Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

IZNAMLJUJEM ZATVOR ZA 14.000 EURA

Iznajmljujem zatvor za 14.000 eura

13-07-2008

Bjelovarski poduzetnik Dane Sučić Ministarstvu pravosuđa poslao je neobičnu ponudu - iznajmio bi im poslovni prostor koji bi postao zatvor.

Četrdesetak građana na području Bjelovara koji čekaju odsluženje zatvorske kazne zbog nekog prekršaja uskoro bi mogli kaznu odslužiti u prvome hrvatskom privatnom zatvoru.

Naime, bjelovarski poduzetnik Dane Sučić Ministarstvu pravosuđa nedavno je poslao neobičnu ponudu u kojoj nudi najam poslovnoga prostora koji bi postao prvi privatni zatvor u nas.

I doista, ovaj prostor mogao bi za te građane koji ipak nisu kriminalci biti najprihvatljivije mjesto za kaznu. Iako na prvi pogled izgleda kao nekoliko apartmana u luksuznoj zgradi, s tek nekoliko preinaka mogao bi postati jedan od luksuznijih zatvora u državi.

U svakom bloku od ukupno više od 1000 m2 nalazi nekoliko manjih prostorija koje bi služile kao ćelije, u koje je samo potrebno unijeti krevete na kat i dodatni namještaj. Prilikom obilaska ovih prostorija zamijetili smo i da svaka od prostorija ima vlastiti sanitarni čvor, a umjesto tuš kabina nalaze se kade. Prema nekim procjenama ovdje bi se moglo smjestiti oko 100 pritvorenika.

U Hrvatskoj u ovome trenutku u 14 zatvora boravi ukupno 4621 zatvorenik, a prema jednom izvještaju o zatvorskom sustavu, u našim zatvorima je hladno, vlažno i smrdi, a po zatvorenicima plaze žohari i štakori. No, u ovim prostorijama prozori su u svakoj sobi, a podovi popločeni keramičkim pločicama. Osobe koje bi ovdje mogle boraviti ljeti sigurno će poraditi i na svome tenu s obzirom na to da je cijeli prostor jako osunčan, a posebice dvorište u sredini koje se inače zimi samo grije.

Šetajući se prostorijama, Sučić nam je ispričao kako je prizemlje zamislio kao prostorije za posjet zatvorenicima, velike TV dvorane i dvorane za sport. Kada smo šetajući dalje primijetili da samo jedna prostorija ima rešetke, Sučića smo priupitali hoće li i ovdje zatvorenici moći uživati kao primjerice Hrvoje Petrač u Lepoglavi.

- Nismo ovaj zatvor zamislili kao takav. Ovdje bi boravili oni kojima je kazna dosuđena na najviše dva mjeseca, a ne oni koji su u zatvoru zbog kaznenih radnji. No, naravno da se ne bi mogla dostavljati pizza ili slobodno dolaziti do njega - ispričao je Sučić koji u zatvoru osobno nikada nije bio, te o njima zna samo iz medija.

A na ovu neobičnu odluku odlučio se upravo iz medija gdje pročitao da je u Bjelovaru ovaj problem jedan od prioritetnih.

- Kada sam sagradio ovaj prostor, uvidio sam da mi je on višak pa sam ga odlučio ponuditi kao rješenje problema prenapučenosti zatvora. Bjelovar je uvijek bio poznat po zatvorima u ovom kraju pa stoga bismo pokušali ovako i pomoći gospodarstvu u gradu. Ako država ne prihvati ovo, ja ću prostor iznajmiti već nekome drugom - objasnio je Sučić koji inače vodi vlastitu zaštitarsku tvrtku.


No, njegovi djelatnici ovdje ne bi mogli raditi kao što je primjer u Francuskoj, već će na pritvorenike paziti pravosudni policajci. Zatvor bi Sučić ponudio u dugoročni najam na deset godina, a za to bi mjesečno tražio oko 14.000 eura, no odluka na kraju ovisi o Ministarstvu pravosuđa. Prošli tjedan prostor su zajednički obišli i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović te potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič. Ivanu Damjanoviću prostor se svidio te je najavio daljne pregovore.

Ako država prihvati prijedlog o prvome privatnom zatvoru, potrebno je najprije raspisati javni natječaj za ovakvu ponudu na koji će se moći javiti i drugi zainteresirani. No s obzirom na stanje u našim zatvorima, ne treba se iznenaditi ako se prihvate sve ponude.

-------------------------------------------------------------
BRANKO STOJKOVIĆ - ŠTIT
P o k r e t
brankostojkovic152@yahoo.com
095/814-82-90
http://crostojkovic1958.blog.hr
-------------------------------------------------------------



Post je objavljen 14.02.2011. u 08:07 sati.