Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ZBOG NAJAVE KRESANJA PLAĆA,VATROGASCI PRIJETE NOVIM PROSVJEDOM

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Sindikati i udruge koji predstavljaju hrvatske vatrogasce upozoravaju da su se sporni minimalni standardi financiranja vatrogastva ove godine prvi put pripremali bez njihova sudjelovanja.

Sindikati i udruge koji predstavljaju hrvatske vatrogasce u petak su oštro reagirali na neslužbenu najavu mogućeg smanjenja plaća i materijalnih rashoda u vatrogastvu.Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Radničkom domu, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Mladen Magdić zbog toga je prozvao nadležnu Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (DUZS). Zaprijetio je novim prosvjedima vatrogasca ako se prijedlog sporne uredbe o minimalnim standardima financiranja vatrogastva u 2011. ne vrati na doradu.

"Gospodin Niko Raič iz Ministarstva financija neslužbeno nam je potvrdio da su zaprimili Uredbu iz DUZS-a te da se po njoj smanjuju sredstva za plaće i materijalne troškove vatrogastva", rekao je Magdić.Vatrogasni je sindikalist optužio Državnu upravu za bojkot socijalnog dijaloga. Ustvrdio je, naime, da je DUZS sporni dokument pripremao bez sudjelovanja vatrogasnih sindikata i udruga, iako ih na to obvezuje vladin pravilnik. Prema njegovim riječima, kod donošenja Zakona o vatrogastvu 2004. vatrogasci su uspjeli izboriti da se minimalni standardi moraju donositi svake godine do 30. rujna za tekuću godinu. "Do sada s tim uvijek kasnilo, ali sindikati i udruge su barem sudjelovale u njihovoj izradi. Ovaj put, međutim, ni to nije bio slučaj", upozorio je Magdić. On je podsjetio da i Kolektivni ugovor jamči vatrogascima sadašnja primanja.

Zajedno s predsjednikom Udruge profesionalnih vatrogasaca Goranom Frankovićem te predstavnikom Koordinacija sindikata profesionalnih vatrogasaca Emiliom Radoševićem, Magdić je pozvao ministre Šukera i Karamarka da povuku spornu uredbu, vrate ih Državnoj upravi te uključe predstavnike vatrogasaca u doradu spornog dokumenta "Vatrogasaci ne troše materijalne rashode na domjenke ili reprezentacije. To su strogo namjenska sredstva. Novac nam je potreban za gorivo koje nam je od prošle godine poskupjelo više od 20 posto, ali i za struju koja je 14 posto skuplja nego lani", zaključio je Magdić.
vjesnik



Post je objavljen 17.12.2010. u 16:21 sati.