Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nestosekuha

Marketing

Brownie (na moj način)

Već se dugo spremam peći taj Brownie i nikako. Imam i hrpu recepata...i onda mi uleti jedan solidan recept na Coolinarici (koji sam preradila) kao inspiracija, za moju frendicu, koja mi je dolazila na ručak baš u PMS-u. A ovo je definitivno jedan od PMS kolača. Mučilo me samo da li da ga nazovem Brownie ili ne. Onda sam negdje nedavno naišla na recept za žuti Browni pa pomislih- Why not?
Umalo da zaboravim dodati, trebat će vam svega 30-tak minuta da sve sameljete, smutite i stavite u pećnicu.

Pripremite:
150g maslaca
100 g crne čokolade (min. 70% kakao mase)
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 zrele banane
4 jaja
150 g sitno mljevenih badema
100 g krupno sjeckanih prženih lješnjaka
1 vrhom puna žlica kakao praha
1 vrhom puna kavena žličica (to je ona manja od čajne) praška za pecivo.
Za glazuru:
2 dcl slatkog vrhnja
100 g čokolade za kuhanje

Upalite pećnicu na 180 C, krenite s mljevenjem, a zatim izradite omekšali maslac. Gotov je kad dobijete kompaktnu smjesu. Dodajte šećer i vanilin šećer pa još malo miksajte, zatim dodajte zgnječene banane. Upozorenje: smjesa će vam izgledati otprilike ovako:
Photobucket
Ali ne dajte da vas to obeshrabri :) čim stavite lagano umućena jaja(kao što ih mutite za pohanje) te ih dobro umutite mikserom, sve će opet biti pod kontrolom. Dodajte prosijani kakao i prašak za pecivo. Ne pretjerujte s praškom, upropastit ćete okus kolaču. Zatim na red dolazi čokolada. Čokoladu je najbrže i najjednostavnije otopiti u pećnici. Stavite ju na dupli sloj alu folije, samo ne mojte na nju zaboraviti :). Otopljenu čokoladu razmiješajte dobro mikserom. Na kraju u smjesu ručno umiješajte bademe i lješnjake. Mala napomena: i lješnjake možete sitno samljeti. Istresite ga u kalup za torte ili po želji. Ja sam koristila kalup promjera 26 cm.
Photobucket
Sad ravno s njim u pećnicu. Pecite ga cca 30 minuta i pazite da vam vatra ne bude preslaba (ako se prvih 5 minuta ništa ne događa) niti prejaka(ako vam se kolač naglo počne dizati). Ne otvarajte pećnicu sve do pred kraj pečenja. To je zlatno pravilo kad pečete biskvite. Gotov je kad se smjesa počne odvajati od kalupa ili probajte bravurozan trik s čačkalicom: zabodete ju lagano u biskvit i ako ju čistu izvučete van- gotov je! (Ne pretjerujte s ubadanjima :))
Nakon sat vremena hlađenja prelijte ga s glazurom. Glazuru možete raditi na pari. Ja sam radila u posudi s debelim dnom na jako laganoj vatri. Samo trebate sjednačiti smjesu čokolade i slatkog vrhnja i preliti ju po kolaču. Kad se sve skupa ohladi možete navaliti. Kome nije dosta kalorija može kolač servirati sa slatkim vrhnjem.

Photobucket

Post je objavljen 07.02.2011. u 23:39 sati.