Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

SREĐIVANJE KATASTARSKOG I ZEMLJIŠNOKNJIŽNOG STANJA U NERETVI

Jedan od najvećih kočitelja razvoja u Republici Hrvatskoj su nesređene zemljišne knjige. Kad nemate sređeno stanje u zemljišnim knjigama ili bar katastru, ne mogu se dobiti krediti, građevinske dozvole, razna uvjerenja, dokazi za razne subvencije itd...
Dakle ekonomija nesređenih područja gadno pati zbog lošeg stanja i u zemljišnim knjigama i na terenu.
U prosjeku preko 90% nekretnina ima upisane osobe koje su umrle oko ili prije drugog svjetskog rata, a često nemaju veze s nekretninom na kojoj su upisani.

07. prosinca 2000. godine Vlada RH je donijela Odluku o mjerama za sređivanje imovinskopravnog, geodetskokatastarskog i gospodarskog stanja u dolini Neretve (NN 126/00). Razlog je bio zaštita državne imovine (najviše poljoprivrednog zemljišta), ali i uvođenje reda i sređivanje privatnog vlasništva. Inače prva i zadnja izmjera na području cijele Neretve je bila 1870. g. za vrijeme Austrougarske monarhije.

Mjere koje su predviđale sređivanje katastarskog stanja (znači premjeravanje zemljišta dijela Neretve) do kraja 2004. godine u praksi su doživjele mnogobrojne objektivne, ali i subjektivne (čitaj „lakše riješive“) teškoće kojih je posljedica da ni danas, 2011 godine predviđena izmjera nije dovršena, iako je planirana.
Iako je rok za 2004. godinu bio preambiciozan i realno neizvediv u tako kratkom roku, činjenica je i da ovoliko odugovlačenje nije bilo potrebno.

Od 2003 godine kad su počele prve izmjere koje traju i danas, katastarski i sudski su sređene samo 4 katastarske općine:
k.o. Krvavac II
k.o. Kobiljača
k.o. Rogotin
k.o. Otrić-Seoci

jedna katastarska općina je pred završetkom katastarskog i sudskog završetka (Komin) a dvije su u tijeku (Opuzen i Opuzen II)

Katastarska izmjera (dakle samo mjerenje na terenu) je završena za još 3 područja i to:
k.o. Krvavac
k.o. Mlinište
k.o. Mislina
k.o. Badžula
k.o: Blace – Trn
k.o. Mihalj – Otok – Lučina
k.o. Vlaka – Tuštevac
k.o. Pižinovac – Lovorje

dok je u tijeku katastarska izmjera na terenu za područja (novi nazivi)
k.o. Prud
k.o. Vid
k.o. Komarna –Duboka
k.o. Kremena-Duba-Raba
k.o. Bijeli Vir
k.o. Dubravica-Glušci
k.o. Klek

Područja koja nisu predviđena u planu katastarskih izmjera i sudskog sređivanja su:
Baćina
Banja
Borovci
Čeveljuša
Desne
Kula Norinska,
Nova Sela
Mali Prolog,
Matijevići
Momići
Pasičina
Ploče
Podrujnica
Pozla Gora
Stablina
Šarić struga
kao i najveći dio Pline

Neslužbeno se saznaje da su osigurana sredstva za k.o. Metković koju bi mogla zahvatiti tehnička reambulacija – postupak svojevrsne revizije (korekcije) postojećih katastarskih planova, s obzirom da je Metković 80-ih već katastarski izmjeren, ali se nikad nije pristupilo sudskom sređivanju (zbog čega jedno te isto zemljište ima jedan broj u katastru, a drugi u zemljišnoj knjizi)

Ploče su pokušale pokrenuti postupak nove izmjere, pa se čak krenulo u raspisivanje natječaja za izmjeru, ali se to ipak nije uspjelo provesti i nepoznata je sudbina te inicijative o izmjeri Ploča.

Stanovnici mjesta koja nisu obuhvaćena izmjerom (radi se od oko 11.000 ljudi) već duže vrijeme žive u nadi da će i njihova mjesta i okolica biti predmet sređivanja. No stvarnost je drugačija. Sređivanje svake katastarske općine stoji prosječno nekoliko milijuna kuna, a prosjek trajanja od izmjere na terenu do sređivanja na sudu je oko 7-8 godina. Država se ne odlučuje olako za nove izmjere, a općine i gradovi nemaju proračune koji mogu takve projekte financirati.

S obzirom da sud i katastar imaju ograničene kapacitete (broj ljudi koji formiraju timove za rad), ako se nastavi ovim tempom, zadnje katastarske općine u Neretvi koje se mjere danas, biti će završene u najboljem slučaju tek za 15-ak godina!!!

14.510 čestica u Neretvi je „pravomoćno“ katastarski i sudski po novoj izmjeri uknjiženo

7.000 čestica (približno) u Neretvi je uknjiženo po novoj katastarskoj izmjeri (područje Komina i Opuzena), ali su postupci u tijeku („nepravomoćno“ uknjiženi)

45.000 (procjena) čestica u Neretvi će biti još obuhvaćeno novom katastarskom izmjerom i uknjižbom u zemljišnim knjigama. Od ovog broja 16.000 čestica je već spremno za katastarsko i sudsko izlaganje (uknjižbu), ali nedostaje katastarskih i sudskih timova koji bi radili taj posao. To uzrokuje često probleme jer izmjere kad dođu na red, budu već 6-7 godina stare,a moguće i više, a život ne stoji tih nekoliko godina i promjene na terenu se događaju.

No sve to ipak vrijedi čekati jer svako područje na kojem se uspješno završi katastarska izmjera i sudska uknjižba, bilježi naglo poboljšanje gospodarske situacije jer sređeni imovinsko-pravni odnosi donose dobre gospodarske mogućnosti.

Jedan od najboljih primjera gospodarskog uzleta je zadarsko područje koje je (pored ostalih uvjeta kao npr. jakog političkog lobija) krenuo u izmjere sredinom 90-ih te stvorilo preduvjete za sređene imovinske odnose na nekretninama, što je investitorima znatno olakšalo investicije.

Korištenje članaka, vijesti ili informacija s ovog bloga je u potpunosti dopušteno uz navođenje izvora

Post je objavljen 28.01.2011. u 12:15 sati.