Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

PETAR POPOVIĆ: “SLAVICA JE DOBAR ORGANIZATOR I DOBAR VATROGASAC”

ZADAR

Nas je Mirko Mikulin stalno zvao jer je njemu sin sa požarišta javio da su okruženi i da će izgorijeti. Nakon što smo čuli Kneževića kako ima i mrtvih mi Mikulinu nismo mogli to reći, ne zato što nam je neko zapovjedio niti smo se s ikim konzultirali već me bilo strah čovjeku govoriti o mrtvima, a da ih na svoje oči još nisam vidio, rekao je Popović

Na Županijskom sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje Draženu Slavici, bivšem zapovjedniku Šibensko-kninske vatrogasne zajednice. Slavicu Državno odvjetništvo tereti za organizacijske propuste pri gašenju požara na Kornatima, kojom prilikom je poginulo dvanaest vatrogasaca.Danas su svjedočila tri svjedoka. Krešimir Grgas i Kristijan Popović, vatrogasci koji su bili na Koranatu i Petar Popović, zapovjednik DVD Zablaće.

Grgas i Popović su bili s Joškom Klarićem, ocem pokojnog Dina tadašnjeg zapovijednika požarišta, kada su našli unesrećene. Naime, Grgas i Popović su trebali biti iskrcani na istom mjestu gdje i poginuli vatrogasci no spletom okolnosti nisu. Popović je prilikom izviđanja maslenika izgubio mobitel i stanicu, a Dino Klarić rekao je da njih dvojica odu to tražiti i poslije se nađu s njegovim ocem koje se penjao na brdo ne bi li uhvatio signal.

Grgas je kazao kako ih je prije polijetanja na heliodromu Slavica upoznao sa situcaijom na Kornatu i da je rekao da će vjerojatno tamo biti cijelu noć. Nakon što su se odvojili od ostataka, te s Joškom Klarićem došli do uvale Šipnat, Grgas i Popović su odlučili krenuti na brdo ne bi li uspostavili komunikaciju.

Nakon nekog vremena čuli su povike “pomozite, ima ozlijeđenih i dva mrtva” od Kneževića koji je također stradao. Grgas je potom nazvao Joška Klarića da mu to prenese i nazvao je operativni centar. Budući da mu Knežević nije znao objasniti gdje su, oni su se uputili tražiti ih sami. Joško Klarić se također u međuvremenu uputio tražiti unesrećene i on ih je našao prije nego Grgas i Popović.

Grgas je kontaktirao i Slavicu te mu rekao situaciju. Slavica mu je rekao da stižu helikopteri te da će im pokušati što prije pomoć.

- Prizor je bio užasan. Četiri su već bila mrtva, sedam ih je bilo ranjeno, a jedan je umro dok smo mi bili tu. Za trinaestog vatrogasca nismo ni znali. Bili su dehidrirani, tražili su vode. Nisam nikog mogao prepoznati, bili su izgoreni, neprepoznatljivi. Neki od unesrećenih imali su malo kose na glavi, a neki ništa, rekao je Grgas.

Popović je rekao kako nije uopće mogao razgovarati s unesrećenima i da nije ni zapamtio što su mu govorili jer mu je na pameti bilo samo kako im pomoći. Njih dvoja su potom otišla nazad u uvalu po vodu. Donijeli su oko 10 litara vode. Tada je već stigla Gorska služba za spašavanje. Oni nisu imali plahte koje inače služe da se zapaljene pokrije jer im je hladno pa su ih pokrivali sa svojim košuljama. GSS su ranjene prevezli, a mrtve nisu dirali.

- Nas je Mirko Mikulin stalno zvao jer je njemu sin sa požarišta javio da su okruženi i da će izgorijeti. Nakon što smo čuli Kneževića kako ima i mrtvih mi Mikulinu nismo mogli to reći, ne zato što nam je neko zapovjedio niti smo se s ikim konzultirali već me bilo strah čovjeku govoriti o mrtvima, a da ih na svoje oči još nisam vidio, rekao je Popović.

Otac Kristijana Popovića, Petar, bio je tada, a i još je uvijek zapovjednik DVD Zablaće.

- Ja sam primio dojavu da je potrebno pet vatrogasaca za požar na Kornatu. Odvezao sam ih na heliodrom, nisam niti izlazio iz auta tako da s nikim nisam kontaktirao. Dvojica mojih momaka su vraćena iz helikoptera jer im je Dino Klarić kao zapovjednik smjene i požarišta rekao da ne idu jer je u helikopteru bilo puno ljudi, ispričao je Petar Popović.

On je za Slavicu rekao da je dobar organizator i dobar vatrogasac te da se znaju još od 1996. godine. Sa Slavicom Popović nikada nije imao problema.Suđenje se nastavlja 23. veljače kada će biti ispitani Josip Zorčić, Mario Jozić, Mate Bačić i Mario Cvitan. A 24. veljače ispitani će biti pilot helikoptera Stjepan Lešković i posada.
znet

Post je objavljen 01.02.2011. u 12:27 sati.