Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Dizana gibanica s rogačem (orasima, makom,…)

Ne volim mad gibanice od dizanog tijesta s nadjevom od maka, oraha, rogača,… tuzan (tzv. makovnjača, orehnjača), ali iz tradicijskih razloga takvi kolači rade se u mojoj obitelji, tj. zadnjih par godina ih radim baš ja jer se moj mami neda rolleyes (a meni se kao da; moš´ mislit headbang).
Zbog moje ne-ljubavi burninmad prema takvim kolačima nikad nisam bila zainteresirana za različite recepte takvih kolača ili za cake, finese iz pojedenih recepatalud. Zato sam jednostavno preuzela recept po kojem je mama uvijek radila te kolače: njoj nikad nitko nije prigovarao, pa je valjda recept «dobar»(?!). Ja nisam kompetentna za prosudbu tog recepta jer meni se takvi kolači ne sviđaju, ali ni meni nikad nitko nije prigovarao kad sam te kolače napravila po maminom receptu, pa je valjda u redu.

Ipak, odlučila sam jednom probati i neki drugi recept za makovnjaču/orehnjaču. Zanimalo me kakva je razlika između tijesta napravljenog s uljem (po maminom receptu) i tijesta napravljenog s rastopljenim margarinom.
Zbog moje nezainteresiranosti i nekompetentnosti kad su dotični kolači u pitanju, nisam u stanju prosuditi eek kakva je razlika između tih (različitih) tijesta. nono
Jedino mogu reći da sam zadovoljna rezultatom jer nitko nije prigovarao finalnom proizvodu, a ja nisam imala problema u procesu izrade. zubo

Držala sam se recepta s bloga Vrtaljica, ali uz jednu izmjenu: u izvornom receptu tijesto se radi od 800 g brašna, a nadjev se radi od 400-500 g oraha/maka. U receptu po kojem moja mama radi makovnjaču/orehnjaču, tijesto se radi od 550-600 g brašna, a nadjev od 400-500 g maka/oraha.
Činilo mi se da bi za varijantu od "800 g brašna i 400 g nadjeva" moglo biti prigovara (od strane pojedinaca rolleyes) «zbog premalo nadjeva» puknucu. Zato sam odlučila smanjiti količinu brašna s 800 g na 550 g, a i količinu ostalih sastojaka za tijesto smanjila sam (otprilike) za 1/3; nadjev sam napravila od 400 g rogača (mogu i orasi, mak…).

Svi su bili zadovoljni tim "mojim" omjerom nadjeva i tijesta njami; čini mi se da, kad bih radila tijesto od 800 g brašna, morala bih napraviti nadjev od barem 600 g oraha/maka/rogača.

Nadjev sam radila po receptu po kojem inače radim nadjev od rogača.


sretan
Do sada sam dva puta radila kolač po dotičnom receptu i s dotičnim nadjevom od rogača.
Prvi put potrudila sam se tanko razvaljati tijesto, na pravokutnih «većih» dimenzija, pa je pečeni kolač izgledao ovako:
Image and video hosting by TinyPic


Drugi put bila sam «lijena» tanko razvaljati tijesto pa je pečeni kolač izgledao ovako:
Image and video hosting by TinyPic


Dakle, u oba slučaja tijesto sam radila od 550 g brašna, a nadjev od 400 g rogača (svaki put napravila sam 2 štruce).
Iako je meni prva varijanta ljepša jer je «ljepše» narolana, u mojoj okolini je druga varijanata izazvala veće oduševljenje jer su svi bili uvjereni da u toj varijanti ima više nadjeva - a nema ga ništa više, nego u prvoj varijanti! Očito se radi o «optičkoj varci», uzrokovanoj mojom lijenošću - kako rekoh, u drugom slučaju bila sam lijena tanko razvaljati tijesto i paziti da ga «puno puta» zarolam pa je nadjev u debelom sloju (ali i tijesto je u tom slučaju deblje).

Evo moje "umanjene" varijante recepta:


Tijesto
550 g brašna
100 g šećera
1 suhi kvasac (7 g)
sitno naribana kora pola limuna
pola čajne žlice soli
2 jaja
170 g otopljenog, ohlađenog margarina
170 ml mlijeka

Nadjev od rogača
400 g mljevenog rogača
150 g šećera
1 vanilin šećer
sitno naribana kora jednog limuna
4 žlice ruma
6 žlica ulja
1 mala jabuka, oguljena i naribana
oko 400 ml kipućeg mlijeka


Za tijesto, (svi sastojci trebaju biti sobne temperature) u posudi pomiješajte brašno, šećer, suhi kvasac, sol i limunovu koru.
Jaja posebno umutite vilicom pa im dodajte tekući, ohlađeni margarin i toplo mlijeko.
Smjesi od brašna dodajte smjesu s jajima i miksajte mikserom (svrdlastim lopaticama) da se tijesto počne odvajati od posude i oblikuje u kuglu.
Posudu pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se tijesto digne.

Za nadjev, rogač pomiješajte s obje vrste šećera pa ga prelijte kipućim mlijekom, a onda dodajte ostale sastojke i sve promiješajte.

Lim za pečenje (36 cm x 24 cm) namstite ili obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela.
Jedna dio tijesta (tanko:) razvaljajte u pravokutnik, premažite ga polovicom nadjeva pa zarolajte. Slijepite krajeve i štrucu položite u lim (mjesto spoja okrenuto prema dolje).
Na isti način napravite i drugu štrucu.

Pripremljene štruce pokrijte krpom i ostavite na toplom 20ak min.

Zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite oko 60 min. Ako tijekom pečenja, previše potamne odozgo, prekrijte ih aluminijskom folijom.

Pečenu gibanicu ostavite da se ohladi.




Post je objavljen 20.01.2011. u 08:11 sati.