed protiv DUZS-a i ostajemo na prosvjedu do ispunjenja naših zahtjeva (nije isključena mogučnost generalnog štrajka):

1. Rješenje financiranja vatrogastva na razini države
2. Rješavanje radno-pravnog statusa vatrogasaca
3. Micanje vatrogastva iz DUZS-a te smjena Glavnog vatrogasnog zapovjednika i Ravnatelja DUZS-a po hitnoj proceduri

Predsjednik odbora za vatrogastvo SDLSN RH
Mladen Magdić
Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca
Goran Franković
Koordinator sindikata profesionalnih vatrogasaca RH
Emilio Radošević




Naš znak: 67/11.

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednica gđa. Jadranka Kosor, dipl.iur.


Poštovana gospođo predsjednice!


Na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije vatrogastva. Kako nije objavljena Uredba pod točkom 6.1. našli smo tabelu sa iznosima za pojedine Javne vatrogasne postrojbe i ostali smo šokirani. Naime unatoč našem negodovanju i dopisima koje smo slali i Vama na znanje Uredba je donesena bez mišljenja sindikata protivno članku 27.stavak 5. Poslovnika Vlade RH, članka 94. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji kaže da će čelnik tijela prije donošenja važnih odluka o tome obavijestiti sindikat te Sporazuma o socijalnom partnerstvu koji je Sindikat državnih i lokalnih službenika RH potpisao sa Vladom. Na taj način uskraćeno nam je elementarno pravo da reagiramo na pitanja koja su od vitalnog značaja za vatrogastvo, te je dovedeno u pitanje funkcioniranje vatrogasne službe u RH. Gledajući ukupno unatoč Vašim obećanjima u medijima prema vatrogascima da se neće smanjivati proračun, usvojenom odlukom smanjuju se financijska sredstva za vatrogasce. Prema usvojenoj odluci neke vatrogasne postrojbe dobile su veća financijska sredstva u odnosu na prošlu godinu, a znatan broj manje nego prošle godine. Zašto je tome tako ne znamo i koji su se kriteriji pri tome uzimali u obzir.
Ovakvim postupkom čelnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje (Glavnog vatrogasnog zapovjednika i Ravnatelja) dovedeno je u pitanje poštivanje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike RH koji u članku 126. kaže : Vlada Republike Hrvatske obvezuje se da će se odredbe ovoga Ugovora, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu.
Pitam Vas dali ste svjesni da se ovakvim grubim kršenjem Kolektivnog ugovora otvara mogućnost otkaza vatrogascima što će sigurno dovesti do industrijskih akcija. Ukoliko Vi niste znali za ovakvo grubo kršenje niza zakona, Poslovnika i Kolektivnog ugovora molimo Vas da se sazove hitan sastanak, te da se Uredba povuče kako ne bi došlo do neželjenih posljedica jer nažalost socijalnog dijaloga nije bilo i otvorena je mogućnost industrijskih akcija.

U Zagrebu, 25. veljače 2011.

S poštovanjem,
Predsjednik Odbora za vatrogastvo :
Mladen Magdić, v.r.

Na znanje:
Ministarstvo unutarnjih poslova
n/r ministra


Post je objavljen 26.02.2011. u 10:46 sati.