Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/geoterma

Marketing

Granica sustava

Jutros Zagreb -18. Na žalost dulje sam spavao pa nisam izmjerio jutarnju temperaturu u ovdje, obzirom da smo malo izvan grada, ali sasvim sigurno nije bilo baš toliko nisko. Procjenjujem -14 .Sustav je u noći uspio održavati temperaturu u kući ( dnevna soba termostat) oko 21stupanj ,ali ne više.To znači da se nočas TP nije gasila.Sada je oko -5 u 17h i još radi, te je uspjela podići temp na 22 stupnja.( termostat naštelan na 23 stupnja)
Znači sada smo u fazi da kuća "troši"12 kilovata kroz energetske gubitke ,odnosno upravao toliko koliko pumpa daje.Na sreću sutra je zatopljenje.
U koliko bi se desilo da pumpa radi non-stop ,a temperatura u kući pada, značilo bi da su gubitci toplinske energije kroz zidove , veći od dobave" toplinske energije" toplinskom pumpom i tada bi trebao startati elektrokotao. Sve je to u grubo rećeno jer COP pumpe ,pada sa padom temperature ,pa npr. na -15 stupnjeva COP je svega 1,8 što znači da je dobivena toplina 3,3kw ( el.snaga TP) X 1,8 ,oko 6KW.U koliko bi potrajala ova hladnoća i noćas ,TP bi radila danas prvi puta 24 h bez stand by-a te potrošila 24hx3,3 kW= 79kWh ili cca 55kuna. To je ujedno i maksimalno moguća dnevna potrošnja el. energije za TP snage 12,1 kW ( za COP 3,66).


Koliko je to u kunama


Onih dana kada dnevna temperatura u toku prošlog tjedna nije prelazila -2 a noćna se kretala prosječno -5 do -14 stupnjeva dnevna potrošnja cijele kuće kretala se oko 55-65 kuna. Ovaj tjedan kada je zatoplilo i dnevna temperatura se kreće od 2 do 7 stupnjeva , a noćna od 0 do -2 dnevna potrošnja električne energije za čitavu kuću je oko 40 kuna . Moram naglasiti da je u kući dosta potrošača, el.štednjak, perilica suđa, perilica veša,3 kompa , TV,....i najvažnije djećje sobe dvije u potkrovlju još nisu spojene u sustav podnog grijanja već se griju električnim fancolerom od 1,5 Kw na temp 22 stupnja tako da nam je i prije ugradnje TP , zimski račun bio oko 450 kn. Znači prosjek od 50 kn dnevno što bi bilo 1500kn mjesečno za električnu energiju i grijanje, od toga TP cca 1050kn za grijanje i PTV. Točnije kada kupim i ugradim dodatno kontrolno brojilo.Smatram da je zadnjih mjesec dana poprilično hladno i mogu računati da će takav biti siječanj i veljača , a ožujak bi trebao biti možda i 60% manji po potrošnji jer temperature ni noću ne bi trebale biti ispod nule, uglavnom..

Prikaz dnevne potrošnje električne energije čitave kuće za potrebe grijanja i PTV,te svih ostalih el.uređaja prikazan je u tablici ispod , bilo bi interesantno imati podatak o navišoj i najnižoj dnevnoj temperaturi po danima, ali za to treba imati digitalni termometar sa mogučnošću memoriranja zabilježenih vrijednosti tokom više dana, upravo sam u potrazi za istim, ako tko imama kakvu ideju neka se javi.

Photobucket

Post je objavljen 19.12.2010. u 17:11 sati.