Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Krafne iz pećnice

Krafne - pržene u ulju ili pečene u pećnici, domaće ili kupovne, pune ili prazne… kakve god bile – ja ih ne volim tuzan. Zato, niti ih jedem niti ih radim (jednom godišnje se na jedvite jade prisilim burninmad da ih napravim headbang zbog te neke «fašničke tradicije» rolleyes).
Ipak, prije par godina, sasvim slučajno, otkrila sam svoju ljubav prema slanim krafnama cerek, ali nitko iz moje okoline ne dijeli moje oduševljenje prema slanoj njami varijanti tog jela – pa ih rijetko radim jer s tim imam (puno) posla, a na kraju ih samo ja jedem. No dobro, da se vratim slatkim krafnama…

Ovim krafnama nije me privuklo ništa drugo osim činjenice da nikad nisam probala napraviti «krafne iz pećnice» iako sam u više navrata čituckala recepte. Pa ajde da konačno probam u čemu je fora! Recept sam izabrala znanstvenom «eci-peci-pec metodom». rofl
Nemam ama baš ništa protiv pržene i masne hrane njami niti se trudim izbjegavati ju. Zato ni u slučaju ovih krafni nisam posegnula za margarinskim namazima sa smanjenim udjelom masnoće, upotrijebila sam obični margarin, a vi sami odučite što ćete upotrijebiti…

Budući da ne volim krafne, ne smatram se kompetentnom za prosudbu ove varijante, mogu jedino zaključiti ono što je očito: naravno da su ove krafne drugačije, nego krafne pržene na ulju.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
250 ml toplog mlijeka
40 g svježeg kvasca (ili 2 paketića suhog kvasca)
60 g šećera
30 g rastopljenog, malo ohlađenog maslaca
2 jaja sobne temperature
sitno naribana kora 1 limuna
600-700 g glatkog brašna
+
125 g maslaca/margarina/margarinskog namaza
oko 150 g šećera za posipanje



U 100 ml toplog mlijeka natrgajte svježi kvasac i stavite 1 čajnu žlicu šećera, promiješajte i ostavite10ak min. na toplom da nabubri.

Ostatak mlijeka stavite u veću posudu i dodajte rastopljeni maslac i šećer. Zatim dodajte i uzašli kvasac pa sve dobro promiješajte.
Dodajte jaja, polovicu brašna i limunovu koru. Smjesu promiješajte žlicom da bude glatka, bez grudica.
Umiješajte ostatak brašna pa mikserom sa spiralnim nastavcima umijesite tijesto (možete to i ručno). Po potrebi dodajte još brašna.
Tijesto premijesite rukama i staviti ga u malo namaštenu posudu. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko pola sata da se digne.

Dignuto tijesto prvo premijesite na pobrašnjenoj podlozi, a onda ga razvaljajte na debljinu od 1 cm.
Izrežite krugove željene veličine, a manjim kalupićem/čašicom na sredini svake krafne izrežite manji krug (promjera oko 2 cm) - kako krafne za vrijeme pečenja ne bi previše narasle u sredini.
Ako ih ne želite rezati, možete na sredini svake krafne utisnuti veću udubinu (promjera 2-3 cm) – to bi također trebalo spriječiti da se krafne u sredini previše dignu.

Izrezane krafne ostavite da se dižu još 15-20 min.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Krafne složite na lim obložen papirom za pečenje (ostavite dovoljno mjesta između njih da mogu rasti) i stavite ih u pećnicu.

U izvornom receptu krafne se peku 10 min. sa uključena oba grijača pećnice, a zatim još 2 minute sa uključenim samo donjim grijačem, tako da sa donje strane dobiju boju.
Ja sam ove krafne do sada pekla 2 puta i svaki put sam ih pekla duže od 10 min. jer su nakon 10 min. pečenja bile potpuno blijede (imam pećnicu na struju, ne znam jel´ stvar u pećnici, grijačima, naponu struje ili čemu…). Kad su odozgo dobile boju, otvorila sam pećnicu i zaključila da su i odozdo dobile dovoljno boje i nisam ih pokušala peći samo s uključenim donjim grijačem.


Pečene krafne izvadite iz pećnice ostavite da se hlade samo 1-2 min.

U međuvremenu rastopite maslac/margarin – ali da ostane svijetao! Možete ga rastopiti u mikrovalnoj ili na štednjaku, na laganoj vatri.

Vruće krafne s obje strane umočite u tekući rastopljeni maslac/margarin.

Po želji, posipajte ih šećerom.

Ja sam krafne tek kasnije lagano posipala šećerom u prahu.





Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 29.12.2010. u 08:17 sati.