Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/realmadridbernabeu

Marketing

Dan za legende... Fernando Morientes

Image and video hosting by TinyPic
Punim imenom Fernando Morientes Sánchez, rođen je 5. travnja 1976. godine u Cillerosu, ostavio je dubok trag u Real Madridu i smatra ga se jednim od najvećih Španjolskih napadača svih vremena...

Rođen je u malom gradiću u Španjolskoj, Cillerosu u blizini Extremadure, u dobi od četiri godine preselio se u Toledo a svoju profesionalnu karijeru započeo je u Albaceteu, svoj debi zabilježio je u sezoni 1993-94 kada je u 22 utakmice (od toga 9 bio starter) zabio 5 golova. Nedugo nakon toga, prešao je u Zaragozu, tu se zadržao dvije godine i u 66 utakmica postigao 28 golova. Sjajnim partijama privukao je pažnju najvećih klubova u državi, aktualni prvak Španjolske (1996.) Atletico Madrid na čelu sa Radomirom Antićem htio je dovesti Morientesa u klub no popularni 'Moro' se odlučio za odlazak u Real u transferu vrijednom oko 6,5 milijuna eura. U svojoj prvoj sezoni bio je u sjeni Predraga Mijatovića i Davora Šukera ali ipak uspio postići solidnih 12 golova (33 utakmice). Sezonu nakon toga počeo se polako ustaljivati u prvoj momčadi s obzirom da su on i Raul činili najubojitiji tandem u Europi, te sezone je Madrid završio na petoj poziciji u Ligi ali je osvojio je Ligu prvaka. Naredna sezona bila je još bolja za njega, postigao je 19 golova u 25 utakmica, no ostao je žal jer Real te sezone nije osvojio nijedan trofej. 1999-2000 bila je također fantastična sezona za njega, bio je prvi strijelac kluba sa opet 19 golova. Igrao u finalu Lige prvaka protiv Valencije te postigao prvi od tri gola na toj utakmici, sjajnu sezonu zaokružio je golom za 3-0 u pobjedi protiv Barcelone. U sljedećoj sezoni Morientes osvaja prvi od dva naslova Lige sa Realom, te ponovo zabija gol Barci u pobjedi od 2-0, u Ligi prvaka zabio četiri gola a Real je ispao od kasnije ispostaviće se pobjednika Bayerna, propustio je mnoštvo utakmica pred kraj sezone zbog povrede. Naredne sezone (2001-02) Real je izgubio Ligu od Valencije, ali ipak Morientes je bio neumoljiv, postigao je 18 golova u 25 utakmica. Te sezone zanimljivo, zabio je čak pet golova na jednoj utakmici, bilo je to protiv Las Palmasa, mogao je zabiti i šesti ali je promašio penal, izgubio je Pichichi zbog tog penala od ubojitog napadača Deportiva, Diega Tristana. Osvojio je dakako Ligu prvaka te sezone te bio jedan od ključnih igrača u pohodu ka 'noveni'.

