Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiglobalist

Marketing

"Dr. Propast" kupuje raskošnu vilu

Prije više od tri godine kada dominantna većina ekonomista u Hrvatskoj i svijetu nije ni slutila da će doći do ekonomske krize, a ako i jesu nešto sumnjali onda bi to pripisivali nekakvim malenim i kratkotrajnim kolebanjima, oslonivši se tada na zdravi razum i alternativne ekonomiste hrabro sam sastavio post "Krah Američkog gospodarstva?". , bilo je to godinu dana prije nego što je i službeno objavljeno da je Amerika u recesiji, godinu dana prije nego se u Europi išta naziralo.

No ne pripisujem sebi tu pamet, ja sam samo logičkim analiziranjem pokušao objektivno zaključiti tko je u pravu, jesu li to mainstream ekonomisti čija su se mišljenja citirala na svim televizijama, novinama, ekonomskim forumima i fakultetima, ili je u pravu bila ta rijetka skupina alternativnih ekonomista čije su se analize mogle pročitati tek tu i tamo na nekoj alternativnoj web stranici, blogu ili news letteru.

Tada, pomalo nesiguran jesam li sve dobro zaključio kao što možete i pročitati u tom postu, ipak sam se odlučio za objavu jer mi je sve djelovalo logično, iako na ništa od svega toga nije realnost hrvatske i ostalih europskih zemalja upućivala, naime ako se sjećate kako je 2007 godine izgledala naša okolina: vladao je pravi boom u stanogradnji, na burzi, u potrošnji, gotovo svi pokazatelji su rasli, pitao sam se tada jeli američki eventualni krah preteča nečega sličnog i kod nas, par mjeseci ranije u 11. mjesecu 2007 godine sam opširno analizirao hrvatsku zaduženost i sličnosti sa američkom zaduženošću.

Jedan od najprominentnijih alternativnih ekonomista tada je bio Nouriel Roubini, on doduše jest bio profesor na jednom ekonomskom fakultetu što mu je sigurno pomoglo u tome da se probije koliko toliko do javnosti, ali je bio jedan od rijetkih "pesimista" koji su predviđali ozbiljnu krizu. Još uvijek mi je u svježem sjećanju ostala debata sa CNNa (preko satelita) početkom 2008 godine između Roubinija i nekog mainstream ekonomiste gdje su debatirali o tome koliki će biti rast BDP-a u 2008 godini i hoće li rasta uopće biti. Roubini je bio usamljen u svojim prognozama, no bio je u pravu, još od 2006 je čovjek u pravu. Bio sam pretplaćen još i tada na njegov tada besplatni news-letter. Zbog svojih pesimističnih prognoza je dobio nadimak, Dr. Doom odnosno Dr. Propast u prijevodu. Kada se pokazalo koliko su mu analize za razliku od ostalih školovanih ekonomista točne počeo je ih je i naplaćivati (meni preskupo), danas ima uspješno konzultantsko poduzeće, eto čovjek kupuje vilu :)

Post je objavljen 21.12.2010. u 15:05 sati.