Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/booktownpazin

Marketing

Nova knjiga pazinskog pjesnika Radenka Vadanjela



Simbioza glazbenog i egzistencijalističkog

Radenko Vadanjel, »Čovjek s tri pupka«, Hrvatsko društvo pisaca, 2010.

»Čovjek s tri pupka« naslov je nove, netom objavljene pjesničke zbirke pulsko-pazinskog autora Radenka Vadanjela, u izdanju Hrvatskog društva pisaca. Ovo mu je druga zbirka, u kojoj se potvrđuje kao pjesnik jakih vizija, autor blizak egzistencijalizmu, koji kombinira filozofske i romantičarske ideje.

Njegovi stihovi nisu klasični, prije su to kratke lirske pričice, sugestivne i jake, u kojima se dotiče raznih tematskih i interesnih sfera i u kojima se propitkuje o egzistenciji općenito. Sve to čini u gustom narativno-poetskom tkanju gdje neprestano, osim solilokvija koji je dijelom i lajtmotiv njegova stvaralaštva, propituje i svijet oko sebe.

Pisanje je ovdje djelomično i dnevničkoga tipa, ali ne samo u sklopu terapeutske funkcije, ono je puno šire, prisutne su i neke tamnije pjesničke crte egzistencijalizma kao filozofsko-društvenog pravca i kao ljudske potrebe. Iako su pjesme narativnog karaktera, zamjetan je i svojevrsni glazbeni sklad, odnosno vidljiva je simbioza pjesničkog i proznog iskustva - glazbenog i egzistencijalističkog.

Dominacija narativnog nije potisnula striktno poetski, zvukovni element, već se oni nadopunjuju i tvore s(p)retnu cjelinu. Kako je u pogovoru napisala Tatjana Gromača, »Radenko Vadanjel autor je koji podučava, koji odgaja, čija unutarnja etika čitatelja nužno sili na promjenu nabolje«.
Iz njegovih je uradaka vidljivo da je imao brojne književne uzore te da je riječ o pjesniku koji voli tragati, eksperimentirati, zakoračiti u prostore tajanstvenosti. Ovaj autor stvara samozatajno, voli tragati za raznim rješenjima, njegovati izražajno sredstvo te tražiti neku autentičnu formu koja će udovoljiti potrebi i za isticanjem sadržaja i za isticanjem forme. Stoga i dolazi do simbioze lirskog i narativnog.

Bavi se pitanjima ljubavi, života, smrti, beskonačnosti i sklada. Prolaznost i neminovnost također su učestali motivi u Vadanjelovim uracima, iako je teško sažeti teme koje ovaj autor donosi pod jedan zajednički nazivnik.
Njegove su pjesme podijeljene u četiri cjeline, naslovljene »Kroćenje straha«, »Pokrećući ogromne zupčanike«, »Bijeg u prirodu« i »Uspavani kentaur«. Zanimljivo je da su djela iz svakog ciklusa označene samo brojem, a čitatelj za njihov naslov treba pogledati u sadržaj.

Vadanjel, svojedobno i suradnik u našem listu, dosad je objavio tri knjige, dvije pjesničke zbirke i jedan roman. Proza mu je prevođena na poljski i engleski jezik.

Vanesa BEGIĆ

(Objavljeno u Glasu Istre, 4. siječnja 2011.)


Post je objavljen 04.01.2011. u 15:21 sati.