U ljeto 2002. u Real stiže super-zvijezda - Ronaldo. Počele su kružiti glasine kako će Morientes u što kraćem roku napustiti klub, klubovi koji su pokazali interes za njega su bili Barcelona i Tottenham, Barca je ponudila Realu 22 milijuna eura, no Morientes je tada rekao da bi prije umro nego zaigrao za Barcu. Fernando je ipak odlučio ostati u klubu, uprkos činjenici da je Real tada bio pretrpan napadačima, izmeđuostalih tu su bili Raul, Ronaldo i nadolazeća nada Javier Portillo. Morientes je odigrao te sezone 15 utakmica (3 od prve minute) i postigao 5 golova. Na početku 2003-04, bilo je očito da Morientes nije bio u planovima Florentina Pereza, Real ga je posudio Monacu. U Ligue 1, postigao je 10 golova u 28 utakmica, no Francuska je naposlijetku nebitna, u Ligi prvaka Moro je zabio 9 golova te bio prvi strijelac iste, kakve li ironije, Monaco i Real stastali su se u četvrtfinalu najelitnijeg nogometnog takmičenja, u prvom susretu bilo je 4-2 za Real, a u drugoj utakmici Monaco je slavio 3-1 i prošao, pogađate, gol odluke (treći gol) postigao je Fernando Morientes, proslavio ga je i na kraju utakmice zaplakao. Izbacio je i Chelsea u polufinalu te sezone, ali ipak nije mogao spriječiti trijumf Porta u finalu. Perez ga vraća sljedeće sezone u klub ali dovodi još jednog napadača, još jednog osvajača Zlatne lopte, Michalea Owena, nijedan ni drugi se nisu naigrali, Morientes je odigrao 13 utakmica (sve kao zamjena) i postigao jedan gol dok je Owen odigrao 35 utakmica i postigao 13 golova, ali i on je većinu utakmica počinjao sa klupe, nije bio dovoljan ni gol u El Classicu. Postalo je jasno da ni za jednog ni drugog nema mjesta u Realu, Owen je otišao u Newcastle a Morientes u Liverpool (šest mjeseci ranije). Svoj debi u novom klubu zabilježio je protiv Manchestera, a prvi gol postigao je 25. siječnja protiv Charltona, nije mogao igrati u finalu Lige prvaka sa Liverpoolom jer je prije toga upisao par minuta u Realovom dresu, u Ligi prvaka naravno. Uprkos tome, osvojio je FA Cup sa Liverpoolom i Europski Superkup. Kraj njegove avanture u gradu Beatlesa okončala je Valencija za koju je u tri godine zabio 19 golova, izmeđuostalog, sa 'šišmišima' je osvojio Copa del Rey. Svoju karijeru zavšio je igrajući za Marseille, a zanimljivo imao je povratak na Bernabeu u dresu Francuskog kluba, igrao je do 60. minute i pri izlasku dobio ogromne ovacije. Bio je to kraj jedne velike nogometne karijere.

Što se tiče njegove reprezentativne karijere. Morientes je bio standardni član reprezentacije sve od 1998. godine, debitirao je 25. ožujka 1998. protiv Švedske i u pet minuta zabio dva gola, zabio je još dva Sjevernoj Irskoj, posljednjoj prepreci pred Mundijal 1998. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj započeo je sjajno i odmah zabio, zanimljivo opet dva gola, ovaj put Bugarima, nakon te utakmice Pele je rekao da će Španjolska osvojiti Prvenstvo, no 'Furija' je razočarala i ispala već u grupi. Bio je izostavljen sa Eura 2000. pod čudnim okolnostima. Naredno veliko takmičenje za njega na reprezentativnom nivou bilo je Svjetsko Prvenstvo 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, na njemu Morientes je zabio 3 gola, 2 Paragvaju i jedan Republici Irskoj. Zanimljivo, četvrtfinalu Španjolce je čekao domaćin, Južna Koreja, rezultat u regularnom dijelu utakmice bio je 0-0, a u produžecima je Morientes zabio regularan gol koji bi Španjolsku odveo u polufinale, no sudci su ga poništili, kao i još jedan od strane Marchene koji je također bio regularan, da to ne bude sve, sviran je nepostojeći ofsajd Joaquinu koji je trebao ići 1 na 1 s golmanom. Igrao je i na Euru 2004 u Portugalu, Morientes je tako postigao jedan od dva gola koje je Španjolska ukupno postigla na Euru, zanimljivo, taj jedan bio je kasnijem prvaku - Grčkoj. Igrao je i u kvalifikacijama za Svjetsko Prvenstvo u Njemačkoj 2006., no zbog loših predstava u dresu Liverpoola ipak nije posjetio Njemačku. Zanimljivo, odigrao je jednu kvalifikacionu utakmicu i za Euro 2008 i postigao gol Danskoj i to na Bernabeuu. Ukupno je za 'Crvenu furiju' odigrao 47 utakmica i postigao 27 golova. Morintes je danas komentator na jednoj Španjolskoj televiziji, prenosi utakmice Europa lige i kvalifikacija za EP 2012.

Post je objavljen 28.01.2011. u 19:32 sati.