Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zajednica-sv-ivana

Marketing

Zajednica sv. Ivana danas (2011.)

Braća sv. Ivana danas broje oko 550 redovnika iz 34 naroda koji žive, mole i rade u 60 samostana na 4 kontinenta. Pojedini priorati (samostani) uglavnom su internacionalni: sastavljeni su od braće iz više različitih zemalja, što je također jedno od obilježja zajednice.

Kontemplativne sestre osnovane su 1982. godine i danas broje oko 300 redovnica u tridesetak samostana po cijelom svijetu. Nemaju klauzuru poput karmelićanki, ali ne bave se nikakvim posebnim pastoralnim zadaćama, već njeguju povučen kontemplativni život, svečano slaveći euharistiju i liturgiju časova.

Aktivne apostolske sestre osnovane su 1984. godine i danas ih je oko 200 u raznim krajevima svijeta. I braća i sestre Zajednice sv. Ivana imaju jako brojna nova zvanja pa svake godine otvore poneku novu kuću, gdje ih mjesni biskupi pozovu.

Do sada je zajednici pristupilo i dvoje Hrvata, jedan brat, koji je već zaređen za svećenika, i jedna kontemplativna sestra. Također još neke sestre u formaciji govore ili razumiju hrvatski. Budući da i braća i sestre njeguju duh dobrodošlice i ugošćuju sve koji žele neko vrijeme provesti u samostanu, kuće ove zajednice u Francuskoj (Cenves, St. Jodard) i Austriji (Marchegg) posjetilo je već nekoliko mladih iz Hrvatske i tamo boravilo sudjelujući u molitvama, dnevnom redu i svakodnevnom životu braće i sestara.

Post je objavljen 30.06.2011. u 13:48 sati.