Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/harpplayer

Marketing

Boss RC 2 Loop Station – recenzija i modifikacija looper pedale

Prvi put sam vidio looper pedalu prije par godina kod Nevena Mijača i pomislio kako je to ono što sam oduvjek želio, nasnimavati u živo dionice usne harmonike jednu preko druge. Prije sam to radio u jednom audio editoru na PC-u nasnimavajući kanale jedne preko drugih ali sa looper pedalom je to jedna potpuno druga dimenzija. Zatim sam slučajno na myspaceu naletio na usnoharmonikaša koji sebe naziva Son of Dave i koji nastupa u živo koristeći samo looper pedalu, beatbox i usnu harmoniku. Naravno to je prevagnulo u mojoj odluci da kupim looper pedalu pa sam se bacio u potragu. Nakon iscrpnog informiranja o looperima i njihovoj cijeni odlučio sam se za najpovoljniji model sa hrpom mogućnosti a to je Boss RC2 loop station.

http://www.bossus.com/Firma Boss je prva napravila looper koji je veličiine obične stomp box pedale i u njega ugradila brojne funkcije. Evo neke od njih.

- 16 minuta memorije
- 11 mjesta za pohranu loopova
- mogućnost ubacivanja audio podloga iz bilo kojeg audio izvora
- 33 realistična ritma bubnja za pratnju uz tap tempo opciju koja omogućuje ubrzavanje ili usporavanje ritma
- auto quantize opcija koja poravnava vaše loopove sa ritmom
- usporavanje ili ubrzavanje snimljenih loopova
- undo opcija koja briše ili vraća obrisani loop
- autostart opcija kojom se počinje snimanje loopa kada dobije signal iz instrumenta

To su otprilike osnovne opcije koje sam looper nudi. Veći looperi radi lakšeg korištenja uglavnom imaju po dva prekidača, jedan za snimanje loopa i drugi za stop i delete opciju ali su samim tim su i duple veličine. Ovaj looper ima jedan prekidač za sve opcije. Jedan klik za snimanje, dva klika za stop i duži klik za delete opciju. Radi lakšeg korištenja RC 2 ima i mogućnost spajanja jedne ili dvije dodatne pedale tako da se na njega mogu spojiti dva Boss FS5U footswitcha ili jedan dupli FS6 footswitch. Spajanjem jednog FS5U dobijete stop, delete i tap tempo opciju koja se inače ne može koristiti nožnom upotrebom pedale a spajanjem drugog FS5U footswitcha dobijete switch phrases opciju kojom mijenjate kanale sa pohranjenim loopovima. Npr. memorirate u kanale uvod, temu i refren pjesme pa prebacujete switchem između tih kanala.Iz svog iskustva mogu reći da se radi o pouzdanom i točnom looperu sa mnoštvom korisnih opcija i preporučio bih ga svakome bez obzira koji instrument svira. Možete usnimavati podloge npr. sa mp3 playera pa nasnimavati svoje dijelove preko njih ili recimo pri skidanju nekih solaža je moguće ubaciti solažu u looper pa je zatim usporiti kako bi ju lakše skinuli itd.
Naišao sam negdje na forumu komentar koji kaže: Nemojte kupovati te loopere jer brzo dosade.. a ja smatram da onome tko je kreativan, neće nikada dosaditi.
U zadnje vrijeme također sve češće nailazim na novi glazbeni izraz a to je looping što predstavlja sviranje u živo koristeći loop pedalu a od nedavno firma Boss organizira i svjetsko natjecanje u sviranju s looperima http://www.roland.co.uk/goneloopy/

Pogledajte video klipove usno-harmonikaša koji koriste looper pedalu.

Neven MijačSon of DaveBrendan Poweri moja malenkost
Modifikacija looper pedale Boss RC 2

Dakle vrijedi za one koji već imaju Bossov RC 2 looper a žele ga unaprijediti i pojednostaviti njegove funkcije i upotrebu. Također ako želite ne spajati dodatne pedale i uštediti prostor na pedalboardu onda je rješenje modifikacija.
Modifikacija dakle zamijenjuje jednu ili dvije dodatne pedale tako da se na kućište loopera ugrade jedan ili dva mikroprekidača. Ako je modifikacija sa jednim mikroprekidačem onda birate koju modifikaciju želite. Prva modifikacija je stop, delete, tap tempo a druga modifikacija je switch phrases. U slučaju modifikacije sa dva prekidača dobijete obje opcije koje se inače koriste sa dvije dodatne footswitch pedale FS5U ili duplom FS6.
Mikroprekidač koji se ugrađuje na kućište je čvrste izrade sa plastičnom kapicom i može se bez problema nositi sa nožnom uporabom pedale.
Zašto je još modifikacija poželjna?
Dakle da ponovimo, Boos RC 2 je velečine obične gitarske pedale i nema dva prekidača kao veći looperi već samo jedan koji služi za sve opcije: Snimanje (jedan klik), stop (dva klika) i brisanje (duži klik). Kada snimite loop i stopirate ga, te ga želite obrisati, morate pritisnuti prekidač i držati cca. 4 sekunde da se loop obriše. Za vrijeme te 4 sekunde looper pritisak na pedalu prepoznaje i kao play opciju tako da za vrijeme brisanja pokrene loop u trajanju od cca. 2 sekunde što nekada zna biti nepoželjno jer ste već zaustavili loop i krenuli na brisanje. Kada imate ugrađeni dodatni prekidač sa stop-delete-tap tempo modifikacijom, onda jednostavno nema tih par sekundi loopa prilikom brisanja a sama STOP opcija pojednostavljena je tako što je umjesto dva klika dovoljan samo jedan klik. Isti problem bi se riješio i spajanjem dodatnog FS5U footswitcha ali ovako sve opcije ostaju na pedali.Dakle da rezimiramo prednosti modifikacije:

1. ušteda prostora (nema spajanja dodatnih footswitcha)
2. pojednostavljeno upravljanje (jedan klik umjesto dva za stop ociju)
3. mogućnost nožnog upravljanja dodatnim opcijama
4. rješen problema sa par sekundi sviranja loopa prilikom brisanja istog

Na slikama iznad možete vidjeti kako izgleda modifikacija sa jednim switchem i koliko prostora zauzima dodatna pedala a video klip ispod teksta prikazuje jedan pedalboard test sa ovom looper pedalom.
Za modifikaciju me možete kontaktirati na 098/667-344.
Post je objavljen 12.01.2011. u 15:43 sati.